Vágólapra másolva!
A Ferencváros Szurkolók Szövetsége nem tudja, kik csinálták a balhét szombaton, ők azonban már korábban figyelmeztették a FTC vezetőségét, hogy bajok lesznek a lelátón. Boros Bánk Levente szerint, ha nincs az FSZSZ, már korábban kitört volna a botrány az Üllői úton, Terry Robinson elnök viszont ahelyett, hogy a csapat gyenge szereplésével foglalkozott volna, pénteki sajtótájékoztatóján nyíltan provokálta a klub szurkolóit.

"Fogalmam sincs, ki kezdte el" - mondta az [origo]-nak egy neve elhallgatását kérő, huszonéves FTC-szurkoló a szombati mérkőzésen kitört botrányról. A Diósgyőr 3-1-es vezetésénél - éppen Tóth Bence szépítő gólja után - a hazai drukkerek egy csoportja a hírhedt 16-os szektorból megpróbált bemászni a pályára, illetve átjutni a diósgyőriek közé. A kerítésnél hamar megjelentek a rohamrendőrök, a játékvezető pedig félbeszakította meccset.

"0-3 után ment a telefon, hogy az ultrákkal, huligánokkal mindenki menjen a székház elé. Én ki is sétáltam, ott volt pár 16-os arc, majd jött a telefon, hogy bent meg beugráltak a pályára. Mire visszaértem, már a rendőrök sem voltak bent. Sajnos nincs még mindig szervezettség a táboron belül. Ha valaki azt mondja, hogy kifelé, akkor mindenkinek így kellett volna tennie" - utalt emberünk arra, hogy a Fradi pocsék játéka, illetve a klub vezetőivel elmérgesedett viszony miatt a levegőben lógott egy komolyabb szurkolói demonstráció, ezt azonban tudomása szerint senki sem szervezte meg előre.

Amíg állt a játék, a huligánok székeket gyújtottak fel, majd amikor negyed óra várakozás után folytatódott a meccs, szinte azonnal záporozni kezdtek a pályára a petárdák és a görögtüzek, ezért a bíró lefújta a meccset. "Az, hogy görögtűzzel félbeszakítják a meccset, belefér, de így most mindenki rajtunk veri el a port megint. Gondolom, lesz pontlevonás, meg 500 év zártkapus" - vázolta fel a várható következményeket az általunk megkérdezett szurkoló.

Forrás: MTI

"Az egész megint fel van fújva, nem is kicsit" - véli egy másik Fradi-drukker, aki már több mint húsz éve látogatja a zöld-fehérek mérkőzéseit. "Azt elismerem, hogy a huligánok felmásztak a kerítésre, de ott megálltak, senki sem ugrott be a pályára. Ilyen jelenet több tucatszor lejátszódik bármelyik pályán. Ehhez képest itt hirtelen megjelent vagy száz rohamrendőr gyanúsan rövid idő alatt. Az egész bűzlik, most lesz egy ötmeccses stadionbezárás, és akkor már tényleg mondhatják a vezetők, hogy sok pénz megy el a szurkolók miatt."

Terry Robinson, a FTC Labdarúgó Zrt. angol elnöke a klub pénteki sajtótájékoztatóján a zöld-fehérek szélsőséges drukkereit okolta a csapat gyengélkedése miatt, mondván, a klubnál súlyos pénzeket költenek biztonsági intézkedésekre, ezért nem tudták kellőképpen megerősíteni az együtteset, a jelenlegi játékosok pedig nem bírják elviselni a rájuk nehezedő óriási nyomást.

Egymást okolják a szurkolók és a vezetők

A Ferencváros Szurkolók Szövetségének alelnöke, Boros Bánk Levente elítéli a szombaton történteket, ugyanakkor szerinte a botrány kirobbanásáért elsősorban a klub vezetőit terheli a felelősség. "Sosem voltunk híve az erőszakos megoldásoknak, rendszeresen felhívjuk a szurkolók figyelmét a szabályok betartására, hiszen a szombatihoz hasonló esetekkel csak a klubot hozzák hátrányos helyzetbe. Ennek a botránynak azonban voltak előzményei: a vezetők az év elején hangzatos ígéreteket tettek bajnoki címről, új stadionról és minőségi játékosok leigazolásáról, ám mindebből egyelőre semmi sem valósult meg, a csapat minősíthetetlen szereplése miatt pedig rengeteg feszültség gyülemlett fel a szurkolókban. Szombaton a Fradi gyakorlatilag kiesési rangadót játszott a Diósgyőrrel, majd hazai pályán háromgólos hátrányba került, ami nyilvánvalóan még jobban felbőszítette a fanatikusokat."

Az FTC elnöke, Rieb György május 19-én az [origo]-nak adott interjújában ezt mondta a futballcsapat céljairól: "A következő évre meghatározott feladat a nemzetközi kupaszereplés elérése, illetve a bajnokságban nyújtott meghatározó teljesítmény, ezt követően jöhet a bajnoki cím és a BL. Persze, ha előbb sikerül, annak csak örülni fogunk."

Boros Bánk azt állítja, az FSZSZ már hónapokkal ezelőtt figyelmeztette a klub vezetőit, hogy gondok lesznek a lelátón, ők azonban semmit nem tettek, hogy ezt megakadályozzák. "Ahelyett, hogy a csapat megerősítésén munkálkodtak volna, Terry Robinson a pénteki sajtótájékoztatón nyíltan provokálta a szurkolókat azzal, hogy húsz percen keresztül szapulta őket, rájuk hárítva a felelősséget a vezetés által elkövetett hibákért, a csapat gyenge szerepléséért."

(A sajtótájékoztató részleteit itt, a Terry Robinsonnal készült interjúnkat pedig itt olvashatja.)

A több szurkolói csoportot tömörítő szervezet képviselője azt állítja, ha nincs az FSZSZ, már jóval korábban kitört volna a balhé, egy ideje ugyanakkor már ők is úgy érezték, hogy nem tudják kontroll alatt tartani az eseményeket.


Megkérdeztük Boros Bánkot, milyen konkrét lépeseket tettek annak érdekében, hogy megakadályozzák a botrányt, az alelnök szerint azonban nem lehet mindenki mellé rendőrt állítani. "Amikor a Fradi-tábort emlegetjük, több ezer emberről beszélünk, és mindegyiknek más a vérmérséklete. Amikor Újpesten a rendőrök rátámadtak a szurkolóinkra, magam álltam a fradisták és a rendőrök közé, próbáltam mindkét felet békíteni és fizikailag is visszatartani, de mi sem lehetünk ott mindenhol. Eljuttatjuk a vezetőkhöz a szurkolói véleményeket, és igyekszünk megfékezni a fanatikusokat is, vagyis próbáljuk tompítani az ellentéteket. Engem már így is számtalan olyan kritika ért, hogy nem lépek fel elég radikálisan a szurkolók érdekében."

Felvetésünkre, hogy az is a szurkolók érdekeit szolgálná, ha kiszűrnék maguk közül a huligánokat, az alelnök azt mondta: nem tudják, hogy kik akadályozták meg a szombaton a mérkőzés befejezését. "A szurkolók érdekeinek képviselőjeként nem az én feladatom, hogy bárkit is kitiltsak a Fradi-pályáról. Az is igaz, nincs megfelelő szabályozás ebben a kérdésben."

Boros Bánk hangsúlyozta, szombaton nem volt akkora botrány a pályán, mint amekkorának beállítják, hiszen senki sem sérült meg, a pályára görögtüzeket hajigáló szurkolók pedig nem mentek be játéktérre, habár létszámfölényükből adódóan könnyedén átgázolhattak volna a biztonságiakon.

Boros Bánk szerint a közelmúltban sokkal durvább esetek történtek a magyar pályákon - példaként a szezonzáró Újpest-Fehérvár mérkőzést említette -, az MLSZ azonban aránytalanul, a többi klubnál súlyosabban bünteti a Fradit, amiért a szurkolók a szövetségen kívül a ferencvárosi vezérkart is hibáztatják.

"A vezetőknek kutya kötelességük lett volna kiállni a Ferencváros érdekeiért, az érvényes törvényi szabályozások betartása érdekében, ők azonban soha nem tiltakoztak a jogtalan büntetések ellen, sőt még örültek is neki, hogy van mit rákenni a szurkolókra. Pedig bárki bármit mond, a Fradi-tábor jó ideje nem csinált botrányt, és most sem csinált volna egy kisebb létszámú csoport, ha legalább a középmezőnyben lenne a csapat. Eddig többnyire görögtüzek miatt büntették a klubot, noha Kisteleki István korábban személyesen ígérte meg nekem, hogy azoknak nem lesz következményük."

(Az Üllői úton utoljára júliusban, a német Hertha BSC elleni barátságos meccsen volt nagyobb botrány, amikor is a magyar huligánok náci jelszavakat ordítva megtámadták a berliniek szurkolóit. A részletekről itt olvashat.)

Forrás: MTI

Az FSZSZ ugyancsak a klubvezetés fejére olvassa Lipcsei Péter korábbi teljes kirekesztését a csapatból, valamint Dragóner Attila eltiltását, szerintük utóbbival is csak a valós problémákról akarták elterelni a figyelmet a Fradinál. A középhátvéd több mint egy hónapig nem játszhatott a csapatban, mert a gyanú szerint segített a szurkolóknak petárdákat becsempészni a debreceni stadionba. A Blikk információját később senki sem erősítette meg, az FTC eltiltotta Dragónert az edzések látogatásától, és a vizsgálat lezárásig nyilatkozatstopot rendelt el. A vezetők a vizsgálat lezárása után sem beszéltek az ügyről, Dragóner azonban a Diósgyőr ellen visszakerült a csapatba.

"Nevetséges volt ez az egész műbalhé, sem MLSZ, sem a rendőrség nem marasztalta el Dragónert, az egész ügyet a Fradi-vezetők kreálták. Élek a gyanúperrel, hogy ez is csak egy menekülési útvonal volt Bobby Davison számára, hiszen addig sem az ő sikertelenségével foglalkoztak az újságok. Azt sem értem, hogy ha végül rehabilitálták Dragónert, akkor hogyan számolnak el azokkal a meccsekkel, amelyeket az ő hiánya miatt is veszített el a csapat. Attól tartunk, hogy alig marad valami a Ferencváros korábbi legendás szellemiségéből." Boros Bánk szerint akkor rendeződhet a helyzet az Üllői úton, ha a tulajdonosok belátják, hogy az FTC nem egy angol másodosztályú csapat, hanem a magyar labdarúgás vezető csapata, és a téli szünetben a klub hagyományainak megfelelően megerősítik az együttest. "A klubnak kötelessége lenne megkövetni a szurkolókat azokért a rágalmakért, amiket a nyakunkba zúdítottak, továbbá bocsánatot kérni a gyenge szerepésért és a be nem váltott ígéretekért. A szurkolóknak pedig - túllépve a bizalmi deficiten és a csapat teljesítménye okozta válságon - továbbra is olyan támogatást kell adnia a játékosoknak, ami miatt méltán Európa-hírű a Ferencváros tábora" - ismertette a megbékélés további feltételeit az FSZSZ alelnöke.

Terry Robinson a szombati, félbeszakadt találkozó után úgy fogalmazott: drasztikus lépéseket kell tenni a rend érdekében, és elvárható lenne, hogy legalább ne azok sújtsák a klubot, akik magukat drukkernek vallják. A zrt. elnöke elnézést kért a Diósgyőrtől, a rendesen viselkedő hazai szurkolóktól és a rendőröktől, "akiknek derekasan kellett helytállniuk".

A Fradi-tábor sem egységes

Az egyik szurkolói oldalon megjelent közleményben a honlap szerkesztői azt kifogásolják, hogy a lelátón sokan "a csürhe" szó skandálásával fogadták a 16-os szektor randalírozását. Az alábbiakban a közlemény egy részletét közöljük.

"Tisztelt Szurkolótársaink!

A Diósgyőr elleni mérkőzésen történt szurkolói megnyilvánulások miatt, úgy gondoltuk, itt az ideje, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba! Ezúton szeretnénk egyértelműsíteni, hogy vannak olyan események, melyekről a stadionba kilátogató közönség túlnyomó részének fogalma sincs!

Megdöbbentő volt hallani, hogy az oldalszektorok 'népe' csürhe kiáltással viszonyul a szurkolók akciójához! Ez szégyen! Miért? A Fradi mérkőzéseire kilátogató nézők többsége úgy gondolja, hogy a médiában megjelenő információk elegendőek ahhoz, hogy eldöntsék, mi a jó a klubnak. Arról viszont nem tudnak, hogy a játékosok egy része napi kapcsolatban van a szurkolótáborral. Olyan információkat osztanak meg velük, az FSZSZ-szel és az FÖ-vel, ami alapján joggal háborodhat fel a Fradi-tábor. Felvetődik a kérdés, hogy ilyen mértékű reakciót kiválthat-e az elkeseredettség? A válaszunk, hogy még nagyobbat is! A jelen helyzetben megdöbbentő, hogy az angol vezetésnek még mindig fogalma sincs, hogy melyik klubot vásárolták is meg. Ők még mindig azt hiszik, hogy Közép-Európa legismertebb klubja helyett valami albán harmadosztályú csapat tulajdonjogát kaparintották meg. Őket és a magyar talpnyalóikat legkevésbé érdekli, hogy a Fradi akár újra kieshet az első osztályból. Őket nem érdekli más, mint a nullszaldó! Az angol másodosztályba sem kellő játékosokkal árasztják el szeretett klubunk labdarúgócsapatát. Felvetődik a kérdés, hogy megfelelő-e ez nekünk? Bele lehet fásulni, hogy hazánk legnépszerűbb csapata ezentúl a kiesés ellen fog állandóan küzdeni. Vajon a Manchester United szurkolói is elfogadnák, hogy a következő szezonban nincs több nemzetközi mérkőzés, és a bajnokság kimenetelébe ezentúl nem lesz beleszólásuk? Egyszerűen fel kéne fogni, hogy a Sheffield United és a Ferencváros nem egy szint!"