Van rosszabb edző az NB I-ben Huszti Szabolcsnál?

HUSZTI Szabolcs DVSC Debrecen
Debrecen, 2021. augusztus 21. Huszti Szabolcs, a Debrecen edzője az OTP Bank Liga 4. fordulójában játszott Debreceni VSC – ZTE FC mérkőzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2021. augusztus 21-én. A Zalaegerszeg 2-1-re győzött. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
A labdarúgó NB I-ben a hét végén a Paks csapata 2-1-re legyőzte a MOL Fehérvárt, amely ezzel a vereséggel a 11., azaz a kieső helyre csúszott vissza. Mindez egyre nagyobb botrányt kavar Székesfehérváron. A Fehérvár kispadján az a Huszti Szabolcs ül, aki a Debrecen után második NB I-es csapatával is a bukás közelébe jutott. 

2021. február 16-án mindenki óriási meglepetéssel vette tudomásul, hogy Debrecenben Huszti Szabolcsot nevezték ki az NB II-es csapat vezetőedzőjének.

Mindezt úgy, hogy a korábbi válogatott labdarúgónak semmiféle edzői végzettsége nem volt.

Huszti Szabolcs, a fehérvári csapat vezetőedzője a labdarúgó OTP Bank Liga 22. fordulójában játszott MOL Fehérvár FC – Vasas FC mérkőzésen a székesfehérvári Mol Aréna Sóstó stadionban Forrás: MTI/Vasvári Tamás

(Ugrás a jelenbe: ma sincs. Azaz Huszti úgy ül a fehárvári kispadon, hogy nem rendelkezik azokkal a papírokkal, amelyek ahhoz szükségesek, hogy ezt a munkát elvégezze.

Az MLSZ adatbankjában a MOL Fehérvár vezetőedzőjeként Toldi Gábort tüntetik fel, Huszti Szabolcs asszisztensedzőként szerepel.

A meccsek után Toldi Gábor nyilatkozik, ő vesz részt a sajtótájékoztatón, mert Husztinak erre - a megfelelő papírok hiányában - nincs jogosultsága.)

Szavazzon!

Mi a véleménye Huszti Szabolcs edzői munkájáról?

Debecenben tehát nem kis kockázatot vállaltak azzal, hogy a nullkilométeres Husztit ültették a kispadra. Az elsődleges cél, a feljutás természetesen sikerült, de azzal a játékosállománnyal a DVSC-nek ez kötelező feladat volt.

C-licenszes edzőként került Debercenbe

2021 márciusában Huszti Szabolcs az Origónak hosszabb interjút adott. Ebben saját végzettségéről, pontosabban annak a hiányáról így beszélt. "Nézze, ha Pro-licenszem lenne, akkor is bántanának. Én a magyar futball egyik olyan személyisége vagyok, akit többször bíráltak, játékosként is az voltam.
Ez sosem érdekelt, sőt, motivált, mert ha valakivel állandóan foglalkoznak, akkor az csak számít valamit. Nekem egy a fontos, hogy a csapat győzzön, nem az én személyem a lényeg. Szükség van a papírra, de természetesen vannak olyan dolgok, amelyeket könyvből sosem lehet megtanulni. Mindenképpen meg szeretném szerezni a Pro-licenszet, ám ebben a munkában nemcsak az elméleti tudás számít. Ugyanakkor az a tapasztalat, amelyet az ember egy Dick Advocaatnál, egy Niko Kovac-nál, egy Luciano Spalettinél megszerez, semmilyen tanfolyammal nem helyettesíthető."

Ám az NB I-ben már elmaradt a diadalmenet. 2021. október 28-án a klub bejelentette, hogy az edzőpáros távozik Debrecenből.

A hivatalos kommunikáció úgy szólt, hogy Huszti és Toldi felajánlotta a lemondását azok után, hogy a Magyar Kupában az akkor NB II-es Kecskemét 2-1-re legyőzte a Debrecent.

Valójában ez a kupakiesés az utolsó csepp volt a pohárban, mert a bajnokságban a Debrecen 10 forduló után a 10. helyen állt, azaz nagyon közel került a kieséshez. Akkor csak a jobb gólkülönbségének köszönhette, hogy nem a kieső helyen tartózkodott.

Huszti Szabolcs első edzői munkája tehát nélkülözte a sikereket. Sokan úgy vélekedtek, eleve hiba volt az ő kinevezése, mert korábban semmilyen tapaszalattal nem rendelkezett, ami az edzői munkát illeti.

A nyomós indokként hangoztatott 15 évnyi légiósélet

pedig tényleg szépen néz ki, csakhogy ez sokszor nem elég ahhoz, hogy egy edző sikeres legyen.

Ráadásul Husztinak rendkívül sok ellensége, vagy rosszakarója van a sportágon belül. Sokan máig nem tudják neki elfelejteni (elnézni), hogy 2010 szeptemberében lemondta a válogatottságot. Az akkor a Zenit Szentpétervárban focizó magyar játékos hosszú levelet írt Egervári Sándor szövetségi kapitánynak,

ezek után soha többet nem lépett pályára a nemzeti csapatban.

Ezt pedig kevesen tudták megérteni, s még kevesebben elnézni Husztinak. Nem csoda hát, hogy a játékosból edzővé lett Huszti úgy érezte, hogy folyamatosan ellenszélben dolgozik. 2021 tavaszán is megkérdeztem tőle, mai eszével is megírná-e a levelet?

Huszti Szabolcs és a máltai Kenneth Scicluna 2006. október 11-én a Málta-Magyarország labdarúgó Eb-selejtezőn Valettán Forrás: AFP/Ben Borg Cardona

Huszti erről így beszélt az Origónak:

Nem lehet mindenkinek megfelelni és én soha nem is akartam. Nyilván voltak, akik a stadionokban szidtak, de soha senki sem jött oda hozzám az utcán, hogy a szemembe mondja a kritikáját. Sokkal inkább azért jöttek oda, hogy adjak egy aláírást."

A debreceni bukás után óriási meglepetést keltett, hogy 2022. október 17-én a MOL Fehérvár csapata őt nevezte ki "vezetőedzőnek"

(hivatalosan ugye asszisztens-edzőnek), mert elődjét, a német Michael Borist a Vasastól elszenvedett vereség után rúgták ki Fehérvárról. Pedig hetekkel korábban Boris vezetésével a csapat Kölnben tudott nyerni az Európa Konferencia-liga playoffjának első meccsén - igaz, a visszavágót elbukta és ezzel nem jutott a csapat a főtáblára a harmadik számú kupasorozatban. Amikor Borist kirúgták, 11 forduló ment le a bajnokságból, a Fehérvár ekkor a 9. helyen állt az NB I-ben.

Az egyre dühösebb és egyre jobban fogyatkozó fehérvári szurkolók a klub közösségi oldalán hetek óta keresetlen szavakkal bírálták Husztit, de

a klubvezetés mindeddig kitartott a sikertelen edző mellett.

Ha ránézünk az NB I előttünk álló, hétvégi fordulójára, akkor azt látjuk, hogy a MOL Fehérvár igazi kiesési rangadót vív hazai pályán az elmúlt két fordulóban hat pontot szerző Honvéd ellen. Nem lennénk meglepve, ha a fehérvári vezetőség megvárná ezt a meccset, hiszen ha itt nyer a csapat, kedvezőbb helyzetbe kerül. Ne feledjük el, hogy a hét végi forduló után a válogatott két mérkőzése miatt hosszabb szünet következik a bajnokságban. De az sem lenne szenzáció, ha az edzőváltás akár kedden bekövetkezne. (Hétfőn pihenőnapot kaptak a fehérvári focisták, nem volt edzés Sóstón.)

A dolognak különös jelentőséget adhat Székesfehérvár polgármesterének, Cser-Palkovics Andrásnak vasárnap este megszületett Facebook-bejegyzése.

A polgármester írásában keményen nekiment Husztinak és az edzői stábnak. Bár az első mondatban a bejegyzést író Cser-Palkovics még megengedő, ám a folytatásban már nem az. "A kialakult helyzetért ugyan elsősorban valószínűleg nem Huszti Szabolcs a felelős - hiszen eleve egy folyamatos edzőváltoztatásokkal övezett, lefelé tartó spirált örökölt - de a mostani helyzetben maga az edzőkérdés lebegtetése is ennek a spirálnak a folytatása, ami kieséshez vezethet. Ez pedig a szégyen kategóriája ettől a klubtól. Most egy igazi, pozitív motivációs erőre van szükség.

A MOL Fehérvár korábbi edzője, a szerb Marko Nikolics. Most megmentőként várnák vissza Forrás: AFP/Maxim Shemetov

Mivel a polgármester leírta, hogy hiteles edzőre van szükség, a következtetés könnyen levonható:

Huszti Szabolcs nem az. Legalábbis Fehérváron biztosan nem.

Cser-Palkovics András a szerb Marko Nikolicsot hozná vissza - azt a szakember, akivel a MOL Fehérvár mindmáig az utolsó nagy sikerét aratta. A szerb edző 2017 nyarán ült le a kispadra, Első idényében az Európa-liga play-offig vezette a csapatot és bajnokságot nyert.

A 2018-19-es szezonban csaknem a BL főtáblára kerültek, majd az Európa-liga főtábláján kétszer nyertek a PAOK Szaloniki ellen, de az sem volt mindennapos, hogy az angol Chelsea ellen Budapesten döntetlent értek el.

Nem csoda, hogy sokan a mai napig párás tekintettel gondolnak Nikolics fehérvári tevékenységére, aki 2019 novemberében távozott Székesfehérvárról, s azóta a klub - egy-egy fellángolástól eltekintve - folyamatos mélyrepülésben van. Az utolsó fehérvári bajnoki aranyérem megszerzése óta az NB I-ben kizárólag a Ferencváros tudott aranyérmet nyerni. Sokak szerint ez is okozta a fehárvári csapat állandó sikertelenségét.

Az, hogy az évek során hiábavalóan üldözték a Fradit.

A MOL Fehérvár játékosállományát nézve egészen biztosan nem a kiesés ellen kellene küzdeniük. Ami a klub anyagi helyzetét illeti, azzal sem lehet probléma.

Fehérváron stabil a helyzet, minden feltétel adott a sikeres munkához.

A gondok tehát a kispad környékén keresendőek. És ebben a kérdésben teljesen mindegy, hogy Huszti Szabolcsnak van-e megfelelő végzettsége, vagy nincs. Mert ha minden papírja rendben lenne, akkor sem lenne jobb edző.

Nem minden a papír

Az európai topligák csapatai közül az egyik legnagyobb szenzációt a francia Reims okozza, amelynek fiatal edzője, William Still semmiféle tréneri végzettséggel nem rendelkezik. A szükséges papír hiánya miatt a Reims minden meccs után 25 ezer fontos (9,8 millió forint) büntetést fizet. Ugyanakkor a csapat jelen pillanatban a 8. helyen áll a bajnokságban úgy, hogy 27 forduló alatt mindössze 4 vereséget szenvedett. Csak a listavezető PSG és a harmadik helyen álló Monaco számlál ennél kevesebb vereséget - 3-at. A Reims 2022. szeptember 18. óta nem kapott ki a Ligue 1-ben.

Ezt pedig ma már egyre többen ismerik fel. Természetesen azok, akik Husztiban bármiféle megoldást látnak, azt mondják, hogy

a magyar futballközeg nem képes befogadni azt a profizmust, amelyet a másfél évtizeden át külföldön profiskodó Huszti hazahozott.

(Ugyanezt mondták akkor is, amikor Szabics Imre is megbukott a fehérvári kispadon.)

Huszti Szabolcs, a Debrecen edzője az OTP Bank Liga 4. fordulójában játszott Debreceni VSC – ZTE FC mérkőzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2021. augusztus 21-én Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Mindez hangzatos duma, de sokkal közelebb van az önámításhoz, mint a valósághoz.

Mert lehet - sőt, biztos -, hogy Huszti Szabolcs fénykorában az ország egyik legjobb focistája volt. Mindez azonban kevés ahhoz, hogy valaki jó edző legyen.