Vágólapra másolva!
Andrij Sevcsenkót visszautasította, Dzsudzsák Balázsról és Juhász Rolandról kikérték a véleményét, Egervári Sándornak is intézi az ügyeit, a Sahtar Donyeck tulajdonosát ő mutatta be az Arsenal vezetőinek. A FIFA-licences játékosügynök, Varga Sándor nem köt szerződést az ügyfeleivel, egy ideje nincs névjegykártyája, és azt vallja, egy menedzsernek elsősorban nem eladnia kell a játékosát.

Bár az átigazolási időszaknak Európában lényegében már vége, Varga Sándor ilyenkor is nagyon elfoglalt, aminek az az oka, hogy már több az ügyfele az edzők, mint a focisták között. "Korábbi játékosaim közül Andrej Kancselszkisz, Oleg Luzsnij és Szerhij Rebrov is edzőként dolgozik már, és Oleg Blohin ügyeit is én intézem, őt a tavalyi Európa-bajnokság után vittem a Dinamo Kijevhez" - mondja a kárpátaljai Viskről származó, FIFA-licences játékosügynök.

Amikor Varga tizenöt évvel ezelőtt belevágott a menedzserkedésbe, brazil, dél-afrikai, arab játékosok tartoztak az ügyfelei közé, most viszont szinte csak az orosz és az ukrán piacra koncentrál. Az első komoly sikereket a fent említett játékosokkal érte el: Kancselszkiszt a Manchester United vette meg, a Dinamo Kijevnél 31 évesen már leírt Oleg Luzsnijt az Arsenal vitte, ahol négy szezon alatt száztíz meccset játszott, Rebrovért pedig 2000-ben 20 millió dollárt fizetett a Tottenham, ami akkor nagy összegnek számított.

Visszautasította az aranylabdást

A 2006-os vébén a legjobb nyolc közé jutó ukrán válogatott kezdőcsapatából nyolc játékosnak Varga volt az ügynöke, és hogy jól végezte a dolgát, azt az is mutatta, hogy nem ő jelentkezett, hanem a játékosok keresték meg. Így lett az ügyfele Blohin is. "Nekem elég a mostani helyzet, az orosz és az ukrán piac, már nem szeretek repülni, nem vonz egy brazíliai út" - magyarázta.

Varga szokatlan módszerrel dolgozik. Nem szokott írásos szerződést kötni ügyfeleivel, szerinte az a legfontosabb, hogy mindkét oldalról meglegyen a szimpátia, és a juttatást a másik félre bízza. Ha az ügyfél elégedett, és ezt honorálni akarja, fizethet, de jogilag erre nincs kötelezve.

Volt olyan is, amikor nem vállalta egy játékos képviseletét, és arra is volt példa, hogy később mondta fel az együttműködést, de neveket nem akart elsőre elárulni. Aztán amikor felvetettük neki, úgy tudjuk, az egyik visszautasított az aranylabdás Andrij Sevcsenko volt, megosztotta velünk a sztorit: "Sevcsenko akkor a Milan játékosa volt, és azt akarta, költözzek Milánóba, csak vele foglalkozzak, de ez nem ment, mert tizenöt játékosom volt. Van, aki azzal dicsekszik, kiket képvisel, én meg azzal, hogy kinek mondtam nemet (nevet). Ennek ellenére nagyon jó barátok vagyunk, rendszeresen beszélünk telefonon."

Forrás: FourFourTwo
Forrás: FourFourTwo

Varga azt vallja, az ügynöknek nem az az elsődleges feladata, hogy eladja a játékost, hanem az, hogy levegye a terhet a válláról, mindenben segítsen neki, hogy csak a futballra tudjon koncentrálni. "Maldininek, Giggsnek is volt, van ügynöke, pedig egyikük sem ment el attól a csapattól, amelyben elkezdtek játszani. A lényeg, hogy a játékos jól érezze magát, és tudjon teljesíteni. Nekem Österreicher Emil volt a példaképem, aki odavitte Puskást a Gento-, Di Stéfano-féle Real Madridhoz, és egy olyan korban foglalkozott a játékosokkal, amikor a FIFA még nem is határozta meg az ügynökök munkájára vonatkozó kritériumokat. Személyesen is ismertem, nagyon jó ember volt, és licenc nélkül is jobb volt mindenkinél."

Kár, hogy Filipovics nem hívott vissza

Elismeri, hogy a menedzserek olykor trükköket is bevetnek, például egy átigazolási pletykával felverik a játékosuk árát, de önmagában az még semmire nem elég, ha megjelenik egy cikk a BBC-n, vagy elviszi pártfogoltját egy olyan klubhoz, ahol jó viszonyt ápol az edzővel.

Varga a jelenlegi magyar játékosügynökök közül csak Fülöp Ferencet ismeri, a többieket nem, vagy csak felületes kapcsolatban állt velük. Filipovics Vladannal például egyszer beszélt Juhász Roland miatt. "Kár, hogy nem hívott vissza, mert akkor több esélye lehetett volna Juhásznak az ukrán Dnyiprónál, össze tudtam volna hozni egy találkozót az edzővel, Juande Ramosszal, aki kikérte a véleményemet. A Dnyipro egyszerre nagyjából száz játékost figyel, minden posztra van öt-hat jelöltje, és a védők között Juhász benne volt az első háromban, de végül egy brazilt vettek helyette, mert ő jobban tetszett az ukránoknak" - avatott be az esetbe az 57 éves ügynök.

Dzsudzsák helyében Angliát választotta volna

Nemcsak Juhász esetében kérték ki a véleményét, korábban, amikor Dzsudzsák Balázs a PSV játékosa volt, Vargánál három Premier League-csapat is érdeklődött a szélsőről. Dzsudzsák tudott az angol csapatokról, mivel Varga beszélt Fülöp Ferenccel, a játékost képviselő menedzseriroda egyik vezetőjével, de végül a dagesztáni Anzsi Mahacskalában kötött ki, meglepve ezzel szinte mindenkit.

"Ők a pénzre szavaztak, amivel nincs is semmi baj, mivel a focistáknak tíz-tizenöt év alatt kell megkeresniük azt az összeget, amely biztosítja a megélhetésüket a továbbiakban. Csak akkor ne mondják azt, hogy a szakmai okok miatt választották az Anzsit. Szerintem Dzsudzsák jobban járt volna, ha Angliába megy, az Anzsiban és a Dinamóban sem megy neki annyira, ami biztos idegesíti őt, ahogy Sevcsenkót is zavarta, amikor a Chelsea-ben messze volt a milanos formájától, és Rebrovot is frusztrálta, hogy nem találta a helyét a Tottenhamben. Haza is ment a Dinamo Kijevhez, és utána az év játékosa lett, sőt a válogatottba is visszakerült."

Varga azt elismerte, hogy az orosz bajnokság színvonalasabb a hollandnál, mert nincs túl nagy különbség a csapatok között, így állandó a harc a pozíciókért, de a sok edzőváltás miatt hektikusabb is. Itthon nagy visszhangot váltott ki, amikor kiderült, hogy Dzsudzsák állítólag évi egymilliárd forintot keresett az Anzsinál, de ez kint korántsem olyan meglepő. Varga szerint a Magyarországról gyakran szegénynek gondolt Ukrajnában az egymillió eurós fizetés átlagosnak számít a focistáknál, de az ötmillió sem szokatlan.

Elfogytak a magyar játékosai, de Egervárinak ő a menedzsere

Varga korábban Bodnár László és Babos Gábor menedzsere volt, később a jelenleg Győrben játszó Dudás Ádám az ő közvetítése révén tölthetett el egy hetet az Arsenalnál, manapság viszont csak egy magyar játékosa van, a Tavrijában futballozó, 18 éves Szilvási Zoltán, akinek ukrán útlevele is van. "Szívesen dolgoznék magyar játékossal, de nincs névjegykártyám egy ideje, aki ismer, ismer, aki nem, az nem. Aki megkeres vagy felkér, azzal szívesen dolgozom, Egervári Sándornak például én vagyok a menedzsere. Régóta barátok vagyunk, én kötöttem meg a szerződést, amikor Szaúd-Arábia ment dolgozni, és ugyanúgy tartom vele a kapcsolatot, mint a többi ügyfelemmel. Ő most a legjobb helyen van."

Varga számára kárpátaljai magyarként az volt a legnagyobb boldogság, amikor Magyarországra került, ahol dolgozott a TF-en, majd a Magyar Labdarúgó Szövetségben, és örülne, ha szerepet tudna vállalni a magyar futballban. "Megismerkedtem Csányi Sándorral, az MLSZ elnökével, gyakran látogatom a felcsúti Puskás Akadémiát, Mezey Györggyel, Gellei Imrével, Garami Józseffel jóban vagyok, van kapcsolatom a magyar focival, annak ellenére, hogy nem figyelem napi rendszerességgel a bajnokságot."

Forrás: FourFourTwo
Az Arsenal-menedzser Arsene Wengerrel. Forrás: FourFourTwo

Minden egy emberen múlik

Az ügynök ugyan személyesen ismeri Szulejman Kerimovot, az Anzsi Mahacskala első emberét, és Manszur sejket, a Manchester City tulajdonosát is, de nem tartja jónak azt az irányt, amelyet ezek a csapatok képviselnek. Vagyis azt, hogy egy-egy játékosért annyit fizetnek, amennyit nem szégyellnek. Az Anzsit sokan Kelet-Európa Manchester Cityjeként emlegetik, Varga szerint Dzsudzsák korábbi klubjának megvan az esélye arra, hogy európai nagycsapat legyen, a menedzsment jó, és korlátlan mennyiségű pénzt tudnak költeni.

"Minden attól függ, meddig lesz kedve Kerimovnak költeni a klubra, mert az Anzsinál is ugyanúgy egy emberen múlik a dolog, mint a Sahtarnál, a Dinamo Kijevnél vagy a PSG-nél. A Málagánál is látszott, hogy ha feláll az ember, aki addig a pénzt adta, összedőlhet a rendszer. Logikus lépés volt az UEFA részéről, hogy bevezette a pénzügyi fair playt, arra ösztönözve a klubokat, hogy annyit költsenek, amennyit meg is keresnek. Amikor ennyien halnak éhen a világon, nem egészséges állapot, hogy egy focista ezerszer többet kereshet, mint egy orvos, aki életeket ment meg. Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy Giggs vagy Messi ingyen is játszana, sőt fizetne is érte, és nekem is sok olyan játékosom volt, akiknek hiába ajánlottak több pénzt, nem igazoltak el".

Az ukránok Eb-rendezése jó motiváció lehet

Az Anzsi még csak szeretne a nagyok közé bekerülni, a Sahtar viszont már most is ott van, hiszen a BL-ben a címvédő Chelsea-t maga mögé utasítva jutott a legjobb 16 közé. Amikor Varga bemutatta Rinat Ahmetovot, a Sahtar tulaját a Highburyben, a története első idegenbeli BL-meccsét játszó ukrán csapat 2-0-ra vezetett az Arsenal pályáján, a lelátón pedig síri csönd uralkodott.

A londoni csapat végül 3-2-re győzött, de az azóta eltelt időben Ahmetov tudatos munkával európai szinten is meghatározó csapatot rakott össze, amely ultramodern stadionnal és edzőkomplexummal rendelkezik. Igaz, a tulajdonosnak a rengeteg napi munka mellett 1,5 milliárd dollárt is bele kellett ölnie abba, hogy ez megvalósuljon, meséli Varga, aki szerint ugyan követendő példa a Sahtar, de Magyarországon nincs ember, aki ennyi pénzt tudna áldozni a futballra. Ő egyébként is azt vallja, ha egy tulajdonos csak pénzt akar kivenni egy klubból, akkor az nem segíti az ország futballjának a fejlődését.

Bár Magyarország 1986 óta nem jutott ki nagy világeseményre, a szomszédban Eb-t rendeztek a nyáron, ráadásul az ukrán-lengyel közös pályázat többek között a magyart megelőzve nyerte el a jogot. Varga tagja volt a szervezőbizottságnak, és barátja a szövetség elnökének, Hrihorij Szurkisznak, akinek az érdeme volt, hogy az ukrán-lengyel pályázat nyert.

"Nagyon izgultam, hogy minden rendben legyen, és abszolút siker volt az Eb, jól volt megszervezve. Annak ellenére, hogy a válogatott nem jutott tovább, negyven percig tapsoltak a nézők az utolsó csoportmeccs után. Az itteni emberek nagyon vendégszeretők, ha szegényen élnek, a vendégnek akkor is terülj-terülj asztalkámat kínálnak, mintha a világ leggazdagabb emberéhez érkeztek volna. A magyaroknak tanulniuk kell a sikertelen pályázatok hibáiból, és tenni a dolgukat. Ukrajna példája mutatja, hogy mindent meg lehet csinálni, csak tudatosan kell tervezni, és kell egy olyan ember, mint amilyen Szurkisz. De Csányi Sándor jó helyen van az MLSZ élén, sok sikert kívánok neki."

Varga Sándor 1955. május 15-én született a kárpátaljai Visken. Az érettségi után a Lembergi Testnevelési Főiskolán tanult, majd a katonai szolgálat letöltése után a Moszkvai Testnevelési Egyetemen tanári és labdarúgó szakedzői diplomát szerzett. Tagja volt az 1980-as moszkvai olimpia szervezőbizottságának, majd a Szovjet Labdarúgó Szövetségben kapott állást, ahol többek között a legendás edzővel, Valerij Lobanovszkijjal is együtt dolgozott. 1984-ben Magyarországra jött, a Budapesti Testnevelési Egyetemen tudományos munkatárs lett, és dolgozott a Magyar Labdarúgó Szövetségben. 1991 októberében Mészöly Kálmán asszisztenseként a szaúd-arábiai al-Ittihadhoz került. 1996-ban alapította meg menedzseléssel foglalkozó cégét, és még ugyanebben az évben átvehette Sepp Blattertől, a FIFA akkori főtitkárától, jelenlegi elnökétől az ügynöki oklevelet. Varga Sándor társadalmi munkában az UEFA edzőbizottságának szaktanácsadója. Feleségével, Larisszával két gyereket nevel: Viktória 1985-ben, Karolina 1987-ben született.