Vágólapra másolva!
Tizenharmadik alkalommal rendezett sikeres konferenciát az utanpotlassport.hu és a Magyar Edzők Társasága. Az eseményen a szülői szerep kapcsán Szoboszlai Dominik édesapja, Szoboszlai Zsolt is megszólalt, és betekintést adott a magyar válogatott focista sikertörténetének részleteibe.

Nincs semmiféle csodaszer

A magyar válogatott csapatkapitányának édesapja, az edzőként tevékenykedő Szoboszlai Zsolt, aki korábban a saját fiát is edzette, így jellemezte a Liverpool focistáját:

pedig bejárt az iskolába, nagyon jól tanult. Néhány ének és rajzórát inkább focizásra fordítottunk. Dominik irtózatos munkát végzett, ez a kulcs. Minden gyerek ügyes, van alaptehetsége, de vannak korlátai, amiket edzésekkel ki lehet tolni."

Szoboszlai Dominikot többek között az önfejűsége és a céltudatossága juttatta el a legmagasabb szintre Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Semmiféle csodaszer nincsen! Pedig ráhúzhatnánk egy piros csokit, és árulhatnánk. Magyarországon mindig probléma volt a külső körülményekre való hivatkozás, hogy azért sz.r a foci. Az elmúlt 15 évben megváltozott az infrastruktúra és kicserélődött az edzői garnitúra. A környező országokhoz képest sokat fejlődtünk, mégis nekünk van a legkevesebb topligás labdarúgónk. Az alanyt is vizsgálni kell, nem csak a körülményeket.

idézte a mandiner.hu Szoboszlai Zsolt szavait, aki 2007-ben alapította a Főnix Gold FC utánpótlásnevelő egyesületet Székesfehérváron, ahol 2015-ig csak kézilabdapálya méretű csarnokban foglalkoztak a gyerekekkel.

Szoboszlai Zsolt felkészítette a fiát a kemény versenyhelyzetre

A szigoráról és maximalizmusáról híres Szoboszlai Zsolt szerint kulcsfontosságú, hogy 5 és 14 éves kor között megfelelő képzésben részesüljenek a gyerekek, de úgy véli, jelenleg ez nincs megreformálva. A korábbi NB I-es futballista tudja, hogy nagyon szigorú volt a fiához, azonban hazugságnak tartja azt a felvetést, miszerint sose lett volna hozzá egy jó szava.

Nem kérdeztük, mit szól hozzá az édesanyja. Nagyon jó hátteret biztosított.

Sírni láttam és hallottam is bőven, de nem azért, mert én kemény voltam" -

magyarázta Szoboszlai Zsolt, aki további részleteket is elárult Dominik pályafutásának kezdeti nehézségeiről.

Szoboszlai Zsolt szigora is kellett ahhoz, hogy Dominikból klasszis játékos váljon Fotó: Szabó Gábor - Origo

"Adtam alternatívákat, de mindegyiknek ugyanaz lett a vége. Amikor nem nyert, ment a bíróhoz sírva, hogy újra kell játszani a meccset! Ausztriában kiszakadt ebből a közegből, csak magára számíthatott és más követelményeknek kellett megfelelnie, de éppen erre készítettem fel. Ami itthon történik, nem elég abból a szempontból.

Dominiknak nem egy afférja volt Salzburgban, amikor ki kellett állnia magáért. Mindenkinek van egy piros telefonja, én beszélek helyette. Ez nem jó, nem visz előre!" - tette hozzá Szoboszlai Dominik édesapja.