Vágólapra másolva!
A spanyol bajnoki címért az FC Barcelona és a Real Madrid harcol, és ez a küzdelem nem csak a futballpályán zajlik, hanem a sportsajtóban is. A madridi sportnapilapok, a Marca és az AS mindig is elfogultak voltak a fővárosi klubbal szemben, de az utóbbi időszakban ez a szokottnál is hevesebb, és egyre gátlástalanabb a rivális Barcelona támadása.

Míg Magyarországon mindössze egyetlen sportnapilap olvasható (2000-ben a Színes Sport csak rövid ideig jelent meg), Németországban pedig egyáltalán nincs ilyen sajtótermék, addig Spanyolországban a sportszeretők négy lapban is olvashatnak naponta a legfontosabb eseményekről. A lapolvasási szokásokat alapvetően meghatározza, hogy a szurkoló melyik klubbal szimpatizál: míg a Marca és az AS madridi székhelyű, és ennek megfelelően a fővárosi klubokat favorizálja, legrészletesebben velük foglalkozik, addig a Sport és az El Mundo Deportivo barcelonai újság, így értelemszerűen inkább a katalán sztárcsapatra fókuszál.

Mindez köztudott Spanyolországban, külföldön azonban nem mindig veszik figyelembe a hírek közlésekor, pedig nem árt, ha tisztában van ezzel minden szurkoló. Az újságok ugyanis nem csak kiemelten foglalkoznak a Real Madriddal, illetve a Barcával, hanem egyértelműen elfogultak is az irányukba. Ez egy bizonyos szintig érthető, azonban az utóbbi időszakban a madridi és a barcelonai sportsajtó háborúja egyre gátlástalanabb, elsősorban a fővárosiak miatt. Lionel Messiék ugyanis fantasztikusan szerepelnek, az előző idényben minden lehetséges trófeát begyűjtöttek, és jelenleg is vezetik a tabellát. A Marca szerint mindez azonban nem csak annak köszönhető, hogy Barcelonában összeállt egy remek együttes, hanem annak is, hogy a játékvezetői kar bizony erősen támogatja a barcelonaiakat.

A madridi média erre külön szót is kreált: Villaratónak nevezik a jelenséget. Ez a Spanyol Labdarúgó-szövetség elnökének, Ángel María Villarnak a nevéből ered, aki a madridi újságok szerint azért támogatja a Barcelonát, mert a katalán klub elnöke, Joan Laporta segítette Villart sportvezetői karrierje során. Decemberben a Barca az Espanyol elleni bajnokin egy erősen vitatható tizenegyessel nyert, a madridi lapok szerint egyértelműen a Villarato miatt. Januárban aztán a Marca és az AS ismét támadásba lendült, mégpedig azt követően, hogy a 19. fordulóban a Málaga ellen Cristiano Ronaldo piros lapot kapott, amikor belekönyökölt Patrick Mtiligába.

A dán játékosnak eltört az orra, a portugál klasszis pedig két mérkőzésre szóló eltiltást kapott, ami túl sok volt a Marcának, illetve az AS-nek. A két madridi újság több írásában is megemlítette, hogy Cristiano Ronaldo tulajdonképpen semmi súlyosat nem tett, maximum sárga lapot érdemelt volna. Kiemelték, hogy Messi egy hasonló esetet megúszott a Sevilla elleni bajnokin, sőt, akkor a sevillai védő, Marc Valiente kapott figyelmeztetést.

Hogy Messinél az ellenfélnek nem tört el az orra, és hogy akkor a sevillai hátvéd métereken keresztül rángatta az argentint, míg Cristiano Ronaldo esetében a mezhúzás rövid ideig tartott (ami valóban szabálytalan), az a madridi újságokat egyáltalán nem érdekelte. "Cristiano ugyanazt tette, mint Messi, azzal a különbséggel, hogy ő nagyobb, mint az argentin, hosszabb a keze, Mtiliga pedig kisebb, mint Valiente, és ezért találta pont orrba" - írta az AS szerkesztője, Alfredo Relano, míg a Marca így fogalmazott: "Cristiano semmi rosszabbat nem tett, mint mások előtte, nem kellene belőle bűnbakot csinálni." Persze a barcelonai Sportnak sem kellett több: "Provokatív, arrogáns és agresszív" - jellemezte a katalán lap Ronaldót.

Egy héttel később a Barcelona úgy verte 1-0-ra a Sporting Gijónt, hogy a győztes találatot Pedro lesgyanús helyzetből szerezte. A madridi újságoknak több sem kellett, rögtön fotókkal próbálták bizonyítani, hogy a csatár lesen állt, érdekes módon ugyanazon a képen a barcelonai lapok úgy jelölték a leshatárt, hogy Pedro egy vonalban van a védővel. Manapság már professzionális módon lehet manipulálni a fényképeket, így egyik fél sem bizonyított semmit, de a háború folytatódott.

Amikor a Getafe ellen a Barcelona úgy győzött, hogy a meccset kettős emberhátrányban fejezte be, a madridi újságok kezdtek nevetségessé válni. Az AS ugyanis azt írta, hogy a bíró ezen a találkozón is segítette a katalánokat, hiszen Messi góljánál Zlatan Ibrahimovic lesen állt, és zavarta a kapust, ráadásul a második félidőben a Getafe nem kapott meg egy jogos büntetőt. Hogy közben két barcelonait is kiállított a bíró? Ugyan már, ez csak az elterelő hadművelet volt.

A Villarato emlegetése lassan már a madridi játékosoknak is kezdett kínossá válni. Raúl egy nyilatkozatában cáfolta, hogy a bírók a Barcát segítenék, míg Kaká kijelentette: "Nem hiszem, hogy a játékvezetők szándékosan valamelyik klub vagy focista ellen, esetleg javára döntenének. A Barcelona a saját teljesítményének köszönhetően áll az élen." A semleges félnek mondható Sevilla elnöke, José María del Nido világosabban fogalmazott: "Aki a Barcelonát csalással vádolja, az hülye."

Az Atlético Madrid elleni vereségnek köszönhetően mindenesetre a Real hátránya két pontra csökkent, amit a madridi újságok természetesen nem győztek ünnepelni, de azért a bíróról sem feledkeztek meg. A találkozón Iturralde González volt a játékvezető, aki a Marca szerint hibátlanul tevékenykedett, ám nem véletlenül. "Nem zárom ki azt, hogy Iturralde González is támogatta volna a Barcelonát, ha nem tudta volna, hogy árgus szemekkel figyeljük ítéleteit" - írta a madridi újságban José Vicente Hernáez.

www.global-soccer.eu