Vágólapra másolva!
Közel másfél évig tartó selejtezősorozat ért véget szerdán, pontosabban egyetlen kvalifikációs mérkőzésre még sor kerül a hét végén, de a Szerbia-Kazahsztán összecsapásnak a presztízsen kívül más tétje már nincs. Összességében elmondható, hogy az Eb-selejtezők végeredménye csak egyetlen hatalmas szenzációt hozott, Anglia kiesésén kívül mindenhol a papírforma érvényesült, legalábbis ami a továbbjutást illeti.

Ebben a csoportban ugyan még nem alakult ki a végeredmény, hiszen a Szerbia-Kazahsztán találkozóra csak szombaton kerül sor - a meccset eredetileg múlt szombaton rendezték volna meg, azonban a heves belgrádi havazás miatt el kellett halasztani.

Ennek akkor lett volna jelentősége, ha a plávik szerdán megverik a lengyeleket, és a finnek is nyerni tudnak Portugáliában, hiszen ez esetben hármas holtverseny is kialakulhatott volna a második helyen, így viszont maximum annyi történhet, hogy a szerbek feljönnek a harmadik pozícióba.

A tabellából egyébként nem csak ez az egy összecsapás hiányzik, hanem a két örmény-azeri találkozó is, de ezeket már nem is fogják lejátszani. A két ország ugyanis nem tudott megegyezni a mérkőzések helyszínében (az azeriek nem voltak hajlandóak elutazni Örményországba, az örmények pedig abba nem mentek bele, hogy a találkozókra semleges pályán kerüljön sor), így az UEFA mindkét találkozót 0-0-s gólkülönbséggel könyvelte el, de pontot nem adott egyik csapatnak sem.

Ami a csoport végeredményét illeti, a két továbbjutó kiléte igazából nem jelent meglepetést, hiszen előzetesen a három, legutóbbi világbajnokságon szerepelt csapat, vagyis a portugál, a lengyel és a szerb vetélkedését lehetett várni - ebből a trióból végül az utóbbi együttes bukott el.

A legnagyobb esélyesnek tartott Portugália végül csak a második helyet szerezte meg, azért mert otthon egyik nagy vetélytársát sem tudta megverni: Cristiano Ronaldóék hazai pályán a lengyelekkel, a finnekkel és a szerbekkel is csak döntetlent játszottak. A többi ellenfél ellen viszont rendre hozták a kötelezőt, egyedül Örményországban veszítettek pontot.

A lengyel válogatott új szövetségi kapitánnyal vágott neki a selejtezősorozatnak, és a holland Leo Beenhakker rajtja nem a legjobban sikerült, mert a csapat az első mérkőzésén otthon kapott ki 3-1-re a finnektől, de a folytatásban csak egy váratlan örményországi vereség jelentett némi csalódást. Persze Beenhakker nem a semmiből tett csodát, elvégre a lengyel válogatott a legutóbbi két vébén ott volt, és egy-két kivételtől eltekintve az együttes a németországi tornán szerepelt focistákra épült.

Forrás: EPA

A lengyel válogatott először lesz ott Európa-bajnokságon

A szerbeknél viszont nem jött be az a húzás, hogy külföldi szakvezetőt alkalmaznak, a spanyol Javier Clemente irányította együttes a bíztató rajt után elmaradt a várakozástól. Pedig a mester egy meglehetősen egységes gárdát rakott össze, szinte mindig ugyanazt a 14-15 játékost szerepeltette, de a túl sok döntetlen megbosszulta magát. A finn válogatott elsősorban a védelmének köszönhetően maradt nagyon sokáig versenyben, jellemző adat, hogy az északiak öt gól nélküli döntetlent értek el a selejtezők során - így aztán mindössze 13 szerzett góllal is majdnem kijutottak a kontinensviadalra.

A csoportmgydvgkp
1.Lengyelország1484224-1228
2.Portugália1476124-1027
3.Finnország1466213-724
4.Szerbia1356221-1121
5.Belgium1453614-1618
6.Kazahsztán1324711-2010
7.Örményország122374-139
8.Azerbajdzsán121296-285