Vágólapra másolva!
 

Buzánszky Jenő, az Aranycsapat védője a távirati irodától értesült Puskás Ferenc halálhíréről. "Jézus Mária!" - fakadt ki a 81 éves sportember. "Óriási tragédia ez az országnak és nekünk barátoknak különösen. A sírás környékez. Tegnapelőtt beszéltem az orvosokkal, azt mondták, Öcsi addig tartja magát, amíg a szíve bírja. Az ország legnagyobb sportolója ment el."

Puskás Ferenc halálával már csak ketten vannak életben a legendás Aranycsapatból, Buzánszky Jenő mellett a kapus Grosics Gyula.

Szepesi György, a legendás rádióriporter, a Magyar Labdarúgó Szövetség volt elnöke megrendülten értesült Puskás Ferenc haláláról.

"Nehéz ilyenkor bármit is mondani. Közismerten a világ legismertebb magyarja volt, Bartókkal, Kodállyal és a Nobel-díjas tudósokkal együtt emlegették a nevét mindenhol. - mondta Szepesi György az MTI-nek. "Hírnevét nemcsak a futballnak köszönhette, hiszen emberileg is a legnagyobbak közé tartozott. Büszke vagyok arra, hogy 16 éves kora óta ismerhettem, sőt, rádióriporterként az első válogatott gólomat is ő rúgta 1945. augusztus 20-án".

Szepesi kiemelte: az, hogy Puskás két klubcsapatot, a Honvédot és a Real Madridot is csúcsra emelt, kivételes klasszisát mutatja. "Mi is erőt meríthetünk nagyságából" - zárta szavait.

Sándor Károly, Puskás Ferenc válogatottbeli csapattársa: "A legnagyobb egyéniséget veszítettük el ma. Se előtte, se utána nem volt hozzá hasonló és azt hiszem, sokáig nem is lesz. Hat-hét éve Szepesi Gyuri kérdésére, hogy ki a legismertebb magyar ember, csak annyit feleltem, egy labdarúgó. Egy labdarúgó, akinek nem kell kimondani a nevét, mert nincs olyan ember, aki ne ismerné. Nehéz beszélni róla, őt ismerni kellett. Tudásáról mindent elmond, hogy olyan ballábas játékos volt, akinek valahogy mindig a bal lábára érkezett a labda. Végigutaztam vele a világot és bárhova is mentünk, mindenhol skandálták a nevét, a reptereken pedig rendszeresen fotósok hada várta. Nagyon fog hiányozni."

Grosics Gyula, az Aranycsapat kapusa a rádióból értesült Puskás Ferenc haláláról, s a távirati iroda érdeklődésére elárulta: bár titkon már hosszú idő óta számítottak a legrosszabbra, borzalmasan érintette egykori játékostársa távozása.

"Éveken keresztül együtt játszottam vele a Honvédban és a válogatottban, így mondhatom, hogy egy jó barátom távozott. Nagyon nehéz megbarátkozni azzal a ténnyel, hogy nincs többé. Nagyon együtt érzek a családjával, a feleségével, lányával és unokáival" - mondta az MTI-nek a 80 éves Grosics.

Az egykori klasszis játékos rendszeresen látogatta Puskás Ferencet a Kútvölgyi Kórházban, utoljára két héttel ezelőtt volt benn nála a klinikán.

A francia labdarúgás két jeles alakja, Raymond Kopa és Just Fontaine is meleg szívvel emlékezik vissza a Puskás Ferencre. "Ő volt a bálványom! A világ egyik valaha volt legjobb futballistája. Ha a kaputól 35 méteren belül a labdával találkozott, retteghettek a kapusok. A helyszínen láttam, ahogy a magyar válogatottal 6-3-ra nyert a Wembleyben az angolok ellen. Emlékszem arra is, amikor megérkezett Madridba, a spanyol sajtó inkább a pocakjáról írt, és sokak szerint hiba volt őt leigazolni. Aztán gyorsan formába lendült, és mindenki csak ámulta a játékát. A tehetség nem vész el. Az utóbbi években sajnos lehetett arra számítani, hogy elmegy tőlünk, mert rendszeresen kaptam információkat az állapotáról. Szomorú vagyok, hogy távozott közülünk" - mondta Raymond Kopa, akivel Puskás együtt szerepelt a Real Madrid színeiben.

Az 1958-as vb gólkirálya, Fontaine szerint Puskás és vele együtt a magyar válogatott megérdemelte volna, hogy aranyérmes legyen az 1954-es vb-n. "A magyarok új, támadószellemű stílust képviseltek akkoriban, és ennek csúcsjátékosa volt Puskás. Klasszis volt pályán és azon kívül is. Megérdemli, hogy a világ valaha volt legjobb 22 játékosa között említsék nevét."

Détári Lajos is megrendülten fogadta Puskás Ferenc halálhírét, mint mondta, számtalan emlék fűzi hozzá, hiszen ugyanabban a klubban, a Honvédban lettek elismert játékosok, illetve neki szövetségi kapitánya is volt a magyar labdarúgás legkiemelkedőbb alakja.

"Nehéz ilyenkor bármit mondani, mert pótolhatatlan veszteség érte a labdarúgásunkat. Bohém ember volt, gyakran ugrattam azzal, hogy a két legnagyobb 10-es vagyunk, amit persze soha nem hagyott szó nélkül, többször ilyenkor egy baráti taslival jutalmazott. 1998-ban együtt néztünk meg egy spanyol meccset a világbajnokságon, de élénken él az emlékeimben, amikor a 75. születésnapján kihoztuk a Bozsik-stadionba és a csapat, amelynek akkor én voltam a vezetőedzője, 1-0-ra nyert a Zalaegerszeg ellen" - emlékezett Détári.

A Budapest Honvédban már senki nem játszhat 10-esben, mert a klub korábban visszavonultatta ezt a mezszámot, Puskás előtt tisztelegve.

A legnagyobb jugoszláv ellenfelek is óriási áhítattal beszélnek a Puskásról. "Egy labdarúgóra sem lehet azt mondani, hogy ő a legjobb, de Puskás a legnagyobbak egyike volt. Valahányszor találkoztunk a pályán, a legjobbakat kívántuk egymásnak. Fantasztikus játékos volt, igazi vezér" - mondta a 83 éves Stjepan Bobek, aki az 1952-es helsinki olimpia döntőjében is találkozott a legendás magyarral. "Igazi góllövő volt. Az ő technikáját össze sem lehet hasonlítani a jelen játékosainak technikájához. Egyszerűen élmény volt nézni, ahogy mozog a pályán" - nyilatkozta Rajko Mitic, aki a csapatkapitánya volt az ötkarikás játékok fináléjában a magyaroktól vereséget szenvedő jugoszláv gárdának.