Vágólapra másolva!
A Puskás Akadémia felcsúti épületében, az akadémia kommunikációs igazgatója által szerkesztett újság a Honvédot politikai torzszülött klubnak nevező, szerző nélküli írást jelentetett meg a hétvégi molinóbotrány után. Az akadémia hivatalos közleményt is kiadott, de nem magyarázza meg, miért vetették le a Honvéd-szurkolók Puskás-drapériáját.

Futballbolond diktátor hátszelével mesterségesen fölfuttatott, Puskás Ferenc nevének használatára nem méltó kiscsapatnak, politikai torzszülött klubnak nevezi a Honvédot a Fourfourtwo futballmagazin hétfői cikke.

A lap internetes oldalán megjelent, "neve elhallgatását kérő alkalmi szerző" által beküldött, a szerkesztőség szerint "elgondolkodtató és kétségkívül szellemes" írás vélhetően arra reagál, hogy a kispesti szurkolók kifogásolták: a hét végi, Puskás Akadémia elleni idegenbeli bajnokin a biztonsági emberek nem engedték kirakni a "Puskás, Kispest, Hungary" feliratú transzparensük első szavát.

A magyar Fourfourtwo magazinnak formálisan ugyan nincs köze a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiához (PFLA) – kiadója az Opten cégadatbázisa szerint tavaly január óta felszámolási eljárás alatt álló Candover Kft. –, de a szerkesztőség az akadémia épületében működik, főszerkesztője a PFLA kommunikációs igazgatója, Szöllősi György.

Az írásban egyebek mellett az áll, hogy a Honvéd "egy magyar futballklub ellenszenves módon összelopott játékoskerettel", melynek "pofátlan képviselői nem röstellik agresszíven kisajátítani Puskás Ferenc nevét".

Politikai provokátorok

A Puskás Akadémia hivatalosan is reagált a Honvéd elleni, egyébként 4-0-ra elvesztett mérkőzésen történtekre. A közleményben politikai provokátoroknak nevezi a Honvéd szurkolóit, akik "névtelenségbe burkolóznak", noha az Origónak az esetről beszámoló drukker, Nimsz Ádám névvel vállalta a nyilatkozatát.

A közlemény másfél oldalon át sorolja az akadémia érdemeit, és megemlíti, hogy Puskás neve igenis kint lehetett a vendégszektorban – ezzel vélhetően egy zászló méretű, valóban kint hagyott drapériára utal. Arra azonban nem ad választ, hogy miért vetették le a nagyobb feliratból épp azt a részt, amelyen a Puskás név állt.

A közlemény arra hivatkozik, hogy a szabályok értelmében a kifüggeszteni kívánt molinók tartalmát előzetesen egyeztetni kellett volna a rendező klubbal, és ez nem történt meg. Kékesi Ferenc, a Honvéd egyik vezérszurkolója a Digi Sport keddi Reggeli Start című műsorában azt állította, hogy múlt héten felhívta a meccsnek otthont adó Videoton-stadion biztonsági vezetőjét, és megkérdezte, hogy egy ilyen tartalmú óriástranszparens kihelyezésének van-e akadálya, és azt a választ kapta, hogy nincs.

A Honvéd tulajdonosa, George F. Hemingway az Nb1.hu-n vezetett blogjában kedden azt írta a történtekről: "A nagy kispesti ikon nevét akarja valaki valahogy védeni üzleti megfontolásból azoktól, akik ellen nincs szükség védelemre, a Budapest Honvédtól, Kispesttől, az itteni rajongóitól. Véleményem szerint a Budapest Honvédnak joga van mindenkit emlékeztetni legendájára, és akárhol, akármikor megjelenni, mint Puskás Ferenc egykori csapata." Azt is írta, hogy a molinó levétele "kárt okozott a Puskás Akadémiának, és fölöslegesen bőszítette fel szurkolótáborunkat".