Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia
Vágólapra másolva!
Az egész nyár eddigi legnagyobb szenzációját Szoboszlai Dominik klubváltása szolgáltatta, akit a Liverpool 70 millió euróért szerződtetett az RB Leipzig csapatától. A magyar középpályás érkezésével azonban nem állt meg az élet a Mersey-partján, ugyanis könnyen lehet, hogy a klub két legendás játékosa is Szaúd-Arábiába fog igazolni, egyikük ráadásul pont Szoboszlai posztriválisa. Gyűjtőcikkünkben beszámolunk a mögöttünk hagyott hét legfontosabb nemzetközi átigazolásairól, de persze a magyar piacról sem feledkezünk meg.

Szoboszlai elől menekül a Liverpool csapatkapitánya?

Szoboszlai Dominik kedden csatlakozott a csapathoz, ahol először találkozott Jürgen Klopp vezetőedzővel és az új csapattársaival.
A 22 éves magyar középpályás már az első liverpooli edzésén megmutatta, milyen fából faragták, ugyanis a klub közösségi oldalán közzétett videóban látható, hogy Szoboszlai futás közben az összes új csapattársát lehagyta.

Szoboszlai Dominik és Jürgen Klopp, a Liverpool vezetőedzője Forrás: liverpoolfc.com

A Liverpool első edzésén egy laktáttesztre is sor került, amelynek a lényege, hogy a focistáknak változó sebességgel különböző távolságokat kell megtenniük egy megadott időn belül. Az egyes szakaszok utáni pihenőidőben a klub orvosai tejsavszintet mértek, amiből pontosan megállapítható, kinek mikor kell abbahagynia a gyakorlatot. Szoboszlai a legjobbak között végzett, az eredménye pedig annyira kiemelkedő volt, hogy Trent Alexander-Arnold is hitetlenkedve bámult a magyar játékosra, aki viccesen meg is jegyezte, hogy igazából a szél még hátráltatta is teljesítés közben.

A jelenet 19:50-től tekinthető meg.

Diogo Jota szintén kedden csatlakozott a Liverpool felkészüléséhez, a portugál támadót pedig rögtön lenyűgözte Szoboszlai teljesítménye.

Dominik volt az egyik legjobb a csoportomban a futáskor, szóval megvan benne az erő, és már most is láttam, milyen minőséget jelent Alexis Mac Allister. Úgy gondolom, javítanak a csapaton, és erősebbé tesznek minket – ez a legfontosabb" – mondta a 26 éves portugál támadó.

Szoboszlai tehát már az első napokban letette a névjegyét az öltözőben, és könnyen lehet, hogy az érkezésével távozik Jordan Henderson, a Liverpool csapatkapitánya. Fentebb már említettük, hogy a Liverpool új játékrendszerében minden bizonnyal Szoboszlai fogja elfoglalni a 33 éves focista pozícióját, aki könnyen lehet, hogy a kispadozás helyett inkább Szaúd-Arábiába igazol. Pontosabban ahhoz az al-Ettifaq-hoz, amely nemrég nevezte ki vezetőedzőnek a liverpooli legendát, Steven Gerrardot.

Jordan Henderson távozhat Liverpoolból Forrás: AFP/Ben Stansall

Ráadásul a 33 éves Hendersonnak heti 900 ezer dollárnak megfelelő fizetést kínál a szaúdi klub, amely majdnem négyszerese annak a pénznek, amit jelenleg Liverpoolban keres.

Szoboszlai után Kerkez is a Premier League-ben?

Kerkez átigazolási ügye a nyári egyik slágertémája, hiszen korábban a Benfica érdeklődéséről lehetett hallani, majd úgy tűnt, a Lazio lesz a befutó. Az olaszoknak azonban keresztbe tehet a Bournemouth, amely ugyancsak jól áll a holland AZ Alkamaar 19 éves magyarjáért folytatott versenyben.

Kerkez Milos végül Angliába igazolhat Forrás: NurPhoto via AFP/Domenico Cippitelli

Az átigazolási hírekben rendre jól értesült Fabrizio Romano úgy értesült, hogy a PL-csapat megegyezett Kerkezzel a személyes feltételekről, így gyakorlatilag most már a holland klubon múlik, hogy a Bournemouthnak vagy a Lazionak adja el a magyar válogatott futballistát.

A BL-döntő lúzere már az Internek sem kell

Internazionale letett róla, hogy végleg szerződtesse Romelu Lukakut, ugyanis a belga támadó tárgyalásokat folytatott a milánói csapat ősi riválisával, a Juventusszal is.

Lukaku hivatalosan a Chelsea futballistája, az előző szezont azonban kölcsönben az Internél töltötte, amellyel bejutott a Bajnokok Ligája-döntőbe, igaz, a fináléban ő volt a milánói csapat tragikus hőse, akiről rengeteg mém született. . A 30 éves támadóra nem tart igényt a Chelsea, az Inter pedig szívesen meg is vásárolta volna, azonban a játékos ügynöke a Juventusszal is elkezdett tárgyalásokat folytatni, ezen pedig feldühödtek a milánói klub vezetői, akik letettek Lukaku megvételéről.

Lukaku nem kell az Internak Forrás: NurPhoto via AFP/Loris Roselli

A belga válogatott támadó jövő héten a Chelsea csapatával kezdi meg a nyári felkészülést, de nem utazik el az Egyesült Államokbeli edzőtáborba, ugyanis a londoni klub minél előbb szeretné eladni. Az Inter tehát lemondott Lukakuról, a helyére pedig az Arsenal támadóját, a 22 éves Folarin Balogunt nézték ki, aki az előző szezonban a Reims csapatát erősítette, és 37 meccsen 21 gólt lőtt a francia bajnokságban.

Bankot robbantott az Arsenal

Az Arsenal leigazolta az angol válogatott Declan Rice-t a Konferencia-liga-győztes West Ham United csapatától. Bár az üzlet anyagi részleteit nem hozták nyilvánosságra, a helyi média úgy tudja, az Ágyúsok 105 millió fontot (45,78 milliárd forintot) fizettek a középpályásért, aki 2028-ig kötelezte el magát. Az átigazolási összeg nagysága rekord két brit klub között.

Az Arsenal korábban még soha nem fizetett ennyi pénzt játékosért, a klubrekordot eddig Nicolas Pepe átigazolása tartotta, ő 2019-ben 72 millió fontért érkezett a Lille-től.

Declan Rice (balra) az angol válogatott egyik legfontosabb játékosa Forrás: AFP/Ina Fassbender

Rice mellett az Arsenal leigazolta az Ajaxtól a holland válogatott Jurrien Timbert is. Az észak-londoni csapat 40 millió eurót, valamint különféle bónuszokban további öt millió eurót fizet a holland klubnak a középső védőként és jobbhátvédként is bevethető játékosért.

A 22 éves holland védő az Arsenal harmadik nyári szerzeménye. Az észak-londoni klub korábban már 65 millió fontért leigazolta a Chelsea német válogatott támadóját, Kai Havertzet, mellette pedig klubrekordot jelentő 105 millió fontot fizetett Declan Rice-ért.

A szaúdiak szétszedik a Liverpoolt?

A szaúdi bajnokság legutóbbi aranyérmese, az Al-Ittihad, amely most a Liverpool brazil középpályásáért Fabinhóért jelentkezett be 40 millió fontért. A 29 éves brazil válogatott középpályásnak még három évig van érvényes szerződése az angol klubbal, amelynek kulcsjátékosa volt az előző szezonban, 49 tétmeccsen lépett pályára és két gólpasszt jegyzett. A Liverpool nem akarja mindenáron eladni egyik legjobb játékosát, ám Fabinho távozásával megnőne az esély, hogy leigazolják Romeo Laviát a Southamptontól.

Fabinho el sem utazott a Liverpool edzőtáborába Forrás: AFP/Glyn Kirk

Fabinho mellett a Liverpool csapatkapitánya, Jordan Henderson is jó eséllyel távozni fog a nyáron, ugyanis sajtóhírek szerint hajlandó elfogadni a szaúd-arábiai Al-Ettifak ajánlatát, amelynek a korábbi csapattársa, Steven Gerrard a vezetőedzője. Amennyiben Fabinho és Henderson is távozik a nyáron, úgy szinte biztos, hogy a magyar válogatott csapatkapitánya már a szezon kezdetétől fogva stabil kezdő lesz a Liverpoolban.

Az angol csapat szombaton végül 32 fővel kezdte meg a németországi edzőtáborozását, Fabinho pedig nem utazott el a csapattal a két klub egyezkedése miatt. Henderson esetében is folynak még a tárgyalások a szaúdi kérővel, a csapatkapitány azonban elutazott Jürgen Klopp együttesével.

Visszatért egykori csapatához az Arsenal legendája

Az Arsenal és a Juventus korábbi futballistája, a walesi válogatott Aaron Ramsey az angol másodosztályban szereplő Cardiff City-hez igazolt.

Ramsey így 15 év után tér vissza nevelőegyesületéhez, ám nem ő volt az egyetlen, aki aláírt a walesi együtteshez, ugyanis hétéves fia, Sonny a csapat akadémiáján folytatja tovább.

Aaron Ramsey visszatért Angliába Forrás: Getty Images/Naomi Baker

„Hihetetlenül jó érzés itthon lenni – még úgy is, hogy olyan érzés, mintha sosem mentem volna el. Bárhova is mentem ez a csapat mindig egy részem volt és alig várom, hogy ismét kék mezben játszhassak. Ami még szebbé teszi ezt a napot, hogy a fiam is aláírt a Cardiff Akadémiához, így ez mindkettőnk számára egy különleges pillanat" – írta a közösségi oldalán a 80-szoros walesi középpályás.

Brazil tinizsenit vett a Barcelona

A spanyol FC Barcelona hétéves szerződést kötött a brazil Atlético Paranaense 18 éves támadójával, Vitor Roquével. A nagy tehetségként számon tartott 172 centiméter magas csatár 2024 nyarán csatlakozik a katalán együtteshez, amely 40 millió eurót fizet a Paranaensének a játékjogáért. Vitor Roque kivásárlási ára nem kevesebb, mint 500 millió euró lesz.

A 18 éves játékos az idei U20-as dél-amerikai kontinenstornán robbant be a köztudatba, ahol hat góljával a tornagyőztes brazil csapat vezére volt, s ő lett a torna gólkirálya is.

A Milan megszerezte a Chelsea BL-győztes támadóját

Az AC Milan leigazolta a Chelsea amerikai támadóját, Christian Pulisicet. A milánói csapat 20+2 millió eurót fizet az amerikai válogatott támadóért, aki négy plusz egyéves szerződést írt alá.

A 24 éves támadó a Borussia Dortmund csapatában robbant be a köztudatba, 2019 januárjában pedig 64 millió euróért igazolta le a Chelsea. A londoni csapatban azonban a sorozatos sérülései miatt nem tudott nagy karriert befutni, de így is tagjai volt a 2021-ben Bajnokok Ligáját és a 2022-ben klubvilágbajnokságot nyerő csapatnak.

Pulisic négy év alatt 145 meccsen 26 gólt lőtt és 21 gólpasszt adott a Chelsea-ben.

Spanyol válogatott védő a Premier League-ben

Az Aston Villa leigazolta a spanyol válogatott hátvédjét, Pau Torrest. A védő az Aston Villát vezető Unai Emery korábbi csapatától, a Villarrealtól érkezett 33 millió fontért, amivel a klub második legdrágább igazolása lett.

Pau Torres Európa-ligát nyert a Villarreallal Forrás: AFP/Marco Bertorello

Pau Torres szerződéséből még egy év volt hátra a spanyoloknál, így kivásárolta az Aston Villa. Torres az előző szezonban 39 meccsen lépett pályára, ott volt a spanyolok világbajnoki keretében is.

A 29 éves játékos eddig 10 alkalommal szerepelt a spanyol válogatottban.

Kirúgták a Juventus csapatkapitányát

A Juventus új sportigazgatója, Cristiano Giuntoli személyesen kereste fel nyaralása közben a torinóiak csapatkapitányát, Leonardo Bonuccit, hogy közölje vele a hírt, miszerint már nem tagja az első csapat keretének, és a jövőben sem számolnak vele.

Először még csak arról szóltak a hírek, hogy Bonucci kihagyja a csapat amerikai edzőtáborát, ám a La Gazzetta dello Sport már arról számolt be, hogy Cristiano Giuntoli sportigazgató személyesen kereste fel a játékost, hogy elmondja neki, a jövőben már nem számítanak rá, és kikerül az első csapat keretéből. A klub döntésének hátterében állítólag az áll, hogy Bonucci hozzáállása nem volt megfelelő mióta kiszorult a kezdőcsapatból, emellett nem viselkedett csapatkapitányként a kispadról beszállva, és az öltöző vezérének sem lehetett igazán tekinteni.

A Juventus kitette az első csapatből Leonardo Bonuccit Forrás: NurPhoto via AFP/Mairo Cinquetti

A hátvéd a hírek szerint megdöbbenve fogadta a vezetőség döntését, de elfogadta. A 121-szeres olasz válogatott játékosnak ugyan még egy évig érvényes a szerződése a torinóiakkal, de most minden bizonnyal új csapat után kell néznie. A lap ugyanakkor hozzáteszi, hogy a 36 éves védőnek több lehetősége is van, de ha nem sikerül felbontania a jövő nyárig érvényes szerződését és nem talál új klubot, akkor visszavonul.

Pár éve 140 millió eurót adtak volna érte, most ő is Szaúd-Arábiába igazolt

A szaúdi al-Hilal bejelentette, hogy 40 millió euróért megvette a Lazio szerb focistáját, Szergej Milinkovic-Savicot. Az átigazolás azért is érdekes, mert a Lazio elnöke, Claudio Lotito nemrég azt mondta, hogy a Milan pár éve még 140 millió eurót kínált a focistáért, akit akkor nem adott el.

Azóta sok minden megváltozott, a 28 éves középpályásnak pedig már csak egy évig volt érvényes szerződése a Lazióval. A hírek szerint szezononként nagyjából 20 millió eurót fog majd keresni a focista, aki 2015-ben igazolt a Lazióhoz, ahol 341 meccsen 69 gólt szerzett.

Milinkovic-Savic új csapatában a csapattársa lesz a Chelsea-től szerződtetett Kalidou Koulibaly és a Wolverhamptontól érkezett Rúben Neves is.

Messi után újabb Barcelona-legendát igazolt Beckham csapata

Az észak-amerikai profi labdarúgóligában szereplő Inter Miami leigazolta a Barcelona korábbi csapatkapitányát, Sergio Busquetset. A 143-szoros spanyol válogatott középpályás 2025-ig szóló szerződést írt alá új csapatával, kijelölt státuszú játékosként, ami lehetővé teszi, hogy a fizetési sapkán kívülre sorolják az MLS-ben.

A 35 éves középpályás 15 szezont játszott az FC Barcelonában, 722 meccset játszott a klub színeiben, ezzel csak Lionel Messi és Xavi Hernández előzi meg őt meg az örökrangsorban.

Busquets 32 trófeát nyert a csapattal, ezzel ő a klub történetének második legeredményesebb játékosa Messi (35) mögött és Andrés Iniestával (32) holtversenyben.

Ramírez visszatért, lilába öltözött a Fradi védője

Az ecuadori válogatott Cristian Ramírez hat év után visszatért a Ferencvároshoz. Ramírez 2015 és 2017 között erősítette a Ferencvárost, amelyben 81 mérkőzésen hat gólt szerzett. Abban az időszakban a bajnokságot egy, a Szuperkupát két, a Magyar Kupát három alkalommal nyerte meg a fővárosiakkal. Távozása óta az orosz FK Krasznodar együttesében szerepelt, és 187 meccsen háromszor volt eredményes.

Cristian Ramírez visszatért a Fradihoz Forrás: fradi.hu

Mindeközben többször is meglátogatta volt csapatát, és azt is elmondta, hogy Budapestet tekinti az otthonának, annál is inkább, mert a felesége, három gyermeke édesanyja magyar.

A labdarúgó OTP Bank Liga előző kiírásában bajnoki bronzérmet szerző Debrecen a hivatalos oldalán jelentette be, hogy Varga Kevin elhagyja a csapatot. A DVSC közleményében kiemelte, hogy tárgyaltak a lehetséges folytatásról, és az utolsó pillanatig kivártak, de a 14-szeres magyar válogatott labdarúgó ismét külföldre szeretett volna igazolni, így nem sikerült megállapodniuk a feleknek.

Könyves Norbert a labdarúgó OTP Bank Ligában legutóbb ötödik helyen végző Paksi FC-hez igazolt. A támadó visszatér a tolnai csapathoz: 2013 telétől 2015 nyaráig, majd 2019 elejétől 2020 közepéig már játszott az együttesben, összesen 105 mérkőzésen lépett pályára. A klub honlapja emlékeztet, hogy a 2019/20-as idényben 28 bajnokin 11 gólt szerzett, s akkor házi gólkirály lett.

Kecskemét kölcsönvette a bajnoki címvédő Ferencváros focistáját, Nagy Olivért. A 2003-as születésű jobbhátvéd a budapesti KISE-ben kezdett el futballozni, de nagyon korán felfigyelt rá a Ferencváros. Az utánpótlás bajnokságokat követően a Fradi tartalékcsapatában mutatkozott be a 2020/2021-es szezonban, majd az utóbbi két szezont kölcsönben az NB II-es Soroksárnál töltötte, ahol összesen 53 tétmérkőzésen lépett pályára, melyeken egy gólt és egy gólpasszt jegyzett.

A korosztályos válogatott szélső védő gyakorlatilag a nyári felkészülés eleje óta a Kecskeméttel készül az FTC engedélyével, ezalatt az edzőmeccseken rendre pályára lépett, csütörtökön pedig a szükséges dokumentumok is aláírásra kerültek.

Michal Skvarka is visszatért Magyarországra Forrás: All rights reserved/Molnar Adam

Az ETO FC Győr csapatában folytatja pályafutását a szlovák válogatott focista, Michal Skvarka. A 30 éves Skvarka Zsolnán nevelkedett, a szlovák élvonalban több, mint 200 mérkőzésen játszott, melyeken 49 gólt szerzett. A Fradiban 2019 és 2021 között 26 meccsen szerepelt, onnan Lengyelországba, a Wislához, majd a görög Levadiakoszhoz igazolt, ahol nyáron lejárt a szerződése.

Mindent egy helyen az Eb-ről