Vágólapra másolva!
Csütörtökön volt a tízéves évfordulója annak, hogy Lionel Messi bemutatkozott a Barcelonában, és ennek apropóján rengeteg összeállítás látott napvilágot. Egy statisztikákkal foglalkozó oldal összeszedte, hogy Messi debütálása óta az öt topligában - angol, olasz, német, spanyol, francia bajnokság - ki az a tíz játékos, aki a gólok és gólpasszok alapján a legjobban áll.

Valószínűleg nem okoz földindulásszerű meglepetést, hogy az élen a négyszeres aranylabdás Messi és az ugyanezt a díjat kétszer elnyerő Cristiano Ronaldo áll, mindketten 349 gólban vállaltak szerepet. Az ebben az időszakban a Manchester Unitedben és a Real Madridban játszó portugál több gólt szerzett (270-249), Messi viszont hatékonyabban szolgálta ki a társakat (100-79).

A harmadik helyen Zlatan Ibrahimovic áll, aki nem a klubhűség pédaképe, hiszen az elmúlt tíz évben megfordult a Juventusban, az Interben, a Barcelonában, a Milanban és a PSG-ben, a gólokat viszont mindenhol bőszen termelte, összesen 196-ig jutott, gólpasszokból pedig 77-et osztott ki, ez csak kettővel kevesebb, mint amennyit Ronaldo adott.

A negyedik helyen Wayne Rooney áll, aki éppen 2004-ben lett a Manchester United játékosa, és azóta is hűen szolgálja a klubot, amelynek színeiben 161 bajnoki gólt és 79 gólpasszt jegyzett. Hogy ki az ötödik helyezett? Valószínűleg nem sokat találnák el, mert egy olyan játékosról van szó, akit sosem értékeltek igazán sokra, Udinében viszont régóta félisten rangra emelkedett.

Antonio Di Nataléról van szó, aki 2004-ben lett az Udinese játékosa, amely remek vásárt csinált vele, mert tíz év alatt 178 alkalommal szomorította az olasz bajnokság kapusait. A hatodik is egy olasz, a világbajnok Francesco Totti, aki 2007-ben az Aranycipőt is elnyerte, a vizsgált időszakban pedig összesen 136-szor volt eredményes, de gólpasszokban a második 81-gyel Messi mögött.

Az első tízben szereplők közül talán Dimitar Berbatov neve okoz még meglepetést, akinek az utolsó három idénye elég gyengére sikeredett, de előtte a Leverkusenben, a Tottenhamben és a MU-ban elég szorgalmasan gyűjtögette a gólokat.