Vágólapra másolva!
Az első 2010-es mérkőzésén a legutóbbi Európa-bajnokság bronzérmesével, az orosz csapattal találkozott a magyar labdarúgó-válogatott, amely 1-1-es döntetlent ért el. Az első félidőben Vanczák Vilmos góljával még a magyar válogatott vezetett, de az oroszok egy szöglet után egyenlítettek, a hajrában pedig kimaradtak a hazai lehetőségek.

barátságos mérkőzés:
Magyarország - Oroszország 1-1 (1-0)
Győr, ETO Park
v.: Simunovic (horvát)
Magyarország: Király - Bodnár, Horváth G. (Dárdai, 72.), Juhász, Bodor (Hajnal, 63.) - Vanczák, Szélesi - Huszti (Koltai, 90.), Buzsáky (Tőzsér, 46.), Rudolf (Szalai, 78.) - Torghelle.
Oroszország: Akinfejev (Gabulov, 46.) - Anjukov, Ignasevics, Kologyin (V. Berezuckij, 83.), Janbajev - Zirjanov, Gyeniszov, Szemak, Biljaletgyinov (Bisztrov, 84.), Szemsov (Arsavin, 46.) - Pogrebnyak (Pavljucsenko, 46.).
gól: Vanczák (39.), illetve Biljaletgyinov (59.)
sárga lap: Akinfejev (44.), Gyeniszov (49., 89.), Janbajev (55.)
piros lap: Gyeniszov (89.)

Holland edzők csapatai találkoztak Győrben, de amíg Erwin Koeman és a magyar válogatott az Eb-selejtezőkre való felkészülés első állomásának tekintette a mérkőzést, Guus Hiddink ezen a meccsen búcsúzott az orosz kispadtól, ősztől a törököknél folytatja.

Bár Juhász Roland a sportnapilapnak úgy nyilatkozott, legszívesebben Vanczák Vilmossal játszik együtt a védelem közepén, Koeman Vanczákot a védelem elé tette be, Juhász mellé pedig a fehérvári Horváth Gábor került, aki második válogatottságát ünnepelhette. Vanczák mellett Szélesi Zoltán volt a másik szűrő, a középpályán Buzsáky Ákos feladata volt a szervezés, Huszti Szabolcsnak és Rudolf Gergelynek kellett bejátszania a vonal melletti területeket, elöl pedig Torghelle Sándor próbált zavart okozni.

Az oroszok legnagyobb sztárja, Andrej Arsavin meglepetésre csak a kispadon kezdett, de nem arról volt szó, hogy az Arsenal-játékosa összeveszett volna Hiddinkkel, csak Arsene Wenger, a londoniak edzője megkérte kollégáját, hogy csak 45 percet játsszon a támadó.

Sokat volt a labda a magyar válogatottnál a meccs elején, de nem rohant neki csapatunk az oroszoknak, a mezőnyfölény kimerült óvatos passzolgatásban. Bár Koeman azt mondta, három csatárral állunk fel, egyedül Torghelle mozgott a védők között, Rudolf a középpályáról indult és Huszti sem klasszikus szélsőként játszott, ráadásul ballábas létére főleg a jobb oldalon tűnt fel a meccs elején.

A félidő első részében leginkább rögzített szituációk után adódtak helyzetek a magyar válogatott előtt, Huszti szabadrúgása után Juhász fejelt fölé, majd Bodnár nagy bedobása után Bodor lőtt mellé egy védővel a nyakán. Az oroszok elég unottan játszogattak, az ötlet és a lendület is hiányzott, igaz, Király rossz kimozdulása után így is vezethettek volna, de Kologyin fejesét Bodor mentette a gólvonalról.

A 39. percben szerencsés körülmények között szerezte meg a vezetést a magyar válogatott, Huszti szabadrúgása után többször is a mieinkhez pattant vissza a labda, végül Vanczák kezelte le, és balos lövésébe Akinfejev pont úgy ért bele, hogy a gólvonalnál becsúszó védő nem tudott menteni.

Forrás: MTI

Kevés ilyen látványos mozdulat volt a meccsen, mint amilyet Bodor mutatott be

Az első félidő magyar vezetéssel zárult, és a szünet után sem tűnt úgy, hogy az oroszok összetörik magukat az egyenlítésért, bejött Arsavin és Pavljucsenko is, de labdához nem nagyon értek. Sajnos a visszafogott teljesítmény ellenére is sikerült egyenlítenie a vendégeknek, az ötödik szögletüknél az egész magyar védelem és Király is csak asszisztált ahhoz, hogy Biljaletgyinov három méterről a hálóba térdelje a labdát.

A bekapott gól után megint a Koeman-csapatnál volt többet a labda, jöttek is a helyzetek, de Rudolf éles szögből a lelátóra rúgta a labdát, majd a helyére érkezett Szalai léc alá tartó lövését tolta fölé az orosz cserekapus, az utolsó lehetőségünknél pedig Tőzsér csavart a kapu mellé szabadrúgásból.

Így a vége 1-1 lett, ami nem rossz, ha figyelembe vesszük, hogy az oroszok a 36 hellyel előzik meg a magyar válogatottat a világranglistán, de a látottak alapján mégsem lehetünk teljesen elégedettek, mivel meglehetősen visszafogott teljesítményt nyújtott az orosz válogatott szerdán.

Erwin Koeman szövetségi kapitány: "Az első félidőben mi voltunk a jobbak, nekünk volt több helyzetünk, megérdemelten szereztünk vezetést Vanczák révén. Szünet után feljöttek az oroszok, mezőnyfölényben voltak, de helyzetek nélkül, nagy kár, hogy ilyen buta góllal egyenlítettek. A hajrára jó erőnlétünk révén beszorítottuk az oroszokat, akadt helyzetünk is, akár nyerhettünk is volna. Annak ellenére, hogy a szezon elején vagyunk, jól játszottunk. Csapatként nagyon jól funkcionáltunk, az ilyen erős válogatottak ellen csak akkor van esélyünk, ha ez működik. Egy jó barát ellen játszottunk, aki nemcsak jó edző, hanem nagyszerű ember, nagy veszteség lesz Oroszországnak Guus Hiddink távozása.

Guus Hiddink, az oroszok leköszönő szövetségi kapitánya: "Nagyon örülök és boldoggá tesz, hogy utolsó meccsemet az orosz válogatott szakvezetőjeként barátom és honfitársam, Erwin Koeman ellen vívhattam. Az első félidőben Magyarország jobb volt valamivel, bár túl sok helyzetük nem akadt, csupán rögzített játékhelyzetekből veszélyeztettek. A második félidőt jól kezdtük, cseréltünk, és ennek meglett az eredménye: kiegyenlítettünk. Igazságos eredmény született. Emocionális meccs volt, délelőtt tartottam egy gyűlést, áttekintettük az elmúlt szép négy évet. Igyekeztem megújítani a válogatott stílusát, szerintem nem sikertelenül. Persze nagyon bánom, hogy nem jutottunk ki a világbajnokságra, egy gólon múlt, de összességében elégedett vagyok ezzel a négy évvel. Szeretném megköszönni az orosz embereknek a támogatást, rengeteg levelet kaptam a közelmúltban, nehéz szívvel távozom. Arra vagyok a legbüszkébb, hogy a játékosok sikeresen megtanultak egy modern játékstílust. Július 14-én jár le a szerződésem az orosz szövetséggel, augusztus elsején kezdem meg a munkámat a török válogatottal, hogy közben mi lesz, azt most még nem tudom kommentálni, a pletykákkal nem akarok foglalkozni.

Vanczák Vilmos, a magyar csapat gólszerzője: "Szerencsésen került hozzám a labda a gólom előtt, ballal rárúgtam, a védő is beleért, ezzel megzavarta a kapust, így ment be a labda a bal sarokba. A jövőben feltétlenül gólveszélyesebben szeretnék futballozni, a közelmúltban klubomban, a svájci Sionban is szereztem gólt, s a második félidőben is akadt egy biztató fejesem. Elégedett vagyok az eredménnyel, szerintem jól játszottunk. Optimista vagyok az Eb-selejtezőket illetően, osztom Erwin Koeman véleményét, miszerint van esélyünk a csoport második helyének megszerzésére. Valamennyi hazai mérkőzésünket meg kell nyernünk, s akkor továbbjutunk."