Vágólapra másolva!
A Premier League 15. fordulójában az Aston Villa 1-0-ra legyőzte a bajnoki címvédő Manchester Cityt a birminghami Villa Parkban, ezzel Unai Emery csapata megelőzte a manchesteri együttest és feljött a tabella harmadik helyére. A találkozó hőse a Villa argentin kapusa, Emiliano Martínez volt, aki a találkozó 11. percében néhány másodperc alatt két hatalmas ziccerét is kivédte a norvég gólkirály Erling Haalandnak.

Martínez bravúrjai

A 31 éves kapus az első védését akkor mutatta be, amikor a norvég támadót kiugratták ziccerben, majd el akart lőni a hosszú sarkot. A kipattanót aztán Bernardo Silva középre nyeste, Haalandnak pedig közvetlen közelről kellett volna gólt fejelni, de Martínez egy újabb hatalmas bravúrt bemutatva megóvta kapuját a góltól, ezzel pedig óriási szerepet játszott az Aston Villa győzelmében, mert teljesen más lett volna a meccs alakulása, ha a Manchester City szerzi meg a győzelmet.

Emiliano Martínez és az Aston Villa is bombaformában van Forrás: AFP/Ben Stansall

Mi történt a Manchester Cityvel?

A Bajnokok Ligája-címvédő csapatnak a 11. percben, öt másodpercen belül volt két ziccere Haaland révén, ám miután azokat Emiliano Martínez kivédte, több lövése már nem volt a csapatnak. A meccs végén a Citynek ez a két kapura lövése volt, míg az Aston Villa 22 próbálkozást jegyzett – a 74. percben Leon Bailey pedig az egyiket gólra is váltotta, így sorozatban a 14.(!) hazai bajnokiján nyert a csapat.

Erling Haaland óriási helyzetet hagyott ki az Aston Villa ellen Forrás: AFP/Adrian Dennis

A történtek Angliában általános döbbenetet okoztak, mert elképzelni nem tudták, hogy Unai Emery ilyen hatékony taktikát talál ki Pep Guardiola csapata, és még inkább a góllövőlistát 14 góllal vezető, tavaly rekordot jelentő 36 találattal megnyerő Erling Haaland ellen.

A norvég támadó ugyanis talán az elmúlt évek leggyengébb teljesítményét nyújtotta, hiszen nagyrészt az Aston Villa játékosainak köszönhetően a két lövése után momentuma nem volt.

Nem véletlen, hogy a goal.com a lehetséges 10-ből Haalandnak 2-es, az egyik legrosszabb meccsét átélő Guardiolának pedig 3-as osztályzatot adott.