Vágólapra másolva!
A labdarúgó OTP Bank Liga 29. fordulójában a Fehérvár FC 1-1-es döntetlent játszott a Zalaegerszeg együttesével a Sóstói Stadionban, ezzel Bartosz Grzelak csapata pontszámban beérte, a jobb gólkülönbségének köszönhetően pedig megelőzte a Paksot és feljött a tabella második helyére.

A kilencedik helyen álló Zalaegerszeg a találkozó előtt tíz ponttal előzte meg a 11. helyen álló Kisvárdát, így Márton Gábor együttese egy székesfehérvári győzelemmel bebiztosíthatta volna bennmaradását, ami egyben a szabolcsi csapat kiesését is jelentette volna. A ZTE mellett a Fehérvárnak is fontos volt a meccs, ugyanis Bartosz Grzelak együttese harcban van az ezüstéremért, és miután a Paks sorozatban ötször vesztett az NB I-ben, a Vidinak vasárnap este megvolt az esélye az előzősére. 

Eseménydús meccsre volt kiáltás, mivel a négy mérkőzés óta veretlen Fehérvár győzelmi kényszerben játszott, míg a Zalaegerszeg a legutóbbi három bajnokiján 12 gólt szerzett. 

A Vidi jól is kezdte a meccset és a 10. percben majdnem megszerezte a vezetést, de a francia Mamoudou Karamoko 13 méteres lövését Dombó Dávid egy szép vetődéssel kipiszkálta a kapu jobb oldalából. A szöglet után ismét a zalaegerszegi kapusnak volt dolga, ezúttal Lionel Mesi korábbi csapattársának, az argentin Nicolás Stefanelli ötméteres fejesét kellett bravúrral hárítania. Egy perccel később aztán a Zalaegerszegnek is volt egy ziccere. Tobias Christensen labdavesztése után kontrázhattak a vendégek, a támadás végén Antonio Mance kapott remek kiugratást, de a horvát támadó a kivetődő Tóth Balázs mellett kapu mellé lőtte a ziccerét. 

Szendrei Norbert és Schön Szabolcs (jobbra) párharca 
Fotó: fehervarfc.hu

A 23. percben ismét Dombó Dávid mutatott be egy nagy védést. A korábbi magyar válogatott Schön Szabolcs húzott balról befelé, majd 16 méterről visszalőtte a labdát a jobb alsó irányába, de a zalaegerszegi kapus gyönyörű reflexmozdulattal leért a lapos lövésre. 

A folytatásban a székesfehérváriak irányítottak, de újabb nagy helyzetet nem tudtak kialakítani, így gól nélküli döntetlennel mehettek a szünetre a csapatok. A második félidőben a Zalaegerszegé volt az első helyzet. Az 58. percben Mance cselezte be magát a tizenhatoson belülre, majd éles szögből megpróbált a rövid felsőbe bombázni, de Tóth Balázs számított rá, és védeni tudott. 

Három perccel később ismét megvillant a horvát támadó. 

Egy gyors kontratámadás végén Mance tört be a tizenhatoson belülre, egy szép bokacsellel megforgatta Fiola Attilát, majd 11 méterről elemi erővel szétlőtte a felső lécet. 

Az első fehérvári helyzetre a 64. percig kellett várni. Ekkor Karamoko kapott egy kiugratást, közelről lőhetett, de az éles szögből leadott kísérletét Dombó védeni tudta. Egy perccel később ismét a francia csatárnak volt lehetősége. Ezúttal Stefanelli remek lekészített labdáját hét méterről kellett volna a kapuba lőnie, de rosszul találta el a labdát, ami így egy méterről a kapu mellé ment. 

A francia Mamoudou Karamoko egyedül megnyerhette volna a meccset
Fotó: fehervarfc.hu 

A 67. percben ismét a 24 éves francia csatár volt a főszereplő. Ezúttal Tobias Christensen remek kiugratása után törhetett kapura, de rosszul vette át a labdát, így lövés helyett inkább középre passzolt az érkező Stefanelli felé, azonban az átadása az argentin támadó mögé ment, így odalett a helyzett. 

Ekkor úgy tűnt, Mamoudou Karamoko negatív hős lesz, azonban a 69. percben valamelyest javított a francia támadó. Stefanelli adott egy egészen elképesztő labdát Karamokónak, aki szembe került Dombóval, lövése helyett elvitte a labdát a ZTE kapusa mellett, aki elkaszált a Vidi támadóját, így jöhetett a büntető. A labda mögé Christensen állt oda, aki félmagasan a kapu jobb oldalába lőtt (1-0).

A folytatásban támadásban maradt a Vidi, és a 78. percben el is dönthette volna a meccset. Sigér Dávid egy távoli bombával meglepte Dombót, aki a felső lécre tudta ütni a labdát, a kipattanó viszont Stefanelli teljesen egyedül érkezett, de négy méterről a kapu mellé fejelt. 

A kihagyott ziccer aztán a hajrában bosszulta meg magát, ugyanis a 86. percben a semmiből egyenlített a Zalaegerszeg. 

A csereként beállt Németh Dániel bal oldali szabadrúgására Olekszandr Szafronov érkezett, az ukrán játékos pedig pont Karamokót megelőzve védhetetlen gólt fejelt (1-1). 

A hajrában a Zalaegerszeg volt az aktívabb, de a 93. percben a Vidi nyerhette volna meg a meccset. Egy szép támadás végén a szlovén Nejc Gradišar játszotta a labdát a középen érkező Karamokóhoz, de a francia támadó 12 méterről a kapu fölé bombázott, így maradt a pontosztozkodás. 

Ezzel a döntetlennel a Fehérvár pontszámban beérte, a jobb gólkülönbségének köszönhetően pedig megelőzte a Paksot és feljött a tabella második helyére. A megszerzett egy ponttal a Zalaegerszeg 11 pontra növelte az előnyét a kieső helyen álló Kisvárda előtt, így Márton Gábor csapata papíron meg nem biztosította be a bennmaradását, de elképzelhetetlen, hogy a ZTE ebben a helyzetben kiessen. 

OTP Bank Liga, 29. forduló: 
Fehérvár FC-ZTE FC 1-1 (0-0)
Székesfehérvár, 3756 néző, v.: Csonka
Fehérvár: Tóth B. - Bese, Fiola, Serafimov, Gergényi, Schön (Pető, 93.) - Katona M. (Gradisar, 83.), Sigér, Christensen - Karamoko, Stefanelli (Berki, 87.)
ZTE: Dombó - Szendrei, Evangelu, Safronov, Medgyes (Csóka, 71.) - Kiss B. (Németh D., 81.), Sankovic, Vogyicska (Bedi, 54.), Mim (Sajbán, 71.) - Croizet (Meshack, 81.), Mance
gólszerzők: Christensen (70., tizenegyesből), illetve Safronov (86.)
sárga lap: Gergényi (63.), Schön (72.), illetve Safronov (53.), Dombó (69.), Evangelu (89.)

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.