A Barcának be kell spájzolnia focistákból

FC Barcelona
Barcelona's midfielder Andres Iniesta (C) celebrates with Barcelona's Brazilian forward Neymar da Silva Santos Junior (2nd L), Barcelona's Argentinian forward Lionel Messi (L) and Barcelona's midfielder Xavi Hernandez (R) after scoring during the Spanish league "Clasico" football match Real Madrid CF vs FC Barcelona at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on March 23, 2014. AFP PHOTO / PIERRE-PHILIPPE MARCOU
Vágólapra másolva!
Ha nem akar kockáztatni, a Barcelona kénytelen lesz venni még egy rakás játékost, aztán remélni, hogy később szüksége is lesz rájuk. Sokba fájhat a FIFA büntetése a klubnak.

Andoni Zubizarretának lehetnek mostanában álmatlan éjszakái. Miután a FIFA másodfokon helybenhagyta a Barcelona egyszezonnyi eltiltását az átigazolásoktól, a klub sportigazgatója két lehetőség közül választhat. Az egyik: bízik benne, hogy a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) felmenti a Barcát a 18 év alatt játékosok szerződtetése ügyében.

A másik: felkészül a téli és a jövő nyári átigazolási időszakból való kizárásra, azaz megtippeli, milyen erősítésekre lehet szüksége a csapatnak fél, illetve egy év múlva, ezeket az ügyleteket a hátra lévő másfél héten le is bonyolítja, sőt egyes játékosokat rögtön kölcsön is ad, hogy a keret ne csorduljon túl. Igazi bűvészmutatvány.

A FIFA ítéletére a klub hangzatos mellébeszéléssel reagált, az utánpótlás-nevelő akadémiáját méltatva-védelmezve - mintha bárki kétségbe vonta volna a La Masia érdemeit, és nem a szerződések szabálytalanságáról lenne szó. A laikus szemmel is kínos süketelésből ítélve mindenesetre elég kockázatosnak tűnik abban bízni, hogy a CAS a Barcának kedvező ítéletet hoz - bár kizárni persze nem lehet.

Már eddig is kiköltekeztek

A második eshetőség viszont nagyon drága. Az utóbbi években inkább a saját nevelésű futballistáiról híres klub ezen a nyáron már így is a legtöbbet költötte új futballistákra egész Európában. Luis Suárez egymaga 81 millió euróba került, Ivan Rakitic, Jeremy Mathieu, Thomas Vermaelen, Marc-Andre ter Stegen, Claudio Bravo és Alen Halilovic árával együtt pedig összesen 154 millió a kiadás.

Luis Enrique vezetőedzőnek is a jövőbe kell látnia Forrás: AFP/Jean Christophe Magnenet

Mondhatnánk, hogy hát éppen azért vertek el máris ennyi pénzt a katalánok, mert számítottak a büntetés véglegesítésére, de valójában csak az eddig is létező lyukakat tömködték be. A fenti névsor tagjaira azért volt szükség, mert egy középső védőnyi mínuszban volt a keret az egész előző idényben (így sokat játszott ezen a poszton szegény Javier Mascherano, a maga 174 centijével), aztán Víctor Valdés, José Manuel Pinto, Cesc Fabregas és Alexis Sanchez távozott, Carles Puyol visszavonult, Xavi pedig jóval kevesebbet tud vállalni, mint eddig.

És kell még egy csomó pénz

Szóval ha előre akarnak gondolkodni, még több pénzt kell költeniük a következő tíz napban. A spanyol lapok tudni vélik, hogy a Barca kinézte az atléticós Kokét, a dortmundi Marco Reust, a firenzei Juan Cuadradót és a brazil Sao Paulo jobbhátvédjét, Douglast - közülük állítólag Kokét is Douglast is úgy vinné, hogy jelenlegi klubja azonnal kölcsönvehetné a futballistát.

A felsoroltak egyike sem olcsó, különösen, ha az eladó tudatában van, hogy a vevőjelöltet sürgeti az idő. Koke az előző idényben remeklő Atlético egyik fő erőssége volt, Reus a jelenlegi Dortmund talán legnagyobb ígérete, Cuadrado a vb-n brillírozott, Douglas kimondottan keresett játékos Brazíliában. De ki tudja, hat vagy 12 hónap múlva tényleg szüksége lesz-e rájuk a katalán csapatnak.