Vágólapra másolva!
Péntek este a Nemzetek Ligája A osztályában magyar labdarúgó-válogatott a német csapat vendégeként lép pályára a lipcsei Red Bull Arenában. A találkozónak hatalmas a tétje, hiszen a csoportot bombameglepetésre a Marco Rossi irányította magyar együttes vezeti, de egy esetleges győzelemmel a német válogatott átvehetné a vezetést. Hansi Flick csapatának szűk két hónappal a katari világbajnokság előtt muszáj lenne formába jönnie, a kapitánynak pedig meg kellene találnia azt a csatárt, akivel megcélozhatja a vb-győzelmet.

A Bayern Münchennel 2020-ban Bajnokok Ligáját nyerő Hansi Flick 2021 augusztusában vette át a német válogatott irányítását Joachim Löwtől, aki 15 éven keresztül ült a Nationalelf kispadján. A korábbi edzővel a német csapat 2006-ban vb-bronzérmet nyert, 2008-ban Eb-elődöntős volt, a 2010-es vb-n ismét harmadik helyen végzett, a 2012-es Eb-n megint bejutott a négy közé, a csúcsra végül 2014-ben ért fel a csapat, amikor szenzációs játékkal megnyerte a brazíliai világbajnokságot.

A vb-győzelem után azonban törvényszerű volt a visszaesés, amelynek a mélypontja a 2018-as oroszországi világbajnokság volt, ahol a német válogatott a veretesnek korántsem nevezhető Svédország, Mexikó, Dél-Korea összetételű csoportból utolsóként esett ki. A kínos vb-búcsú után

Löw még kapott egy lehetőséget, de csapata a 2021-es Európa-bajnokságon is leszerepelt, hiszen ki ne emlékezne a magyarok elleni meccsre, ahol a mieink kétszer is vezettek Münchenben,

de a találkozó hajrájában Leon Goretzka góljával döntetlenre tudták menteni a meccset a németek, ezzel pedig kiharcolták a nyolcaddöntős szereplést.

Marco Rossi vígasztalta Schäfer Andrást, miután a magyar csapat lemaradt a továbbjutásról Forrás: Getty Images/Picture Alliance/Federico Gambarini

A legjobb 16 között aztán a németek tükörsima vereséget szenvedtek az angoloktól, Löw helyét pedig a Bayern München sikeredzője, a korábban a válogatottnál segédedzőként dolgozó Hansi Flick vette át.

Az 57 éves szakember vezetésével egyelőre félelmetes a német válogatott. Flick

13 meccsen irányította a csapatot, ebből kilenc győzelem és négy döntetlen a mérlege, csapata pedig 42 gólt rúgott, ami átlagra lebontva meccsenként több mint három találatot jelent.

A németek a második legtöbb gólt lőve, 36-4-es gólkülönbséggel jutottak ki a katari világbajnokságra, így az utóbbi évek kudarcai után most mindenki azt várja, hogy Hansi Flickkel újra csúcsra érjen a német válogatott.

Hans-Dieter Flick (jobbra) Joachim Jogi Löw segítője volt a 2014-es világbajnokságon Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Fotoagentur Sven Simon

A magyarok elleni meccs előtt Flick kijelentette, hogy a cél egyértelműen a Nemzetek Ligája csoport megnyerése, de talán ennél is fontosabb, hogy képet kapjon a csapatáról. A németek a magyarokkal pénteken találkoznak Lipcsében, majd szeptember 26-án, hétfőn Londonban az angolok ellen zárják a csoportkört. Ez lesz a németek utolsó mérkőzése azt megelőzően, hogy Flicknek november 13-án meg kell neveznie szűkített keretét a csapata számára november 23-án kezdődő katari világbajnokság előtt.

Azzal nem árulunk el nagy titkot, hogy a német keret bombaerős. Amennyiben nem a játékosok neveit írjuk ki, hanem a klubokat, amelyekben a német válogatott focisták játszanak, akkor így nézett ki a német válogatott, amely júniusban 1-1-es döntetlent játszott a Puskás Arénában.

Bayern - West Ham, Dortmund, Dortmund, RB Leipzig - Bayern, Bayern - Mönchengladbach, Chelsea, Bayern - RB Leipzig.

Már a kapusposzton is három olyan klasszis áll Flick rendelkezésre, mint a világ egyik legjobbjának tartott Manuel Neuer, a Barcelonában újra parádézó Marc-Andre ter Stegen, vagy a nyáron a Manchester Unitedet visszautasító Kevin Trapp. Igaz, a Bayern München kapusa nem szerepelhet a mieink elleni meccsen, ugyanis szerdán pozitív koronavírustesztet produkált.

Neuer nem védhet a lipcsei meccsen Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Frank Hoermann / Sven Simon

A németek a világ egyik legdirektebb támadófutballját játsszák, a védelmük azonban rendkívül sebezhető. Ennek ékes példája, hogy

a Paris Saint-Germainből kirúgott jobbhátvéd, a 25 éves Thilo Kehrer a csapat legutóbbi 13 meccséből 11-szer kezdőként lépett pályára, mert Flick egyszerűen nem talál nála jobbat.

A védelem egyetlen világklasszisa a Real Madridban futballozó Antonio Rüdiger, mellette pedig vannak olyan tehetséges játékosok mint David Raum, vagy Nico Schlotterbeck, de igazi vezére nincsen a hátsó alakzatnak.

A középpálya az, ahol semmi gondja nincsen a német szövetségi kapitánynak. A tengelyben Joshua Kimmich és Leon Goretzka a világ egyik legjobb párosa, hasonló teljesítményre képesek, mint a 2014-es világbajnoki cím megnyerésekor a Bastian Schweinsteiger, Toni Kroos duó. Azonban Goretzka szerdán Neuerhez hasonlónan pozitív koronavírustesztet produkált, így a Manchester City sztárja, Ilkay Gündogan léphet a helyére, aki szintén világklasszis teljesítményre képes.

Kimmich a világ egyik legjobb hatosa Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Frank Hoermann / Sven Simon

Ami a támadószekciót illeti, ott is a világ legjobbjai állnak Hansi Flick rendelkezésre. Elég csak a Bayern München BL-győzteseit, Serge Gnabryt vagy Thomas Müllert említeni, és persze muszáj odafigyelni a 19 éves Jamal Musialára is, aki az idei szezonban 10 meccsen már hat gólt lőtt a Bayernben. Szintén veszélyforrás lehet Leroy Sané, aki bármikor eldönthet egy meccset, de megvan benne az a képesség is, hogy hetekre eltűnjön - már ami a pályán nyújtott teljesítményét illeti.

A németeknek igazán a 9-es poszt okozza a legnagyobb problémát.

A világbajnokságok történetének legeredményesebb gólszerzője, Miroslav Klose visszavonulása óta nincs vérbeli befejezőcsatára a Nationalelfnek. Flick csapata ugyan szórta a gólokat a vb-selejtezőkben, de ez annyira nem mérvadó, amikor olyan ellenfelek jöttek szembe, mint Örményország, Észak-Macedónia vagy Liechtenstein.

Flickkel a német válogatott 13 meccsből kilencet megnyert, négyszer pedig döntetlent játszott. Érdekesség, hogy a négy döntetlen négy komoly játékerőt képviselő csapat – Hollandia, Olaszország, Anglia, Magyarország – ellen született. Ezeken a meccseken háromszor a Lipcse csatára, Timo Werner kezdett elől, egyszer pedig a Chelsea BL-győztes játékosa, Kai Havertz. Afelől nincs kétség, hogy mindketten remek futballisták, de egyikük sem egy gólgyáros.

Timo Werner két gólnál jár a Nemzetek Ligájában Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A németek támadójátékán sokat lendíthetett volna a Borussia Dortmund csapatkapitánya, a 33 éves Marco Reus, ő azonban nem lehet ott a magyarok elleni meccsen, mert a Schalke elleni bajnokin bokasérülést szenvedett és hordágyon kellett levinni a pályáról. Úgy tűnt, Reus továbbra is a világ legpechesebb focistája marad, de Sebastian Kehl, a Borussia Dortmund sportigazgatója megnyugtatta a szurkolókat, hogy Reus vb-szereplése nincs veszélyben.

– közölte Kehl az orvosi vizsgálatok eredményét hozzátéve, hogy Reusnak várhatóan három hétig kell pihennie.

Reus bokaszalag-szakadás miatt kénytelen volt kihagyni a 2014-es vb-t, melyet a német válogatott megnyert, valamint szeméremcsont-gyulladás miatt a 2016-os Eb-t is. Ez után szerepelt a 2018-as világbajnokságon, de akkor a németek már a csoportkörben búcsúztak, legutóbb pedig lemaradt a részben magyarországi rendezésű Eb-ről, mert úgy érezte, nincs megfelelő fizikai állapotban a tornához.

Reus káprázatos játékos, de a válogatottban még mindig nem tudta megmutatni a képességeit Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Guido Kirchner

Június 14-én a magyar válogatott történelmi 4-0-s győzelmet aratott Anglia fölött Wolverhamptonban, így kevesebben kapták fel a fejüket arra, hogy ezzel egy időben a németek 5-2-re kiütötték az Európa-bajnok olaszokat Mönchengladbachban.

Annyi biztos, hogy az eddig mutatott játék alapján péntek este a csoport két legerősebb csapata fog összecsapni Lipcsében. A németeknek azért lesz fontos a meccs, mert Hansi Flick az utolsó simításokat végzi csapatán a katari világbajnokság előtt, a mieink pedig azért játszanak, hogy megnyerjék a csoportjukat - vagy minimum bebiztosítsák a bennmaradásukat.

A német válogatott kerete:
kapusok: Oliver Baumann (Hoffenheim), Marc-Andre ter Stegen (Barcelona), Kevin Trapp (Eintracht Frankfurt)
védők: Armel Bella Kotchap (Southampton), Matthias Ginter (Freiburg), Robin Gosens (Internazionale), Thilo Kehrer (West Ham United), David Raum (RB Leipzig), Antonio Rüdiger (Real Madrid), Nico Schlotterbeck (Borussia Dortmund), Niklas Süle (Borussia Dortmund)
középpályások: Ilkay Gündogan (Manchester City), Maximilian Arnold (Wolfsburg), Joshua Kimmich (Bayern München)
támadók: Serge Gnabry (Bayern München), Kai Havertz (Chelsea), Jonas Hofmann (Borussia Mönchengladbach), Thomas Müller (Bayern München), Jamal Musiala (Bayern München), Lukas Nmecha (Wolfsburg), Leroy Sané (Bayern München), Timo Werner (RB Leipzig)