Vágólapra másolva!
Az európai kupasorozatokban nem illik ilyet mondani, de csütörtök este egy olyan meccs vár a Ferencvárosra a Konferencia-liga csoportkörében, amelyiken kötelező a győzelem. A szerb bajnokság előző idényének bronzérmese, a Csukaricski ellen idegenben sem szabad hibázni, ha a magyar bajnok az utolsó forduló előtt is a saját kezében akarja tudni a továbbjutás sorsát.

Kiküldött tudósítónk helyszíni jelentése Leszkovacból.

A két csapat a csoportkör első fordulójában, a Groupama Arénában találkozott egymással, és bizony kissé ráijesztett a hazai drukkerekre a Csukaricski, amikor a vendégek Djordje Ivanovics révén megszerezték a vezetést. De a Fradi még a szünet előtt fordított Varga Barnabás és Owusu Kwabena góljával, majd a hajrában a korábban Vargát váltó Alekszandar Pesics is betalált, eldöntve ezzel a három pont sorsát. És azt is, hogy Dejan Sztankovics győztes meccsen mutatkozik be a Ferencváros kispadján!

Aleksandar Pesic (72) góllal mutatkozott be a Konferencia-ligában Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

NINCS KÖNNYŰ MECCS, DE AZÉRT...

Ahogy azt is megmutatta a találkozó, hogy a magyar bajnok sokkal jobb csapat, mint a Csukaricski, és ez nemcsak az eredményből következik, de a pályán mutatott játék minden eleméből az jött át, hogy a két gárda nincs egy súlycsoportban.

Azóta mindkét csapat bizonyította az iménti tételt: a Fradi három kör után még a csoport élén állt, és négy találkozó után is őrzi a továbbjutást érő második helyet, míg a szerbek pont nélkül, 1-12-es gólkülönbséggel, az egész Konferencia-liga legrosszabb mérlegével tűnnek ki a mezőnyből.

Sztankovics és a játékosok azonban nem véletlenül mondják el minden alkalommal, hogy, ami volt elmúlt, és egy két hónappal korábbi mérkőzésből óriási hiba lenne messzemenő következtetéseket levonni. Különösen úgy, hogy a Fradi edzője nem számíthat egyik legjobbjára, a szezont bombaformában kezdő Varga Barnabásra, valamint a védelem legfontosabb tagjára, Samy Mmaeera és a középpályán rendre óriási munkát végző Mohamed Ali Ben Romdhanéra sem, és bizony mindhárom játékos hiánya érzékeny veszteség.

Ha Varga Barnabás a kapu közelébe kerül, jó eséllyel változik az eredmény Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Ugyanakkor a Fradi kerete elég mély ahhoz, hogy mindenkit pótolni tudjon a szakvezetés, hiszen a középpályán Besic, Esiti és Gojak is játékra kész a kevesebb lehetőséget kapók közül, míg a támadósorban Pesics mellett Owusu, Lisztes és Tokmac is opció lehet.

ELŐ A GYILKOS ÖSZTÖNNEL!

Sztankovics ezúttal is elmondta a meccs előtti sajtótájékoztatón, hogy a Fradi csoportja Európa-liga erősségű négyes, négy különböző stílusú, de egyformán erős csapattal. Igen, nagy hiba lenne lebecsülni a Csukaricsit is, annak ellenére, hogy pont nélkül állnak az utolsó helyen.

"Láthattuk, hogy az előző fordulóban a Csukaricski remekül játszott a Fiorentina ellen. 90 percen át kell koncentrálnunk, mert a legutóbbi két bajnokinkon hiába játszottunk jól, egy kis hiba elég volt, hogy oda legyen a győzelem.

- válaszolta az Origo kérdésére.

Dejan Sztankovics magabiztos, de nem bízza el magát, és ugyanez igaz a csapatra is Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A Fradinak négy forduló után a saját kezében van a sorsa, és, hogy ez így is maradjon, ahhoz mindenképp győznie kell a csütörtökön 21.00 órakor kezdődő mérkőzésen. A siker kulcsa a hibátlan védekezés, a továbbjutásé pedig a minél több rúgott gól lehet. Amihez, idézzük a Fradi edzőjét, szükség lesz a "gyilkos ösztönre", amit az elmúlt két-három meccsen hiányolt a játékosaiból, ezért is nem jöttek a győzelmek a bajnokságban, hiába játszott jól a Fradi.

ÍGY JUTHAT TOVÁBB A FRADI

Hogy mi kell a boldogsághoz, azaz a továbbjutáshoz?

A Fradinak a hátralévő két meccsén több pontot kell szereznie, mint a Genknek,

amely ellen rosszabb az egymás elleni mérlege. Ehhez pedig létfontosságú a csütörtöki győzelem, és persze az, hogy a Fiorentina egy Genk elleni hazai győzelemmel biztossá tegye a továbbjutását.

Az jól látszik, hogy a Csukaricski, amelyik fennállása legjobb eredményét érte el az előző idény végén megszerzett harmadik hellyel (a belgrádi fekete-fehéreknek negyedjére sikerült ez a bravúr)

hosszú távon képtelenek tartani ezt a szintet, pláne, ha még a nemzetközi szinten is bizonyítani kell(ene).

A jelenlegi kiírásban a Csukaricski 15 forduló után 20 ponttal (5-5 győzelem, döntetlen és vereség) csak 7. a 16 csapatos Super Ligában, csupán egyetlen ponttal megelőzve a már alsóházas Szpartak Szabadkát. A szerb élvonal csapatait a 30 fordulós alapszakasz után megfelezik, és az első nyolc a bajnoki címért, illetve az európai kupahelyekért, míg a hátsó nyolcas a bennmaradásért harcolhat.

A tabella:
1. Fiorentina 4 2 2 - 11- 4 8 pont
2. Ferencváros 4 1 3 - 6- 4 6
3. KRC Genk 4 1 3 - 5- 3 6
4. Cukaricki 4 - - 4 1-12 0

Korábbi eredmények:
1. forduló (szeptember 21.):
Ferencvárosi TC-Cukaricki 3-1
KRC Genk-Fiorentina 2-2
2. forduló (október 5.):
FK Cukaricki-KRC Genk 0-2 (0-2)
ACF Fiorentina-Ferencvárosi TC 2-2 (0-1)
3. forduló (október 26.):
ACF Fiorentina-FK Cukaricki 6-0 (3-0)
KRC Genk-Ferencvárosi TC 0-0

A további program:
5. forduló (november 30.):
Fiorentina-Genk 21.00
Cukaricki-Ferencvárosi TC, Leskovac 21.00
6. forduló (december 14.):
Genk-Cukaricki 18.45
Ferencvárosi TC-Fiorentina 18.45

Idegenben otthon

Ha valaki rákeres a Csukaricski stadionjára, az gyorsan megérti a belgrádi kiscsapat miért nem a saját otthonában fogadja ellenfeleit a Konferencia-ligában. A 4000 férőhelyes Csukaricski Stadion alighanem még szerb bajnokik rendezésére is csak jóindulattal alkalmas, komoly nemzetközi meccsre szóba sem jöhet. Belgrádban a Crvena zvezda pályája a bajnokcsapat BL-meccsei miatt, míg a szinte mellette lévő Partizan Stadion éppen a közelsége miatt nem jöhetett szóba. A fővárostól 75 kilométerre lévő Topolyán ebben az idényben szintén kupameccseket, mégpedig Európa-liga-meccseket rendeznek. A szabadkai Szpartak pályája szintén alkalmatlan európai kupameccsre, az újvidéki Vojvodina otthona pedig ugyancsak kikerült a képből. Így lett a Csukaricski „hazai" meccseinek helyszíne Leszkovac és a Dubocsica Stadion. A 8000 férőhelyes, vadiúj létesítményt 2023 augusztusában adták át, és a szerb harmadosztályban szereplő Dubocsica csapata használja.

A Csukaricski - Ferencváros Konferencia-liga mérkőzést csütörtökön 21.00 órától az Origo élő szöveges formában közvetíti, és helyszíni tudósítással is jelentkezik.