A focitól teljesen idegen szabálymódosítást tesztelhetnek a profi meccseken

Izrael, Svájc
Switzerland's midfielder #02 Edimilson Fernandes (L) is shown a red card by English referee Anthony Taylor during the UEFA Euro 2024 Group I qualification football match Israel v Switzerland at the Pancho Arena in Felcsut, west of Budapest, Hungary on November 15, 2023. (Photo by Attila KISBENEDEK / AFP)
Vágólapra másolva!
A labdarúgás több int 150 éves történetében példátlan szabálymódosítás profi körülmények közötti tesztelését fontolgatja a sportág szabályalkotó testülete.

Az IFAB (International Football Association Board) nevű testület fontolgatja, hogy a profi labdarúgásban is kipróbálja az amatőr szinten már tesztelt 10 perces kiállítást, mint büntetési formát.

A tízperces emberhátrányt már 2019 óta próbálgatja amatőr (grassroot) szinten az IFAB, de profi foci világába eddig nem emelték át. Most ennek a tervét is elfogadták az IFAB londoni ülésén, ahol azt is kimondták, hogy a 2024 márciusában a FIFA közgyűlése terjesztik az ügyet.

A brutális szabálytalanságokért a jövőben is végleges kiállítás jár majd Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A korábbi sztárbíró, Pierluigi Collina, aki egyaránt tagja a FIFA játékvezetői és technikai bizottságának is "nagyon valószínű"-nek nevezte a tízperces büntetés szabályának profi környezetben történő kipróbálását, de még ki kell választani, hogy melyik a leginkább megfelelő szint a tesztelésre, de az is biztos, hogy kötelezni senkit nem fognak rá, hogy résztvegyen a "kísérletben", tette hozzá Lukas Brud, az IFAB főtitkára.

Az első, 2018-19-es tesztidőszak adatai szerint a 31 angol amatőrbajnokságban átlagosan 38%-kal csökkent a tízperces kiállításokkal büntethető szabálytalanságok száma. Ilyen szabálytalanságnak minősül a műesés, valamint az olyan taktikai szabálytalanság, amivel egy ígéretes, akár gólhelyzettel kecsegtető támadást akadályoz meg egy játékos.