Vágólapra másolva!
Kivételes helyzetben van a magyar foci, mert az egykori klasszisai mellett még saját Zidane-ja, Rooneyja, Peléje és Maradonája is van, sőt a Böde családban egyszerre játszik egy Ronaldo és egy Messi.

Jellemző, hogy a legnagyobbak magyar változatai zömmel a kilencvenes, kétezres években jöttek divatba: korábban, saját sztárok birtokában nem volt szükség mondjuk "magyar Eusebióra", újabban pedig már nehéz is párhuzamokat találni, például a magyar Xavi, Iniesta, Neymar poszt még mind kiadó. Vagy nézzük a Real Madrid legújabb gyöngyszemét: a "magyar Isco" fordulatra a Google második találata a legjobb magyar disco zenék. No és ki lenne a magyar Bale?

Nézzük azonban, milyen hasonmások bukkantak fel a magyar pályákon a közelmúltban, mit értek el, és mi mindent gondoltak!

Buzsáky Ákos, a fehér Pelé

A Ferencvároshoz nemrég visszatért focista csaknem hat éve, Angliában érdemelte ki a fehér Pelé becenevet, miután a Queens Park Rangershöz szerződött. A QPR drukkereit nem zavarta, hogy a becenév eredetileg Zicóé volt, Buzsáky azonban helyén kezelte a helyzetet: "Ez eléggé irreális összehasonlítás, de ha dalba foglalják a neved a drukkerek, az is mutatja, hogy szeretnek, és ez egy nagyszerű dolog."

Gera Zoltán, a magyar Gerrard

A West Bromwich légiósa Steven Gerrardot nevezte a legjobb játékosnak, aki ellen valaha pályára lépett, ezzel pedig tudat alatt saját magát is megdicsérte, ugyanis Antti Niemi, a Southampton kapusa három éve így méltatta Gerát: "Úgy néz ki, mint Gerrard, úgy fut, mint Gerrard, úgy lő, mint Gerrard! Kétlábas, jól fejel, és fontos gólokat szerez." Bár Gerrard nyert egy Bajnokok Ligáját, Gera nincs is olyan messze tőle, mivel játszott Európa Liga-döntőt. Az angolnak két FA-kupa-győzelem, a volt ferencvárosi kedvencnek két magyar kupa és két hazai bajnoki cím jött össze. És persze Gera lőtte tavaly az év gólját a Premier League-ben - éppen a Liverpool kapujába.

Gerrard és Gera Forrás: MTI/AFP

Böde Dániel, a madocsai Messi

Böde még el sem jutott a Ferencvárosig, mikor már kiérdemelte a becenevét a Nemzeti Sporttól, amelyért azóta is rendre megharcol. Tavaly decemberben például 0-2-ről verték a Pécset, Böde kettőt vágott, és volt egy cselsorozata, amely a barcás klasszist idézte. Alkatra viszont kevésbé ül a párhuzam: Böde 190 centi, 85 kiló, Messi 169, 67.

Böde és Messi Forrás: MTI/AFP

Böde István, a madocsai Ronaldo

S itt van mindjárt Böde testvére, akit szülőfaluja, a Barcelona-Real Madrid klasszikusokon szocializálódott Madocsa a párharc másik főalakjáról nevezett el. Cristiano Ronaldo tolnai változata azonban kijózanító választ adott a ráaggasztott nevekkel kapcsolatban: "Igazából nincs becenevem." Pedig már 468 gólt lőtt az alsóbb osztályokban, míg Ronaldo csak 374-nél tart a Sportingban, a ManUnitedben, a Realban és a portugál válogatottban összesen.

Rugovics Vendel, a Bakony Maradonája

Rugovics háromszoros válogatott középpályás, igaz, tétmeccsen csak 15 perc jutott neki, a Ciprus ellen 4-2-re megnyert Eb-selejtező hajrájában, 1990-ben. És van egy bajnoki ezüstje is, a Rába ETO-val, 1985-ből. Hét évvel fiatalabb az isteni Diegónál, az eredménylistájukat nem igazán érdemes összevetni, de mindketten maradtak a fociban: Maradona, akárcsak Rugovics edzősködéssel próbálkozik, kiugró eredmény nélkül.

Vincze Ottó, a magyar Beckham

Sármos, sokat ad a megjelenésére, gyakran szerepel a médiában, híresség a párja. Ugye, hogy nem is tudni, David Beckhamre vagy Vincze Ottóra gondolunk?! Holott Beckham lehetne az angol Vincze Ottó, elvégre egy évvel fiatalabb, igaz, később többre is vitte: hat Premier League- és egy Bajnokok Ligája-győzelem jutott neki, míg Vinczének egy-egy magyar bajnoki cím és kupasiker. Beckham számos videojáték kulcsfigurája, reklámozta a Sky Sportsot és a Samsung Galaxyt, Vincze szerepelt a TV Paprika Receptdaráló című műsorában. De Victoria Adams sem tudna olyan ütőset mondani Becksről, mint Görbicz Anita Vinczéről, jelesül, hogy ő a "megtestesült férfiasság."

Vincze és Beckham Forrás: MTI/AFP

Varga József, a magyar Gravesen

Bár a párhuzam adott, Varga József már idejében közölte, hogy ő csak szeretne megmaradni Varga Józsefnek. Talán nem is véletlen, elvégre a "magyar X. Y." listán ő az, aki eredményességben a legközelebb került a névadójához, elvégre játszott a BL-ben és az EL-ben is, ami után ugyan elkényelmesedett picit, de aztán megjárta a Bundesligát is, jelenleg pedig a Middlesbrough-nál szántja fel a pályát. Igaz, Thomas Gravesen a Real Madridig jutott, a dán válogatottal két Eb-n és egy vébén is szerepelt, Mike Tyson pedig elkérte a mezét egy Izland elleni meccs után, melyen két gólt is szerzett.

Gravesen és Varga Forrás: MTI/AFP

Sebők Ferenc, a gutorföldei Higuita

Nem skorpiórúgással, csukafejessel hárított lövést, de a kolumbiai legendával ellentétben ő bíráskodott is már, ráadásul jobbal-ballal jól lő, ezért olykor még csatárt is játszik. A Higuitához hasonlítás nem zavarja, de a skorpiórúgást nem próbálja ki, ahogy nagyvonalúan megjegyezte: "Meghagyom Higuitának."

Hajnal Tamás, a magyar Hässler

Az Ingolstadt középpályását sokan Thomas Hässlerhez hasonlították, miután Németországba érkezett. Szétpasszolja az ellenfelek védelmét, a legjobb periódusaiban a Bundesliga kanadai táblázatának élbolyában nyomult, de jó a labdaszerzésben is. Nyert német Szuperkupát a Dortmunddal (mi több, gólt lőtt a Bayern elleni döntőben), a válogatottal viszont nem volt esélye német druszája nyomdokaiba lépni. Hässler, hogy egyebet ne mondjunk, tagja volt az 1990-es világbajnok csapat keretének, 1996-ban pedig Eb-t nyert.

Kriston Attila, a magyar Zizou

Miért ne próbálhatnánk ki Kristont a válogatottban, jobbhátvédként? A kérdést még Várhidi Péter kapitánysága idején tettük fel, a volt fradista érdemeit így jellemezve: kiteszi a lelkét a győzelemért, majd kétméteres termetével megrémiszti az ellenfél balszélsőjét, s több mint kétszázszor az NB I-ben is bizonyított már. Ezzel együtt kizárólag a külsejének köszönhette, hogy valaha is Zinedine Zidane-hoz hasonlították a szurkolók.

Kriston és Zidane Forrás: MTI/AFP

Garami József, a magyar Ferguson

Egy ilyen csapat nem maradhat edző nélkül, az pedig vitán felül áll, hogy egy rutinos, sokat látott, minden játékos által tisztelt szakember kell erre a posztra. Mint a 74 éves Garami József, akiről egyik játékosa, Ladányi Tibor mondta az Origónak: "A játékosok tisztelik, elismerik, és megcsinálják szó nélkül, amit mond. Ha valakit Magyarországon Sir Alex Fergusonhoz lehet hasonlítani, akkor az Józsi bá." Garami pedig hasonló tisztelettel nyilatkozott lapunknak Fergusonról: "Amíg szellemileg friss az ember, nyugodtan dolgozhat a futballban éppúgy, ahogy bármi másban is. (...) Egy zseni a pali."

Kiss László, a Mini Menotti

Garami segédje lehet a magyar kiadások közül Kiss László egykori Fradi-edző, aki eredetileg inkább pozitív értelemben kapta a Mini Menotti becenevet, a különc, kompromisszumot nem ismerő személyisége nyomán, amely hajaz a lázadó argentin jellemére. Ám az utóbbi években egy kellemetlenebb párhuzam is felütötte a fejét: Menotti és Kiss is sorra megbukott a munkahelyein, az argentin 2010, a magyar 2011 óta nem edzősködik. Pedig a Mini Menotti aktuális csapata, a Pécs három ponttal vezette az NB II-t, amikor kirúgták. "A magyar futball abnormitása, ami itt velem történik. Mégis, mit várnak tőlem, nulladik helyet?" - kesergett akkor az Origónak.

+ 1

Illés, a magyar Pirlo

Kakukktojás a listán, amennyiben a többi becenév közhasználatú volt, ez viszont szerkesztőségi találmány. Mindketten irányítók, pengések, fantasztikusan látnak a pályán, és már tíz éve is negyvennek néztek ki. Igaz, Pirlo nyert egy vébét, mégsem sikerült neki, ami Illésnek: vad szurkolásba hergelni az MTK táborát.