Vágólapra másolva!
A Real Madrid legnagyobb sztárja Cristiano Ronaldo távozása után került a spanyol gigászhoz, az elmúlt években pedig a világ legjobb labdarúgói közé emelkedett. A brazil Vinícius Júnior azóta minden fontosabb trófeát, köztük a Bajnokok Ligáját is megnyerte csapatával, azonban nem csak góljai és fantasztikus cselei miatt szokott a figyelem középpontjába kerülni. A 23 éves klasszis gyakran keveredik botrányokba, elképesztően forrófejű és rendszeresen aggresszíven reagál a pályán arra, amivel nem ért egyet. Carlo Ancelotti ugyan mindig megvédi játékosát, de az olasz mesternek az edzői pályafutása során talán még egyetlen futballistájával sem kellett annyit foglalkoznia, mint Vinícius Júniorral.

Vinícius Júnior 2018 nyarán igazolt a Real Madridhoz a brazil Flamengo együttesétől. A spanyol sztárcsapat abban az évben sorozatban harmadszor nyerte meg a Bajnokok Ligáját, ám az újabb európai kupasikert hatalmas változás követte, ugyanis távozott a sikeredző, Zinedine Zidane, valamint a klub történetének legeredményesebb futballistája, az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo. Az akkor 18 éves Viníciustól természetesen nem azt várták, hogy azonnal vegye át a portugál szupersztár örökségét, de nagy jövőt jósoltak Madridban az óriási tehetségnek tartott brazil tinédzsernek.

Vinícius Júnior
18 éves korában került a Real Madridhoz a brazil foci egyik legnagyobb reménysége, Vinícius Júnior
Fotó: AFP (Photo by PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP)

Világsztár lett a brazil tehetségből - Vinícius Júnior felemelkedése

Első madridi szezonjában még nem számított alapembernek a nagyon gyors és kiismerhetetlenül cselező futballista, de 18 spanyol bajnokin és 8 kupameccsen már szerepet kapott, valamint a Bajnokok Ligájában is bemutatkozhatott. Az Ajax elleni BL-kiesés során aztán térdsérülést szenvedett, emiatt több mérkőzésre is kidőlt a sorból a szezon második felében. 

Julen Lopetegui és Santiago Solari bukása után márciustól ismét Zidane lett a Real edzője, a francia szakembertől pedig a következő idényben már rengeteg játéklehetőséget kapott Vinícius.

A madridi gigász ugyan 2019 nyarán 115 millió euróért leigazolta Eden Hazard-t a Chelsea-től, ám a belga sztár gyenge teljesítményt nyújtott és folyton sérüléssel bajlódott, így Vinícius egyre többször került be a kezdőcsapatba, amit rendre jó játékkal hálált meg.

Real Madrid v Chelsea - UEFA Champions League Semi Final: Leg One
Zinedine Zidane-nál vált alapemberré Vinícius Júnior
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/DAX Images/NurPhoto

Zidane irányítása idején a brazil támadó alapemberré vált, La Ligát és Spanyol Szuperkupát nyert a Reallal, majd Carlo Ancelotti érkezése után teljesedett ki és lett a csapat egyik legnagyobb sztárja. Az olasz vezetőedző 2021 nyarán tért vissza másodszor a Real Madridhoz, első szezonjában pedig azonnal megnyerte a Bajnokok Ligáját és a spanyol bajnokságot. 

A sikerekben kulcsfontosságú szerepe volt Viníciusnak, a Liverpool elleni BL-döntőben a brazil szélső szerezte a mindent eldöntő gólt.

Rasszista botrányok - amikor Vinícius Júnior volt az áldozat 

Karim Benzema tavaly nyári távozása óta Vinícius Júnior - a Borussia Dortmundtól igazolt Jude Bellinghammel egyetemben - tekinthető a Real Madrid legnagyobb sztárjának. A 23 éves focista zseniális képességekkel rendelkezik, az elmúlt években minden fontosabb klubtrófeát megnyert és a labdarúgás elitjébe került, ám mindemellett nagyon forrófejű és könnyű célpontja az ellenfelek és a szurkolók támadásainak. 

A tavalyi évben ugyanakkor a rivális csapatok drukkerei többször is elvetették a sulykot és rasszista bekiabálásokkal sértegették a klasszis futballistát. 

A legbotrányosabb eset a Valencia elleni bajnokin történt, amelyet a 73. percben félbe kellett szakítani - a játékvezetői jelentés szerint Vinícius azt állította, a kapu mögötti szektorból többen is "majmozással" hergelték. 

Valencia CF v Real Madrid CF - LaLiga Santander
Vinícius Júniort rasszista bekiabálásokkal hergeltek a Valencia-szurkolók
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Jose Miguel Fernandez/NurPhoto

A Real Madrid brazil támadója a bekiabálásokra először nagyon idegesen reagált, csapattársainak kellett lefogni őt, majd beszélt Ancelottival, aki némileg lenyugtatta. A hosszabbításban aztán dührohamot kapott, arcon ütötte a Valencia egyik focistáját, amiért a bíró kiállította - az ítélet miatt Vinícius gúnyosan meg is tapsolta a játékvezetőt. 

Ancelotti a mérkőzést követően felháborítónak tartotta a történteket, szerinte ilyen botrányos eseményeknek nem szabadna előfordulniuk a futballpályákon.

"Nem szeretnék ma fociról beszélni, amikor egy egész stadion a 'majom' szót skandálta egy játékosnak, az edzőnek pedig azon kellett gondolkoznia, hogy inkább lecseréli. Valami nagyon rossz történik ebben a bajnokságban.

Szomorú vagyok, mert a La Ligában neves klubok viaskodnak, a hangulat pedig nagyszerű szokott lenni. Meg kell szabadulnunk ettől, 2023-at írunk, a rasszizmusnak már léteznie sem kellene. Meglátásom szerint ilyenkor az egyetlen módszer az lehet, ha lefújják a meccset" - szólalt meg a Vinícius Júnior-ügy kapcsán az olasz vezetőedző.

Maga az érintett a közösségi médiában mondott erőteljes véleményt az esetről, szerinte a spanyol labdarúgás nagyon rossz irányba halad.

"Ez nem az első, a második vagy a harmadik alkalom volt. 

A rasszizmus már normálisnak számít a La Ligában. Az emberek azt gondolják, ez így rendben van, ahogy a szövetség is. Sajnos az a bajnokság, amely egykor Ronaldinhóé, Ronaldóé, Cristiano Ronaldóé és Lionel Messié volt, most a rasszistáké" -

írta közösségi oldalán Vinícius.

Valencia CF v Real Madrid CF - LaLiga Santander
Carlo Ancelotti is megvédte Vinícius Júniort a botrányos eset után
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Jose Miguel Fernandez/NurPhoto

A Valencia 1-0-s győzelmével véget ért meccs után Vinícius piros lapját eltörölte, a hazai együttest pedig ötmeccses, részleges szektorbezárással büntette a Spanyol Labdarúgó Szövetség. 

A Vinícius-ügy miatt a Real a madridi bírósághoz fordult, amely végül hét ember ellen hozott ítéletet.

Négy személynek egy januári eset miatt kellett súlyos büntetéssel szembenéznie, amikor is egy, a brazil focista mezét viselő bábut lógattak le egy madridi felüljáróról. Őket fejenként 60000 euró (kb. 22,1 millió forint) megfizetésére kötelezték, illetve két évre mindegyiküket kitiltották az összes spanyol stadionból, míg a másik három férfi a Valencia-Real Madrid meccsen elhangzott rasszista sértegetések miatt kapott 5-5000 eurós (kb. 1,85 millió forint) bírságot.

Azóta ilyen volumenű futball botrány nem történt a Realnál, azonban továbbra is előfordul, hogy a Vinícius Júnior elleni rasszista támadások újra előkerülnek. A madridiak legutóbb az Osasuna elleni bajnoki után panaszolták be Juan Munuera játékvezetőt, amiért fontos részleteket hagyott ki a meccsről írt jelentéséből. 

A Real a spanyol szövetségnél élt panasszal, mert szerintük a bíró ezekről szándékosan nem számolt be, pedig a csapat játékosai folyamatosan felhívták erre a figyelmét.

A Real Madrid ezt az ügyet csatolta ahhoz a beadványhoz is, amit még korábban küldött el a hatóságokhoz, azért, mert az Atlético Madrid és a Barcelona drukkerei is rasszista dalokat skandáltak a BL-meccseiket megelőzően Vinícius Júniorról.

Vinícius Júnior
Vinícius Júniornak a játékvezetőkkel is gyakran meggyűlik a baja
Fotó: AFP (Photo by ANDER GILLENEA / AFP)

Sorozatos balhék a pályán - Vinícius Júnior dühkitörései

A brazil támadó nem csak akkor hajlamos elveszíteni a fejét, amikor a szurkolók részéről rasszizmus éri, többször került már összetűzésbe az ellenfelekkel és a játékvezetőkkel, illetve nem megy a szomszédba azért, hogy a riválisokat hergelje. A Real Madrid-Barcelona szuperrangadók általában nem mentesek a túlfűtött érzelmektől, de a tavaly ősszel 2-1-re megnyert idegenbeli bajnoki után Vinícius túlzásba vitte az ünneplést és látványosan bosszantotta a hazaiakat. 

A brazil sztár Bellingham győztes gólja után a Barca-szurkolók irányába mutogatott, majd a lecserélésekor nagyon lassan vonult le a pályáról, miközben folyamatosan a katalán drukkereket idegesítette.

Ancelotti is megelégelte mindezt, amikor Vinícius az oldalvolnalhoz ért, a kezénél fogva terelte játékosát az öltözőbe.

A brazil foci reménységének 2020-ban Zidane-t is sikerült felbosszantania, a francia edző a Manchester City elleni BL-meccs előtt kitette a keretből, mert játékosa a bemelegítés során a telefonját nyomkodta. Visszatérve a Barcelona elleni rangadókhoz, egyszer már majdnem összeverekedett a katalánok középpályásával, Gavival, az egyik felkészülési szezonban rendezett El Clásicón pedig Sergio Busquetsnek rontott neki, miután szabálytalankodtak ellene. A Valencia sem tartozik Vinícius kedvenc ellenfelei közé, a korábban említett botrányos meccs mellett volt még egy másik bajnoki, amelyen őrjöngve ugrott neki ellenfelének. Gabriel Paulista valóban durva mozdulattal buktatta a Real sztárját, aki ezek után viszont rögtön felpattant és erőteljesen lökdösni kezdte a szabálytalan hátvédet. A tömegjelenet után a bíró azonnali pirossal kiállította a Valencia védőjét, Vinícius azonban sárga lapot sem kapott a heves reakcióért.

Az alábbi összeállítás jól szemlélteti, mennyire könnyen elveszíti önuralmát a meccseken a Real sztárja:

Vinícius Júnior újabb botránya: a nyakánál fogva lökte fel Willi Orbánt

Egyik legfelháborítóbb megmozdulása a Bajnokok Ligája idei szezonjában történt, amikor a nyolcaddöntő visszavágóján Vinícius Júnior Willi Orbán ellen követett el botrányos szabálytalanságot.

Vinícius előbb hátulról fellökte az RB Leipzig hátvédjét, majd miután a csapatkapitány felpattant, a brazil csatár a nyakánál fogva két kézzel hanyatt lökte őt.

A játékvezető érthetetlen módon azonnali piros helyett csak sárga lapot adott Viníciusnak, aki nem sokkal később gólt lőtt, ám ezt hiába egyenlítette ki a meccs emberének választott Orbán, mégis a Real jutott tovább.

Sajnos a játékvezetőknek nincs bátorságuk ahhoz, hogy ilyen játékosokat leküldjenek. Mindkét kezével torkon ragadott. Ez egyszerűen tiszteletlen" -

fogalmazott egyértelműen a Lipcse magyar válogatott játékosa.

Vinícius Júnior Carlo Ancelotti védelmét élvezte a meccset követően, az olasz mester azt nyilatkozta, szerinte nem is kellett volna piros lapot kapnia Viníciusnak, majd a következő bajnoki mérkőzést megelőzően hosszabban is beszélt a brazil játékosról.

Megnéztem a történelemkönyvekben és a statisztikákban: még sosem láttam annyira kipécézett játékost, mint amilyen Vinícius. Rúgják, sértegetik, kifütyülik, cserébe gólokat lő és gólpasszokat ad.

Mindenkinek meg kellene változtatnia a vele szembeni hozzáállását. Az emberek elfelejthették, de én nem, hogy a Rayo Vallecano otthonában kapott egy hatalmas ütést a fejére, és még csak sárgát sem kapott érte az ellenfele. Most pedig mindenki arról beszél, hogy ki kellett volna őt állítani, amiért meglökte a Lipcse focistáját?" - sajnáltatta meg játékosát a négyszeres BL-győztes edző.

Carlo Ancelotti, Vinícius Júnior
Carlo Ancelotti mindig kiáll Vinícius Júnior mellett
Fotó: AFP (Photo by ANDER GILLENEA / AFP)

A BL-meccset követően nem kellett sokat várni Vinícius újabb kirohanására, a brazil sztár a Celta Vigo ellen 4-0-ra megnyert bajnokin is dührohamot kapott, 

ezúttal egy korábbi Barcelona-játékost, Óscar Minguezát lökte a földre, miután megelégelte, hogy ellenfele megrángatta a mezét.

Vinícius ismét megúszta sárga lappal az esetet, Ancelotti pedig újra megvédte a 23 éves focistát, szerinte a brazil válogatott labdarúgót rendre kipécézik az ellenfelek, ezért érthető, ha idegesen reagál az ilyen esetekben.

"Nagyon csúnya szabálytalanság volt. A játékvezető jól döntött, hogy mindkettejüknek sárgát adott. 

Vinícius frusztrált lett, ami normális. Amiről egymás között beszélünk, azt köztünk marad.

Az utóbbi időben túl sok sárga lapot kaptunk, ami ártott a csapatnak" - nyilatkozta Ancelotti, akinek azért nagy türelemre van szüksége ahhoz, hogy higgadtságra nevelje a temperamentumos brazilt.

Vinícius Júniort jelenleg a világ legjobb futballistái közé lehet sorolni, 23 évesen már minden fontosabb klubtrófeát megnyert, és a Real Madridban idén is remekel, a szezonban már 18 gólt lőtt és 8 gólpasszt adott. Képességei alapján minden esélye megvan rá, hogy a labdarúgás legnagyobbjai közé emelkedjen és a jövőben elnyerje az Aranylabdát, azonban arrogáns viselkedése és forrófejűsége megakadályozhatja abban, hogy legendává és milliók példaképévé váljon.

Kapcsolódó cikkek