Vágólapra másolva!
Zajlik az élet manapság a Bayern München háza táján: az elmúlt egy hétben Sebastian Deisler bejelentette visszavonulását, Hasan Salihamidzic pedig azt, hogy a következő szezonban a Juventus FC-ben folytatja pályafutását. A klub menedzsere, Uli Hoeness eközben elárulta, hogy a következő idényre komoly erősítéseket terveznek, és a sajtóban csak úgy röpködnek a nevek a bajorokkal kapcsolatban - pedig a tavasszal még komoly feladatok várnak az együttesre.

A legutóbbi két idényben a Bayern egyeduralkodó volt a német labdarúgásban, hiszen a klub mindkét alkalommal duplázni tudott, vagyis a bajnokságot és a kupát is megnyerte - erre korábban nem volt példa Németországban. A nyáron azonban két olyan kulcsfigura távozott a csapattól, mint Michael Ballack és Zé Roberto, és bár az erősítések sem maradtak el (jött Daniel van Buyten, Mark van Bommel és Lukas Podolski), a klubvezetőség többször is hangsúlyozta: ezúttal aligha lesznek olyan fölényben hazájukban, mint korábban, és nem is feltétlenül a bajnoki cím a cél. Ezzel együtt persze a Bayernnél az elsőségen kívül minden más eredmény csalódást jelent, de a jelek szerint Hoenessék valóban jól mérték fel az erőviszonyokat, elvégre féltávnál a gárda csak harmadik a bajnokságban, három ponttal lemaradva az élen holtversenyben álló Werder Brementől és FC Schalke 04-től.

A hátrány nem olyan tetemes, hogy ne lehetne behozni, arról nem is beszélve, hogy még a Bajnokok Ligájában is versenyben van az együttes (a német kupából viszont már kiesett), ám a téli események azt jelzik, hogy a vezetőséget jobban érdekli az, hogy a következő idényben mi lesz a gárdával. Az első, erre utaló jel az volt, amikor még decemberben Hoeness elmondta: az eddigi transzferpolitikával ellentétben a nyáron alighanem hajlandóak lesznek elmenni a "fájdalomküszöbig" anyagi szempontból annak érdekében, hogy komolyan megerősítsék a gárdát. A menedzser elmondta, hogy négy-öt új focista érkezése várható, akik megszerzésére 34-40 millió eurót is áldoznának (korábban egy nyár alatt sosem költött 27 milliónál többet a klub).

Az első új igazolás kilétére hamar fény derült, de az Alemannia Aachentől 1,2 millióért megvett Jan Schlaudraff azért nem az a kategória, amire Hoeness kijelentéseiből gondolni lehetett, még ha a jövő szempontjából az ő megvétele jó befektetésnek is tűnhet. Januárban aztán felpörögtek az események, igaz, elsősorban az derült ki, hogy a Bayernnek valóban komoly vérátömlesztésre lesz szüksége. Azt már korábban is tudni lehetett, hogy Mehmet Scholl a szezon végeztével szögre akasztja cipőjét, de a múlt héten Sebastian Deisler azonnali hatállyal visszavonult, majd pár nappal később a bosnyák Hasan Salihamidzic jelentette be, hogy a nyártól a Juventus FC-ben folytatja. Ehhez még hozzávehetjük, hogy Claudio Pizarrónak és Ali Kariminak is lejár a szeződése, és várhatóan őket sem tartják meg, így a támadó részlegben bizony jó pár labdarúgó érkezése várható.

Nem csoda, hogy egyre-másra hozzák kapcsolatba a bajorokkal a különböző focistákat, ráadásul nem is akárkiket. A középpályások közül állítólag az Olympique Marseille játékosa, Franck Ribéry is a kiszemeltek között van (őt már az előző idényben is figyelte a Bayern), de a pletykák szerint a Chelsea FC holland szélsője, Arjen Robben, valamint a Villarreal CF argentin játékmestere, Juan Román Riquelme iránt is érdeklődik a müncheni egyesület - még ha Hoeness az utóbbi kettőt cáfolta is. Ami a csatársort illeti, két világbajnok olasz labdarúgó került szóba a hírek szerint: a Fiorentina játékosa, Luca Toni, illetve az Udinese futballistája, Vicenzo Iaquinta. Hoenesst ismerve persze nincs kizárva, hogy végül nem közülük érkezik valaki, arról nem is beszélve, hogy egyre valószínűbb: az FC Schalke 04 sokoldalú török focistáját, Hamit Altintopot (aki jobbszélsőként, középpályásként és akár jobbhátvédként is bevethető) ingyen fogja megszerezni a klub, mivel neki lejár a szerződése a gelsenkirchenieknél. Így persze még több pénz maradhat egy sztárigazolásra...

Forrás: EPA

Idén már biztosan nem lesz Demichelis-Zidane párharc

A nagy nyári tervek mellett szinte eltörpül, hogy azért még egy tavaszi szezon hátra van, amelyben a Bayernnek két fronton kell helytállnia: a bajnokságban és a Bajnokok Ligájában. Utóbbi sorozatban a Real Madrid lesz a bajorok ellenfele a legjobb nyolc közé jutásért, vagyis egy tradicionális európai sikercsapat biztosan búcsúzik majd, és a királyi gárda jelenlegi válsága ellenére a müncheniek feladata nem lesz egyszerű. Persze a Bundesligában is nehéz dolguk lesz a bajoroknak, főleg, hogy Deisler visszavonulásával Felix Magath mesternek nem sok alternatívája maradt a középpályán. Ami viszont figyelmeztető jel lehet az ellenlábasok számára: a tréner az őszi gyengélkedést annak tudta be, hogy a keretben rengeteg olyan focista volt, aki a világbajnokság miatt csak később kapcsolódott be a közös munkába. Most viszont mindenki a szigorúságáról híres szakvezető irányítása alatt csinálta végig a téli felkészülést, és Hoeness szerint az ősszel a várakozástól elmaradt Lukas Podolskitól vagy Bastian Schweinsteigertől sokkal több várható.