Vágólapra másolva!
Európa futballpályáin sok helyen az időjárás vette át a főszerepet, Belgiumban majdnem a teljes forduló elmaradt, de Németországban, Svájcban, Ausztriában, Hollandiában és Szlovéniában is halasztottak el találkozókat. Isztambulban helyi rangadót rendeztek, és a derbi a Fenerbahce győzelmét hozta a Galatasaray felett; a francia bajnokságban a  Lyon ezúttal nem nyert, de döntetlenjével is bebiztosította őszi elsőségét.

Bővelkedett az érdekes eseményekben a francia bajnokság 16. forduló: megszakadt a listavezető Olympique Lyon győzelmi sorozata, de a bajnokcsapat már most bebiztosította magának az őszi elsőséget; a húszesztendős Benjamin Genghini győztes góllal debütált a Ligue 1-ben; vasárnap két mérkőzés is 4-3-as eredményt hozott; a két gyengélkedő nagycsapat csatáját pedig az Olympique Marseille nyerte az AS Monacóval szemben.

A Lyon a hét végi fordulót megelőzően sorozatban hét bajnokit nyert, és egy esetleges nyolcadik diadallal új rekordot állított fel, márpedig sokan azt gondolták, hogy a kiesés ellen küzdő OGC Nice ellen a listavezető simán begyűjti majd a három pontot. Nem így történt, sőt, az OL-nek kellett kapaszkodnia, mert a nizzai együttes az első félidőben Mamadou Bagayoko fejesével vezetést szerzett, és a második játékrészben Bakari Koné kétszer is egyedül vezethette rá a labdát Grégory Coupet kapusra, azonban egyik alkalommal sem tudott túljárni az eszén.

A kihagyott helyzetek pedig megbosszulták magukat: a csereként beküldött Sidney Govou (aki a megsérült jobbhátvédet, Jérémy Berthod-t váltotta) értékesítette Sylvain Wiltord beadását, és a Lyon ezzel megőrizte veretlenségét, egyben az is biztossá vált, hogy az őszi szezonban már egyetlen klub sem előzheti meg. Hogy a listavezető előnye csak egy ponttal csökkent, az annak volt köszönhető, hogy a "második helyezettek átka" ezúttal a PSG-t is elérte.

Az elmúlt két hétben az a csapat, amely közvetlenül a Lyon mögött állt, mindig kikapott, és ezúttal sem volt ez másként, mivel a párizsiak hazai pályán vereséget szenvedtek a döntetlenkirály Lenstól. A szezon során már tízszer ikszelt Sang et Or már a harmadik percben megszerezte a vezetést a fővárosban, de ezt a hazaiak gólzsákja, Pauleta még kiegyenlítette - a folytatásban azonban a vendégek még a szünet előtt újabb két gólt szereztek, majd a második játékrész közepén még egyet hozzátettek.

4-1-es vezetésüknél valószínűleg úgy gondolták, hogy megvan a meccs, és erre majdnem ráfizettek, mert a PSG fergeteges hajrát nyitott, és az utolsó percekben két gólt is elért - de ez még az egyenlítéshez is kevés volt. Jobban járt az FC Nantes, amely hazai pályán 2-0-ra és 3-1-re is "égett" a sereghajtó RC Strasbourg ellen, de mégis sikerült nyernie, a győztes találatot Frédéric da Rocha a 94. percben érte el - a Strasbourg pedig még mindig nyeretlen.

A második helyre így az AJ Auxerre ugrott fel, az AJA még pénteken verte 2-0-ra idegenben az újonc Le Mans-t, a Bordeaux-nak pedig egy döntetlen is elég volt ahhoz, hogy maradjon a harmadik pozícióban. A középmezőnyben nagyon nagy a tömörülés, a nyolcadik AS Monacót és a 15. Sochaux-t csak öt pont választja el egymástól.

Utóbbi gárda úgy nyert 1-0-ra a Stade Rennes ellen hazai pályán, hogy a meccs egyetlen gólját a pályafutása első élvonalbeli mérkőzésén játsszó, a négy perccel korábban beállt Benjamin Genghini szerezte a 91. minutumban - a név nem véletlenül ismerős, az ifjú focista édesapja, Bernard Genghini (aki ott ült a lelátón, és majd kiugrott bőréből a gólnál) egykoron a Sochaux labdarúgója volt, és 1984-ben Európa-bajnokságot nyert a francia válogatottal.

A Galatasaray-Fenerbahce isztambuli derbi mindig hatalmas eseménynek számít Törökországban, de most különösen felfokozott volt a hangulat a nagy mérkőzés előtt, hiszen a találkozó rangját nem csak a két egyesület múltja, hanem a jelen is adta: a 14. forduló előtt ugyanis a Fener az élen állt, a Galata pedig második volt.

Az összecsapásra utóbbi gárda otthonában, az Ali Sami Yen-stadionban került sor, de ez nem akadályozta meg a vendégeket abban, hogy megnyerjék a meccset, és hatpontos előnyre tegyenek szert. A városi rangadó előtt a Fenerbahce három ponttal vezetett a Galata előtt, utóbbinál azonban nagyon fogadkoztak, hogy hazai pályán elkapják az ősi riválist, és utolérik a tabellán.

Erre előzetesen minden esély meg is volt, hiszen a Fener utoljára öt évvel ezelőtt tudott nyerni a derbin vendégként, ráadásul a bajnokcsapatnál nem a legjobb volt a hangulat, elvégre az együttes a hét közben hazai pályán kapott súlyos verést az AC Milantól. A gárda mestere, Christoph Daum igyekezett is erre felhívni a focisták figyelmét, kihangsúlyozva, hogy derbin aratott győzelemmel jóvátehetik a rossonerók elleni zakót. A Milan elleni meccshez képest az ott eltiltás miatt hiányzó két brazil, Fábio Luciano és Marco Aurélio visszatért az együttesbe, de harmadik honfitársuk, a játékmester Alex még mindig nem tudta vállalni a játékot, és ez súlyos érvágás volt a Fener számára.

A másik oldalon Eric Gerets mester nagyon titokzatoskadott, több zártkapus edzést is tartott, amelyre egyetlen újságírót sem engedett be. A Galatánál az volt a nagy kérdés, hogy a sérüléséből felépült Hakan Sükür kedvéért Gerets kihagyja-e a góllövőlista élén álló Ümit Karant, vagy pedig a megszokottnál is támadóbb felfogásban küldi pályára együttesét - mert azt mindenki elképzelhetetlennek tartotta, hogy a Boszporus Bikája kihagyja az isztambuli derbit.

Sükür természetesen ott is volt a kezdő tizenegyben, csatártársa Necati Ates volt, Karan pedig kimaradt, akárcsak a cseh Marek Heinz, hiszen a középpálya bal oldalán a sokadvirágzását élő Ergün Penbe játszott. Gerets nagyon magabiztosan nyilatkozott a meccs előtt, mondván, tökéletesen feltérképezte a Fenerbahcét, és tisztában van az ellenfél gyenge pontjaival. Lehet, hogy ez így volt, de a találkozón ebből nem sok látszódott meg: a vendégek az első perctől kezdve uralták a játékot, és az ő akaratuk érvényesült.

Közvetlenül a szünet előtt Stephan Appiah indítása után Márcio Nobre egy okos emeléssel megszerezte a vezetést a Fenernek, amire Gerets Hasan Sas lecserélésével válaszolt, majd az utolsó fél órára Ümit Karant is beküldte, mindhiába. A listavezető a hajrában már csak azzal törődött, hogy megőrizze előnyét, ami sikerült is neki, és az 1-0-s győzelem azt jelentette, hogy a Fener sorozatban a 12. bajnokin gyűjtötte be a három pontot, ami klubrekordnak számít.

A Galata maradt a második, hat ponttal a listavezető mögött, de négy egységnyivel megelőzve a harmadik helyezettet, amely hatalmas meglepetésre az újonc Kayserispor, a gárda a legutóbbi játéknapon idegenben verte 4-1-re a Gaziantepsport.

Lépéselőnybe került a Fenerbahcehttp://www.origo.hu/sport/focivilag/20051031szokik.html?pIdx=2