Már régen ki kellett volna rúgni a Barcából fejetlen csirkét csináló Ronald Koemant

Cadiz CF v FC Barcelona - La Liga Santander soccer Cadiz CF FC Barcelona La Liga Santander Ronald Koeman Waist up One person Ronald Koeman head coach La Liga Santander match Estadio Nuevo Mirandilla September Horizontal SPORT FOOTBALL PHOTO
Ronald Koeman egy romokban lévő csapatot próbál újjáépíteni
Vágólapra másolva!
Szerda éjjel, a Rayo Vallecano otthonában elszenvedett 1-0-s vereség után az FC Barcelona vezetősége azonnali hatállyal kirúgta Ronald Koemant. A holland edző bukása kódolva volt a csapat gyenge szereplésében (a bajnokságban tíz forduló után csak a 9. helyen állnak, a Bajnokok Ligájában pedig három forduló során csupán három pontot szereztek), így aztán senkit nem ért váratlanul a menesztés. 

A vezető katalán sportlap, az El Mundo Deportivo online kiadása kora reggel a felső részen egy cikk gyűjteménnyel várta az olvasókat. A vezető anyagban leírják, hogy Joan Laporta klubelnök, még a hazafelé tartó repülőgépen közölte Koemannal, hogy ki van rúgva, amit landolás után hivatalosan is megerősített a klub.

Ronald Koeman itt már tudta, hogy pakolnia kell:

Itt már tényként közlik, hogy a csapat korábbi játékosa, egyben klublegendája, Xavi fogja átvenni a holland helyét a kispadon, amit pont kerül a katari al-Szadd együttesével kötött szerződésének a felbontására. Addig Sergi Barjuan, eddigi másodedző lesz a főnök. Idézik a klub rideg és szűkszavú közleményét, amiben tudatják a kirúgás tényét, valamint további sok sikert kívánnak Koemnnak a pályán és a civil életben is.

Koeman kirúgása mögött egyértelműen a csapat gyenge teljesítménye, a bajnokság negyedére összeszedett hatpontos hátrány az élen álló négyes (Real Madrid, Sevilla, Betis, Real Sociedad), és számos esetben kiábrándító játék áll. Kiemelik, hogy az idei hat idegenbeli meccsen (öt bajnoki, egy BL) egyszer sem tudott nyerni a csapat, miközben hazai pályán is olyan kínos pofonokba szaladt bele, mint a Bayern elleni megalázó 0-3. Azt is megjegyzik, hogy Koeman az első edző, akit Laport kirúgott. Az elnök első regnálása (2003-2010) Frank Rijkaard öt évig ült a kispadon, míg Pep Guardiola is nyugodtan dolgozhatott a további két évben.

A lap főszerkesztőjének jegyzete ugyanakkor kiemeli, hogy Koeman nagyon nehéz időszakban, a Bayern elleni 2-8-as megsemmisítő BL-vereség után vette át a csapatot, és több tehetséges fiatalnak (Pedri, Nico, Gavi) megadta a lehetőséget, hogy bizonyítson.

"A trófeákat az öltözőkben nyerik a csapatok, és Koeman éppen ott volt bizonytalan. Végül a 4-3-3 lett a veszte, mert nem is hitt benne igazán, és nem voltak meg hozzá a játékosok, akik a bajban kisegítették volna" - írja Santi Nolla.

A madridi Marca nyomatott kiadása a címlapján hozza Koeman bukását, míg az online változat beéri két cikkel a riválisnál történtekről.

A vezető anyag "Koeman elbukott, ideiglenesen Sergi veheti át a helyét" címmel fut, és ugyanazokat a szomorú adatokat szedik benne össze, mint a Mundo cikkeiben. Megjegyezve, hogy alig egy nappal azt követően rúgták ki a hollandot, hogy kijelentette volna, nem érzi veszélyben az állását.

A Marca is tényként közli Xavi érkezését, megjegyezve, hogy nincs könnyű helyzetben a Barca, amikor edzőt keres: a La Liga szabályai szerint a katalánok legfeljebb évi 2,9 millió eurós fizetést tudnak ajánlani a jelölteknek.

Xavi Hernandez: edzőként is bizonyíthat a klublegenda Forrás: AFP/Karim Jaafar

Koeman kirúgása, és a Barcelonánál történtek természetesen Argentínában is hírértékkel bírnak. A Clarín című lap egyértelműen Messi hiányára vezeti vissza a klub szenvedését, az edzőjelöltek között pedig Xavi után másodikként a River Plate-et irányító Marcelo Gallardót említik meg, akinek azonban a szezon végéig, azaz idén decemberig szóló szerződése van a Buenos Aires-i csapattal.

Az angol Guardian szerint a holland edző nem tudta kezelni a klubnál kialakult gazdasági válságot, különösen annak legsúlyosabb hozadékát, Lionel Messi távozását.

A legnagyobb amerikai sportoldal, az ESPN szerint "elkerülhetetlen volt Koeman kirúgása, de a Barcelona bajait ez nem oldja meg". Ugyanakkor a cikk szerzője szerint ezt a döntést már régen meg kellett volna hozni. Mint írja, hónapok óta látszott, hogy nem Koeman a megfelelő ember a Barca kispadjára, a csapat kilátástalanul játszott, a Rayo ellen is "fejetlen csirkeként" rohangáltak a pályán.