Mi lesz most Lionel Messivel?

Lionel Messi Barcelona Spanyol Kupa
A handout picture released by the Spanish Football Federation (RFEF) shows Barcelona's Argentinian forward Lionel Messi celebrating with the trophy in front of Spain's King Felipe VI (back C) and Spanish Football Federation president Luis Rubiales (2ndR) at the end of the Spanish Copa del Rey (King's Cup) final football match between Athletic Club Bilbao and FC Barcelona at La Cartuja stadium in Seville on April 17, 2021. (Photo by Handout / RFEF / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / RFEF" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Lionel Messi a nyáron ünnepli 34. születésnapját. Már csak az életkora alapján is szépen lassan fel lehetne tenni a kérdést, hogy meddig tart még a Messi-éra Barcelonában? Soha nem járt olyan közel a két fél a szakításhoz, mint tavaly nyáron. Azóta ahogyan egyre jobban lendült bele a játékba az argentin futballista ebben a szezonban, és született számára kedvező eredmény a klub év eleji elnökválasztásán, úgy válik egyre biztosabbá a maradása.

2020. augusztus 14. FC Barcelona – Bayern München 2-8. A katalánok az egy évvel azelőtt 3-0-s előnyről elveszített Liverpool elleni, illetve két évvel az AS Roma ellen elbukott párharc után ismételten kudarcot szenvednek a Bajnokok Ligájában. Az újabb csúfos kiesést követően Lionel Messi, minden idők egyik legnagyobbja levélben jelezte a klub felé, hogy távozni szeretne.

Az argentin zseni eddigi teljes profi karrierjét Barcelonában töltötte, több mint 650 gólt lőtt és összesen 35 trófeát nyert a csapat tagjaként.

Az utóbbi szezonokban azonban egyre inkább megromlott a klubot Josep Maria Bartomeu által 2014 óta irányító vezetőséggel a viszonya, az utóbbi három év Bajnok Ligája kudarca - főként a legutóbbi, Bayern elleni 2-8 - utáni nyáron betelt a pohár a támadónál.

Tavaly nyáron jártunk a legközelebb ahhoz, hogy Lionel Messi elhagyja a Barcelonát Forrás: AFP/Manu Fernandez

Hiába jelezte kinevezése után azonnal Ronald Koeman, az együttes új vezetőedzője, hogy számítana rá, Messi mégis szerződése felbontását követelte. Nyilván az sem a jó irányba terelte a dolgokat, hogy barátjára, Luis Suárezre a holland szakember nem tartott igényt, aki a rivális Atlético Madridhoz igazolt.

Hiába követelte szerződése felbontását, a kontraktusa szerint 2020. június 10-ig lett volna lehetősége rá.

Messi szerint a koronavírus okozta rendkívüli helyzetben ez a határidő meghosszabbotott - a Barca jogászai szerint azonban nem, így akár nagyon csúnya harc is kezdődhetett volna az egyesület és a legendás játékos között.

Végül hiába érdeklődött iránta a Paris Saint-Germain és a Manchester City is – nagyjából ez a két klub tudta volna őt megfizetni –, végül maradt a csapatnál, amelynek nagyon sokat köszönhet. Messi szentimentális oldalát nem ismerjük, de az, hogy bejelentése után szurkolók százai vonultak Barcelona utcáira, hogy ne hagyja ott szeretett csapatukat, lehet, hogy valamennyit azért nyomott a latban.

A Barca-szurkolók a Camp Nou előtt tüntettek az elnök ellen, amikor Messi bejelentette, hogy távozni akar Forrás: NurPhoto via AFP/Joan Valls/Urbanandsport /NurPhoto/Joan Valls

Ahogyan a családi háttere is a Barcelonában maradását erősítette és erősíti meg még jó hosszú ideig. Messi korábban elárulta, hogy nem szeretné gyermekeit kivenni az általuk jól megszokott közegből, ezzel is megóvva őket attól, mint amit át kellett élnie 13 éves korában, amikor Rosárióból Barcelonába költözött egy jobb élet reményében.

Messi a 2020-21-es szezon első felében még kedvtelenül játszott, valamint Koeman új játékrendszere is benne volt abban, hogy a december 31-ig lejátszott összesen 18 mérkőzésén az ő szintjén kevésnek mondható 10 gólt szerzett csak.

Ahogyan közeledett a Barcelona elnökválasztása az új évben, és kerültünk egyre távolabb Bartomeu október 27-i leköszönésétől, úgy jött meg az argentin kedve a futballhoz. Az egyetlen anomália az volt, amikor a januári, Athletic Bilbao ellen elveszített Spanyol Szuperkupa döntőjének hosszabbításában megkapta élete második piros lapját – az elsőt a Barca mezében.

Az Elche ellen eltiltás miatt hiányzott, azt leszámítva

a január 6. és március 21. között lejátszott 11 La Liga-meccsén 16 gólt szerzett, amivel a góllövőlista élére ugrott.

Közben a BL-ben a Paris Saint-Germain elleni nyolcaddöntős párharc első felvonásában az ő tizenegyesével még a vezetést megszerezte a Barca, majd jött Kylian Mbappé, és elsöpörte a katalánok trófeáról szőtt álmait.

Messi a visszavágón egy hatalmas bombagólt rúgott a tizenhatoson kívülről, de az első félidő ráadásában kihagyta a büntetőt, amivel megágyazott a sorozatban negyedik BL-kudarcnak.

Ugyan ez a párharc jelezte, hogy a legjobb európai csapatokkal szemben a Barca már lemaradásban van, hazai fronton mégis visszajött a remény, hogy akár két trófeával is zárják ezt a szezont. Koeman játékrendszere egyre jobban működött, így az El Clásicón minimum ugyanannyi eséllyel utazhattak a Real Madrid otthonába, mint amit az ősi riválisnak adtunk előzetesen a sikerre.

A Real az első egy órában akár négy gólt is rúghatott volna a szünet előtt nem sokkal egy szögletet a kapufára tekerő Messi csapatának, végül nyitott volt a hajrá, és a fővárosiak csak 2-1-re tudtak nyerni. A Spanyol Kupa döntőjére Messi megborotválkozott, és újra lendületbe jött: fantasztikusan játszott egy borzasztóan gyenge Bilbaóval szemben, és két góllal vette ki a részét csapata 4-0-s sikeréből.

Lionel Messinek ezt a szezont sem kell trófea nélkül zárnia Forrás: AFP/Handout

Az argentin játékos pályafutása 35. trófeáját nyerte a Barcelona játékosaként, mióta a 2003-04-es szezonban bemutatkozhatott a felnőttek között. Ezért is olyan nehéz elképzelni Messit és a katalánokat egymás nélkül. Joan Laporta személyében régi jó barátját köszöntheti a Barcelona elnöki székében. Az 58 éves sportvezető kampányának legfontosabb eleme Messi megtartása volt.

- fogalmazott Laporta. Két és fél hónapja maradt meggyőzni, hogy ne máshol képzelje el a pályafutását. A jelek egyre inkább arra mutatnak, hogy jó úton jár.

Ezzel párhuzamosan – Suárez mellett – Messi másik régi cimborája, Sergio Agüero bejelentette, hogy a szezon végén távozik a Manchester Citytől. A 32 éves támadó az elmúlt tíz esztendőben klublegendává és a Premier League történetének egyik legjobb játékosává nőtte ki magát Angliában. Most nagy az esély, hogy az argentin válogatott után Barcelonában is egymás oldalán fognak küzdeni.

Messi és Agüero 2008-ban egymás oldalán nyertek olimpiát, a barátságuk azóta is tart Forrás: AFP/Franck Fife

Ha sikerül Laportának leigazolni Agüerót – ráadásul szerződése lejárta miatt ingyen –, akkor azzal Messit örökre a klubhoz láncolhatja. Leszámítva a legenda azon korábbi ígéretét, mi szerint gyermekkori egyesületéből, a Newell's Old Boys csapatából szeretne majd visszavonulni. Az, hogy már mindketten 30 felett vannak, az egyáltalán nem zárja ki, hogy még lehet két-három jó évük az együttes vezéreként.

Ha megnézzük, hogy 40-hez közel Zlatan Ibrahimovic (39), Cristiano Ronaldo (36), vagy más sportágakból LeBron James (36), Eliud Kipchoge (36) és Lewis Hamilton (36) milyen teljesítményre képes, jó hír a Barcelona azon rajongói számára, akik Messivel képzelik el a következő éveket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!