Vágólapra másolva!

A tizenegyest nem lehet védeni

Sokszor vitatkoztak már arról, hogyan lehetne eldönteni a továbbjutás sorsát azokon a találkozókon, ahol a rendes játékidőben döntetlen született, illetve amikor a kupamérkőzéseken a visszavágó sem hozott döntést, ám a tizenegyesrúgásoknál jobb megoldást még senki sem talált ki.

Igaz, a büntetőpárbaj nagyon sokszor csak a szerencsén múlik, de még mindig több köze van a futballhoz, mint ha mondjuk feldobnának egy pénzérmét. A tizenegyesrúgások ráadásul sokkal izgalmasabbak, és több érdekességet hoznak.

Az 1985-ös finn kupa döntőjében például a Haka Valkeakoski és a Helsingin JK egészen elképesztő sorozatot produkált. A hosszabbítást követően 2-2 volt az állás, a kupa sorsáról tehát a tizenegyesek döntöttek, ám a játékosok valahogy képtelenek voltak betalálni. Az első hét próbálkozás közül egyik sem sikerült, négy Haka- és három HJK-futballista is hibázott, ráadásul a kaput is csak kétszer találták el, a többi lövés mellé ment.

Ezt követően aztán a valkeakoski labdarúgók összeszedték magukat és többet már nem hibáztak, ám a helsinkiek részéről csak egyvalaki talált be, így a kupa végül a Hakáé lett. Az már más kérdés, hogy a kupagyőztes együttes portásának csak egy büntetőt kellett megfognia, míg kollégája kettőt is kivédett - teljesen fölöslegesen.

Hasonlóan "bénák" voltak a futballisták az 1990-es Libertadores-kupa elődöntőjében, ahol a paraguayi Olimpia Asunción és a kolumbiai Atlético Nacional játszott egymással. A büntetőpárbajban az első két tizenegyest éppen a két kapus rúgta, ám egyikük sem talált be: a paraguayi portás, Ever Hugo Almeida lövését René Higuita kivédte, a kolumbiai hálóőr pedig mellélőtt.

Úgy látszik, az nem Higuita napja volt: a továbbiakban újabb három tizenegyeset fogott meg, ám mindhiába, mert csapattársai pocsékul céloztak, mindössze Jaíme Arango tudott betalálni, így az Olimpia ment tovább.

Az is meglehetősen különleges esetnek számít, ha a tizenegyes-párbaj végeredménye 1-0 lesz, márpedig éppen ez történt meg az Afrikai Kupagyőztesek Kupájának második fordulójában 1979-ben.

A guineai Hafia FC és a Burkina Fasó-i Silures csapott összes, és a büntetők közül mindössze egyet tudtak értékesíteni, ami azt jelenti, hogy legalább kilenc tizenegyest kihagytak - arról ugyanis nem szólnak a tudósítások, hogy egészen pontosan hány körre volt szükség.

A guyanai Major-kupában is megesett már, hogy mindössze egy gól született a tizenegyes-párbajban, ám ez inkább a különleges szabályoknak volt köszönhető. A kiírás értelmében ugyanis rögtön "hirtelen halállal" kezdtek, vagyis az elsőként hibázó csapat húzta a rövidebbet. Ehhez nem kellett sok idő: a Santos ítélet-végrehajtója egyből rontott, így a kupa a Conquerorsé lett.

A világrekordot azonban minden bizonnyal a Mickleover Lightning Blue Sox és a Chellaston Boys tartja: a két kölyökcsapat 1998 januárjában mérkőzött meg az angliai Derby's Community-kupában, amelyben kilenc-tíz éves gyerekekből álló gárdák csapnak össze.

Az 1-1-es végeredmény utáni tizenegyesrúgások során végül a Blue Sox, azaz a Kék Zokni nyert 2-1-re, ám ahhoz, hogy ezt az eredményt elérjék, egészen pontosan 66 büntető kellett!