A török focista 35 évesen vezeti aranyéremre csapatát a francia bajnokságban

FRANCE - METZ VS LILLE - LIGUE 1 Soccer Club Soccer LOSC FC Horizontal SPORT FOOT FOOTBALL
METZ, FRANCE - APRIL 09: Burak Yilmaz of Lille OSC celebrates after scoring his team's first goal during the Ligue 1 match between Metz Football Club and Lille Olympique Sporting Club (LOSC) at Stade Saint-Symphorien on April 9, 2021 in Metz, France. (Photo by SYLVAIN LEFEVRE / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Vágólapra másolva!
Általában kevés arra az esély, hogy egy pályafutása vége felé járó labdarúgó az öt európai topliga valamelyikébe igazoljon, ráadásul élcsapathoz. A török válogatott Burak Yilmaz viszont teljesen ellentétes utat jár be, mint a legtöbb focista. A rutinos támadó 35 évesen megkapta az esélyt a bizonyításra, és két kézzel meg is ragadta, hiszen óriási szerepe van abban, hogy a Lille egy fordulóval a vége előtt vezeti a francia bajnokságot.

Tavaly nyáron közel másfél évtized után igazolt el hazájából Burak Yilmaz, aki megkapta az esélyt, hogy az öt európai topliga egyikében játszhasson. A legtöbb labdarúgó a pályafutása vége felé az Egyesült Államokba vagy Katarba megy levezetni, ám Burak Yilmaz fittyet hányt az öregedésre.

2021-ben a francia bajnoki cím két fő várományosa a címvédő Paris-Saint-Germain és a Lille, amely tíz év után lehet ismét bajnok. Erre minden esélye megvan Christophe Galtier együttesének, hiszen egy fordulóval a bajnokság vége előtt egy ponttal vezeti a tabellát a rivális PSG előtt.

Óriási harc folyik a bajnoki címért a Ligue 1-ben Forrás: AFP/Denis Charlet

Burak az egykori török kapus, Fikret Yilmaz fia. Szülővárosának csapatában, az Antalyaspor akadémiáján kezdett el focizni, végigjárta a korosztályos csapatokat, majd 2002-ben bemutatkozhatott a felnőttek között. Már az első szezonja után több európai topcsapat figyelmét felkeltette, ugyanis 20 évesen a török élvonalba vezette a klubot, így nem meglepő, hogy 2006 júniusában leigazolta a Besiktas.

Yilmaz karrierje nehezen indult, a Besiktasban másfél év alatt mindössze 16 gólt lőtt minden sorozatot figyelembe véve, ezért 2008 januárjában eladták a Manisaspornak. Csupán félévet töltött a csapatnál, majd a nyári átigazolási időszakban szerződtette a Fenerbahce.

Bár az isztambuli óriásnál tisztában voltak azzal, hogy kockázatos az üzlet, arra talán még ők sem számítottak, hogy Yilmaz a 2008/2009-es szezonban egyetlen gólt sem fog lőni.

Márpedig ez történt, így a következő idényben ismét kölcsönben szerepelt, majd 2010-ben a Trabzonsporhoz került, ahol óriási fordulatot vett a pályafutása.

A Trabzonspornál vett először nagy fordulópontot a karrierje Forrás: Anadolu Agency via AFP/2017 Anadolu Agency/Arif Hudaverdi Yaman

Két és fél év alatt 72 meccsen lépett pályára a Trabzonban és 55 gólt lőtt. Bár a 2010/2011-es szezonban a Trabzonspor csak a rosszabb gólkülönbsége miatt maradt le a bajnoki címről a Fenerbahcéval szemben, a szezon Yilmaz számára kifejezetten jól sikerült, majd egy évvel később a Galatasarayhoz igazolt. Az isztambuli sztárcsapattal négy év alatt két bajnoki címet nyert, ez idő alatt pedig a török válogatottban meghatározó játékossá nőtte ki magát. Ennek fényében meglepő döntés volt, hogy a kínai Beijing Guoan csapatához szerződött. Persze, annak tudatában, hogy rekordot jelentő évi 8 millió eurós fizetéssel csábították némiképp érthető a klubváltás.

A kínai csapatnál finoman szólva sem jöttek be a számításai, csupán 32 meccsen léphetett pályára, igaz ezeken 19 gólt lőtt. Másfél év légiós élet után aztán hazaigazolt Törökországba. A következő három évet a Trabzonsporban, majd a Besiktasban töltötte, de számtalan sérülés hátráltatta a játékát. Yilmaz viszont nem adta fel. Ez a fajta mentalitás, illetve a török élvonalban és a válogatottban elért eredményei miatt pedig szinte már királyként tisztelik a hazájában. Pedig amikor tavaly nyáron lejárt a szerződése a Besiktasnál, kevesen gondolták, hogy van még visszaút Yilmaz számára.

A Besiktas ingyen engedte el a csapatkapitányát, aki új kihívásokat keresve Franciaországba igazolt Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Serhat Cagdas

Korábban többször is érdeklődtek a török támadó iránt nyugat-európai együttesek, leszerződtetnie viszont csak a Lille-nek sikerült. Yusuf Yazici és Zeki Celik után Yilmaz lett a francia klub harmadik török játékosa.

Az üzlet meglehetősen kockázatos és meglepő volt mind a csapat, mint a játékos szempontjából,

hiszen a franciák a Napolihoz szerződő szupertehetség, Victor Osimhen helyére szerződtették a sérülésre hajlamos 35 éves csatárt.

A török csatár a Lille legeredményesebb játékosa a szezonban Forrás: AFP/Philippe Desmazes

A legtöbben ennyi idősen már levezetnek valahol, vagy visszavonulnak. Arról nem is beszélve, hogy kockáztatta a hírnevét, amelyen könnyen csorba eshetett volna kudarc esetén. Azonban mindkét fél legnagyobb örömére a klubváltás gyümölcsözőnek bizonyult, hiszen kora ellenére Yilmaz meghatározó tagja lett Christophe Galtier együttesének.

Jelenleg 15 bajnoki találatával a Lille legeredményesebb játékosa a szezonban,

annak ellenére, hogy izomsérülése miatt januártól márciusig nem állhatott a csapat rendelkezésére.

Viszont a hosszú kihagyás után is bizonyítani tudta, hogy kulcsfontosságú szereplője a bajnoki álmokat szövögető együttesnek. A Lille legutóbbi négy mérkőzésén Yilmaz öt gólt lőtt, ebből kettőt a bajnoki címért akkor még versenyben lévő Olympique Lyonnak. Rudi Garcia együttese már a 35. percben kétgólos előnybe került, de Yilmaz a vállára vette a csapatot és óriási szabadrúgásgóllal szépített még az első félidő lefújása előtt. A fordulás után a török klasszis előbb gólt rúgatott Jonathan Daviddel, majd a 85. percben zseniális emeléssel megszerezte a Lille győztes gólját.

Csak a bajnokságra koncentrál. A Lyon ellen ő jelentette a különbséget, meghatározó tagja a csapatnak" – mondta a Lille vezetőedzője a Lyon elleni rangadót követően.

A Lyon brazil védője, Marcelo jól ismeri a török csatárt, ugyanis korábban csapattársak voltak a Besiktasnál.

– mondta a Lyon hátvédje.

Yilmaz hiába 35 éves már, a francia együttes mellett a török válogatott kezdőjéből is kirobbanthatatlan. Márciusi visszatérése óta eddig 10 gólt lőtt, ebből négyet a nemzeti együttesben. Alighanem nem rossz statisztika egy 35 éves játékostól. A jövő évi, katari labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőinek nyitányán háromszor talált be a holland válogatott kapujába, Lettország ellen pedig tizenegyesből volt eredményes.

A bombaformában lévő rutinos csatár mindenbizonnyal helyet kap a török válogatott keretében, így ott lesz a rendhagyó nyári Európa-bajnokságon is, amely az Olaszország-Törökország nyitómeccsel veszi kezdetét június 12-én. A török nemzeti együttes az olasz válogatott mellett Svájccal, valamint Walesszel szerepel egy csoportban a tornán.

Góljaival és gólpasszaival kifejezetten hasznos tagja lehet Yilmaz a török csapatnak az Eb-n Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Serhat Cagdas

A listavezető Lille-t már csak egy forduló választja el a hőn áhított bajnoki címtől.

A képlet roppant egyszerű, amennyiben a Galtier-csapat begyűjti a három pontot idegenben az Angers ellen az utolsó fordulóban, akkor tíz év után ismét a Lille nyeri a francia bajnokságot. Ezt persze könnyebb kijelenteni, mint kivitelezni, de Yilmaz góljai és rutinja nagyon sokat jelenthet a hátralévő fordulóban.

A rutinos támadó karrierje tizenkettedik trófeáját szerezhetné meg, ugyanis korábban kétszer nyerte meg a török bajnokságot, ötször a török kupát, a török szuperkupát pedig négyszer. Azonban ha a Lille-t sikerülne bajnoki címre vezetnie, az minden bizonnyal pályafutásának a legváratlanabb és egyben a legjelentősebb sikere lenne.

A bombaformában lévő csatár rácáfol a korára Forrás: AFP/Philippe Desmazes

Yilmaz és csapatának páratlan sikertörténete akár még példaként is szolgálhat a jövőben más klub számára. A Lille-nél tudták, hogy kockázat nélkül nincs győzelem, de Yilmaz életkora és piaci értéke helyett egészen más számokat figyeltek. Ugyanis ha egy csapat olyan csatárt vesz, aki tud gólt lőni, akkor teljesen mindegy, hogy hány éves, jönni fognak a gólok.