Vágólapra másolva!
Szinte teljes a 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság mezőnye, amelyre már csak három csapat juthat ki, ugyanis már csak a három pótselejtezős ág győztese kvalifikálhat, de arra még nagyon sokat kell várni. Ideje megnézni, kik a kijutók, milyen kalapok alakultak ki, milyen csoportokat sorsolhatnak, illetve azt, mi várhat majd a magyar válogatottra.

Hihetetlen teljesítmény, sima kijutás a magyar válogatottól

A fenti megállapítás akkor is igaz, ha a kelleténél tovább kellett izgulnunk, hiszen a Litvánia elleni, idegenbeli meccsen már be lehetett volna biztosítani a kijutást, két körrel a selejtezősorozat vége előtt, ami még a mutatottnál is nagyobb bravúr lett volna Szoboszlai Dominikéktól. Ez akkor is igaz, ha hozzátesszük, nem a mienk volt a legnehezebb selejtezőcsoport, de ehhez is nagyon sokat kellett dolgoznia a magyar válogatottnak, hiszen ne feledjük, az angol, az olasz és a német csapat mellett ért el hatalmas bravúrokat a Nemzetek Ligájában, ami nagyon sokat ért a sorsolás előtt. Ez kellett tehát ahhoz, hogy Szerbia, Montenegró, Litvánia és Bulgária mellé kerüljenek a magyarok.

A magyar válogatott magabiztosan jutott ki az Európa-bajnokságra és ott sem kell tartania senkitől Fotó: Csudai Sándor - Origo

Marco Rossi csapata végül az utolsó előtti, Bulgária elleni, drámai meccsen kivívta az Európa-bajnoki szereplést, Montenegró ellen, az utolsó meccsen, Szoboszlai Dominik varázslata után pedig az is biztossá vált, hogy csoportelsőként lehet majd ott a tornán, így pedig 1976 óta nem vett selejtezősorozatot a magyar csapat nagy tornára.

A magyar csapat erejét mutatja az is, hogy zsinórban harmadszor lehet ott Európa-bajnokságon,

de ebben a sorozatban először úgy, hogy nem kell pótvizsgáznia, azaz pótselejtezőn szerepelnie. Az igaz, hogy azóta szerepel újra az Európa-bajnokságokon a magyar csapat, mióta a létszámot 24 csapatra emelték, de így is akadnak komoly játékerőt képviselő, akár a magyar válogatottnál előrébb rangsorolt csapatok, amelyek nemhogy az Európa-bajnokságra, de a pótselejtezőkig sem jutottak el, elég csak mondjuk Norvégiára vagy éppen Svédországra gondolni.

És arról se feledkezzünk meg, hogy a kijutott csapatok közül a magyar érkezett a hatodik legjobb mérleggel, és csak azért nem került az első kalapba, mert ott a németek már házigazdaként elfoglaltak egy helyet.

A rangsorban a négy legerősebb ellenféllel szemben megszerzett pontokat és eredményeket vették figyelembe (voltak ugye hatos csoportok is), ez alapján a magyaroknál tehát csak öt jobb csapat volt. A mieink a lehetséges 24-ből 18 pontot szereztek, 16 lőtt mellett csak hét gólt kapott, ami +9-es gólkülönbséget jelent, ez sem volt eddig túl jellemző a magyar válogatottra. Négy éve -3-as, nyolc éve +2-es volt ez a mutató.

Nagyon kedvező helyzetben a magyar válogatott

A magyar csapat 1964 és 1972 után, a hármas sorozatnak köszönhetően ötödik Európa-bajnokságára készülhet. Ebben a kategóriában a házigazda németek állnak az élen, ők ugyanis a 14. Európa-bajnokságukra készülnek, hármat pedig meg is nyertek. Ebben a mutatóban nagyon jók még a spanyolok, ők a 12. Eb-jükre készülnek, de a franciák, az angolok, a hollandok, a csehek és a címvédő olaszok is a 11. kontinenstornájukra jutottak ki.

Ötödik Európa-bajnokságára jutott ki a magyar csapat Fotó: Csudai Sándor - Origo

A már biztos résztvevők között abszolút újoncok nincsenek, de az albánok és a szlovénok is csak második tornájukon lehetnek ott. A pótselejtezőkből jöhetnek még abszolút újoncok, de ezek a csapatok majd csak jövő márciusban vívhatják ki a szereplésüket, tehát alig pár hónappal az Eb kezdete előtt.

Csak a rend kedvéért, említsük meg, hogy

2024. június 14. és július 14. között rendezik majd az Európa-bajnokságot Németországban. A meccseket összesen tíz helyszínen játsszák majd,

így lesz meccs Berlinben, Dortmundban, Münchenben, Kölnben, Stuttgartban, Hamburgban, Lipcsében, Frankfurtban és Gelsenkirchenben. Ezeken a helyszíneken mind volt világbajnoki meccs is 2006-ban, ezekhez a városokhoz csatlakozik tizedikként Düsseldorf, ahol szintén volt vb-meccs, de korábban, 1974-ben és több városban is volt már korábban Európa-bajnoki meccs is.

Az Európa-bajnokságon 24 csapat vesz majd részt, a tíz selejtezőcsoport győztesei és második helyezettjei, valamint a házigazda Németország és a három válogatott, amely majd a pótselejtezőkről érkezik.

A magyar csapat tehát csoportgyőztesként érkezik, ahogy Belgium, Franciaország, Portugália (egyetlen hibátlan csapatként), Spanyolország, Törökország, Anglia, Albánia, Dánia és Románia. A csoportgyőzelemről olyan csapatok maradtak le, mint Skócia, Ausztria, Szlovákia, Hollandia, Svájc, Szerbia, Csehország, Szlovénia, Horvátország vagy éppen a címvédő Olaszország.

Már a kalapok beosztásai is megvannak, ez alapján mieink a második kalapba kerültek, annak is a legerősebb csapataként, így olyan országokat biztosan elkerülünk a csoportban, mint Törökország, Románia, Dánia, Albánia, Ausztria.

A kalapok beosztásai már elkészültek a december 2-i sorsolást megelőzően:

A fenti ábrán láthatóak a kalapok, ami alapján jó esély van arra, hogy a 2021-es Európa-bajnoksághoz hasonlóan igazi halálcsoportba kerüljön a magyar csapat.

Összejöhet mondjuk egy Franciaország, Magyarország, Hollandia, Olaszország csoport, ami biztosan ezúttal is az Európa-bajnokság halálcsoportja lenne.

Szavazzon!

Szavazzon! Melyik csapatot választaná az első kalapból?

Ennél sokkal könnyebb négyes is összejöhet, így akár kisorsolhatnak egy Németország, Magyarország, Szlovénia csoportot is, amihez csatlakozhatna egy pótselejtezős csapat, mint mondjuk Görögország.

Szavazzon!

Szavazzon! Melyik csapatot választaná a harmadik kalapból?

Adódik a kérdés, hogy ki az a bolond, aki a német válogatottat szeretné egy álomcsoportba házigazdaként, de nagyon úgy tűnik, hogy ez a német válogatott már nem az, ami mondjuk 10 évvel ezelőtt volt. A németek házigazdaként nem játszottak selejtezőket, de így is volt 11 felkészülési meccse a Nationalelfnek, amely ebből hatszor is kikapott. Az sem csoda, hogy Hansi Flicknek mennie kellett, a helyére pedig jött Julian Nagelsmann érkezett, de egyelőre neki sem megy a szövetségi kapitánykodás, ugyanis első négy meccséből csak egyet nyert meg úgy, hogy kikapott az osztrákoktól és a törököktől is, de szeptemberben például a japánoktól kaptak ki 4-1-re hazai pályán még Flick vezetésével.

Szavazzon!

Szavazzon! Melyik csapatot választaná a negyedik kalapból?

2022-ben a csoportjából sem jutott tovább a világbajnokságon a német csapat, a Nemzetek Ligájában pedig csak egy meccset nyert, és az olaszok és a magyarok is megelőzték őket a csoportban, mint emlékezhetünk rá, idegenben Szalai Ádám góljával legyőztük őket, hazai pályán pedig 1-1-es döntetlen született.

2021-ben az Európa-bajnokságon futottunk össze és a müncheni összecsapáson kétszer is a németek egyenlítetek, végül pedig kevésen múlott, hogy ne okozzunk hatalmas meglepetést. Azzal a 2-2-vel végül a németek jutottak tovább, de a következő körben a későbbi döntős angolok nagyon simán ejtették ki Joachim Löw csapatát.

Schäfer András góljával a 84. percig vezettünk a németek ellen és továbbjutásra álltunk a halálcsoportban Münchenben Forrás: AFP/Kai Pfaffenbach

2020-ban is kapott egy hatalmas pofont a német válogatott, amikor a Nemzetek Ligájában a spanyoloktól kapott ki 6-0-ra. A németek a 2018-as világbajnokságon is meglepetésre a csoportban ragadtak Mexikó, Svédország és Dél-Korea mellett, de ennél messzebb talán nem érdemes visszatekinteni, hogy kiderüljön, komoly válságban van a válogatott foci Németországban.

Még egy adalék ahhoz, hogy miért várhatjuk magabiztosan a sorsolást és az Európa-bajnokságot:

a 2021-es Európa-bajnokságon úgy volt az utolsó percekig reális esélyünk a továbbjutásra, hogy a lehető legnehezebb csoportba kerültünk. A világbajnok Franciaország, az Európa-bajnoki címvédő Portugália és az eggyel korábbi világbajnok, Németország mellé. Azt se feledjük, hogy a 2021-re csúszott tornán nem lehetett ott a csapatban a válogatott jelenlegi legnagyobb értéke, Szoboszlai Dominik sérülés miatt.

Ha csak azt vesszük, hogy a mi csapatunk csak erősödött, fejlődött az elmúlt két-három évben, akkor valóban nem kell tartanunk a december 2-i sorsolástól.

És hogy kik juthatnak még ki az Eb-re?

12 csapat pályázik még a maradék három helyre. Olyan csapatoknak maradt még esélyük mint Lengyelország, Wales, Észtország, Finnország, Ukrajna, Izland, Izrael, Bosznia-Hercegovina, Grúzia, Kazahsztán, Görögország és Luxemburg.

A Nemzetek Ligája bevezetése óta mindig izgalommal kell figyelni, ki érhet még oda a pótselejtezős helyekre. A rendszer még mindig egy kicsit szokatlan, ezért nem árt egy kicsit feleleveníteni. Az elmélet ugye az, hogy minden divízióból érkezzen egy csapat a tornára, de a rendező most elvett egy helyet a mezőnyből, így a D divízió legerősebb csoportjának csoportgyőztese (ha automatikusan kijutott volna, akkor a következő és így tovább) indulhat csak pótselejtezőn, ami most Észtország.

Az A divízióból végül csak Lengyelország és Wales nem jutott ki egyenes úton, ide csatlakoznak be tehát az észtek, valamint a B divízióból a legjobb, nem csoportgyőztes csapatok közül egy. Ezúttal Finnország, Ukrajna és Izland volt a jelölt, végül november 23-án sorsoltak és Finnország került fel, Ukrajna és Izland maradt a B divíziós pótselejtezőben Izrael és Bosznia-Hercegovina mellett.

Itt ugye kesereghet most több csapat, mert Izland lett a hetedik legerősebb csapat a B divízióban az NL tavalyi kiírásában, így nem csúszott le a pótselejtezős lehetőség tovább, így maradt hoppon például Norvégia, Írország, Montenegró és Svédország is.

A C divízióból a törökök és a szlovákok is kijutottak, tölteni sem kellett a B-t, így a négy nem kijutott, legerősebb csapat pótselejtez majd, ami Grúzia, Görögország, Kazahsztán és Luxemburg – ebből a négyből tehát mindenképp lesz majd egy kijutó az Eb-re.

Itt vannak a pótselejtezős párosítások:

Az Európa-bajnokság csoportjait tehát december 2-án sorsolják, a pótselejtezők párosításai november 23-án lettek biztosak, a pótselejtezők elődöntőit 2024. március 21-én, a döntőket március 26-án rendezik majd, ekkor lesz tehát ismert az összes Eb-résztvevő. Az Európa-bajnokság június 14-én kezdődik majd Münchenben, 21.00 órakor a házigazda németek nyitómeccsével.