A FIFA áldását adta az orosz fociválogatott barátságos meccsére

Oroszország válogatottja a legjobb nyolc csapat közé jutott
Russia's players celebrate their victory at the end of the Russia 2018 World Cup round of 16 football match between Spain and Russia at the Luzhniki Stadium in Moscow on July 1, 2018. / AFP PHOTO / YURI CORTEZ / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO MOBILE PUSH ALERTS/DOWNLOADS
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) és európai kontinentális szervezete (UEFA) is hozzájárult, hogy Oroszország és Tádzsikisztán válogatottja jövő csütörtökön barátságos mérkőzést vívjon egymással.

A találkozóra Dusanbéban, a volt szovjet tagköztársaság fővárosában kerül sor. Az engedélyről a tádzsik sportági szövetség adott hírt, hozzáfűzve, hogy a FIFA és az UEFA igenje után a meccs hivatalos válogatott mérkőzésnek számít, amelyen hat-hat csere engedélyezett.

A jóváhagyó döntés annak fényében igazán figyelemre méltó, hogy február 28-án - négy nappal Oroszország ukrajnai inváziójának kezdete után - a FIFA további intézkedésig felfüggesztette az orosz válogatottak részvételét a nemzetközi szövetség égisze alatt zajló összes rendezvényen.

Újra hivatalos meccset játszhatnak az oroszok Forrás: AFP/Yuri Cortez

Az orosz nagyválogatott november 19-én - egy nappal a katari világbajnokság rajtja előtt - játszott volna edzőmeccset a bosnyákokkal Szentpéterváron, ám az amúgy csaknem két hónapja lekötött találkozót október végén Bosznia-Hercegovina labdarúgó-szövetsége lemondta. A bejelentés szerint a "széleskörű kritikát" figyelembe véve született meg a döntés a visszalépésről. A vb-re a bosnyákok nem jutottak ki.

Az orosz válogatott tétmérkőzést legutóbb tavaly novemberben játszott, amikor 1-0-ra kikapott a horvátok vendégeként világbajnoki selejtezőn. Azt követően idén először Kirgizisztánban lépett pályára a szbornaja szeptember végén, 2-1-re nyerve a hazai válogatott ellen.