Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia
Vágólapra másolva!
Pályafutása legfontosabb meccse előtt áll a Borussia Dortmund legendája, Marco Reus, aki akár a világ legpechesebb futballistája címet is megkaphatná. A német labdarúgás elmúlt évtizedének egyik legtehetségesebb játékosát súlyos sérülések és a Bayern München fosztotta meg éveken át a bajnoki címektől. Marco Reus a Real Madrid elleni Bajnokok Ligája döntőben léphet utoljára pályára a Dortmund színeiben, amellyel 35 évesen végre felérhet a csúcsra. Mondani sem kell, balszerencsés karrierjében mesébe illő fordulatot hozna a BL-trófea elhódítása.

Marco Reus gyakorlatilag a fél életét a Borussia Dortmund csapatánál töltötte. A világ egyik legbalszerencsésebb játékosának tartott német klasszis és szeretett klubjának közös története az ide szezon végén, tizenkét szívmelengető – olykor szívszorító – év után véget ér.

firo : 04.05.2024, football, football, 1.Bundesliga, 1.Liga, season 2023/2024, BVB, Borussia Dortmund - FC Augsburg, Marco Reus
Marco Reus 12 év után távozik a Borussia Dortmund csapatától
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP / dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / firo Sportphoto

Német bajnok már biztosan nem lesz a világ legpechesebb focistája

"Úgy gondolom, mindent jól csináltam" – mondta a német legenda, amikor 2023 áprilisában megkérdezték tőle, hogyan gondol vissza a pályafutására. "Nem volt okom arra, hogy más csapathoz szerződjek és ne legyek hűséges a Dortmundhoz. Minden áldozat megérte. A végsőkig kitartani, soha fel nem adni és mindig pozitívnak maradni. Semmi sem fogható ahhoz, hogy mindezt bajnoki címmel koronázhatjuk meg".

A hőn áhított siker és Marco Reus ritka balszerencsés történetében a mesebeli fordulat azonban nem jött össze. A Ruhr-vidékiek a Bundesliga 2022/2023-as idényének utolsó előtti játéknapján a rivális Bayern München botlását kihasználva kétpontos előnnyel vették át a vezetést a tabellán. A zárónapon aztán jött a dráma: hazai pályán hiába egyenlítettek kétgólos hátrányból a Mainz ellen, a bajorok kölni győzelmüknek köszönhetően pontazonossággal, de jobb gólkülönbséggel elhódították a Salátástálat. 

Marco reus
Marco Reus karrierjét végig kisebb-nagyobb sérülések kísérték
Fotó: AFP

Május elején, a Paris Saint-Germain elleni Bajnokok Ligája elődöntő első mérkőzése után aztán a klub és maga a játékos is bejelentette, hogy az idény végén lejáró szerződésével távozik Dortmundból, ahol eddig 427 meccsen 169 gólt és 130 gólpasszt ért el a klub színeiben.

"Az életem több mint felét ennél a klubnál töltöttem, hihetetlen hálás és büszke vagyok ezért az időszakért. Biztosan nehéz lesz a búcsú, de így már teljes mértékben az utolsó fontos meccsekre tudunk koncentrálni. Nagy céljaink vannak, és ehhez minden egyes szurkolóra szükségünk van" - nyilatkozta a 48-szoros német válogatott Reus.

firo : 27.04.2024, football, football, 1.League, 1.Bundesliga, season 2023/2024, RB, Red Bull Leipzig - BVB, Borussia Dortmund, marco reus
12 év alatt egyszer sem tudott bajnoki címet nyerni a Dortmund játékosaként
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Ezzel az is eldőlt, hogy a pályafutása vége felé járó klasszis már nem lesz német bajnok – legalábbis a Dortmund játékosaként biztosan nem, hiszen idén az ötödik helyen zárta a csapat a német labdarúgó-élvonal küzdelmeit. Azonban a Bajnokok Ligájában még felérhet a csúcsra. A PSG kiejtésével ugyanis a Borussia Dortmund története során másodszor jutott be a sorozat fináléjába, 1997-ben a Juventus ellen 3-1-re megnyert müncheni döntőben el is hódította a serleget – mindössze három nappal Reus nyolcadik születésnapja előtt.

Nem kellett a törékeny tehetség a Dortmundnak

Reus 1989. május 31-én született Dortmundban, ahol hat évesen kezdett el futballozni a BVB utánpótláscsapatában, egy évvel azelőtt, hogy a BVB megnyerte a legrangosabb európai kupasorozatot. Ha csak rajta múlt volna, nem is játszott volna sehol máshol, de 2005-ben úgy tűnt, szertefoszlik az álma, hogy nevelőcsapata színeiben játsszon a profik között.

firo : 04.05.2024, football, football, 1.Bundesliga, 1.Liga, season 2023/2024, BVB, Borussia Dortmund - FC Augsburg
Reus otthonra talált Dortmundban, ahol legendává vált, de a szezon végén mégis távozik
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

 A Dortmundnál úgy vélték, hogy az akkor 16 éves középpályás fizikai adottságai túlságosan gyengék a profi futballhoz, ezért nem kínáltak neki profi szerződést.

Nagyon fájdalmas volt a távozás. Amikor az egész ifi karrieredet egy klubnál töltöd, akkor szeretnél bemutatkozni a felnőttek között – különösen akkor, ha még a csapat szurkolója is vagy

 – mondta korábban a The Guardiannek Reus azzal kapcsolatban, hogy nem tartottak rá igényt. 

A Borussia Mönchengladbach csapatában vált profivá
Fotó: AFP

A fiatal irányító ezt követően három szezont töltött a német harmadosztályú Rot-Weiss Ahlennél, ahol lenyűgöző teljesítményt nyújtva sikerült megmentenie a szezonját. Miután feljutott a másodosztályba a csapattal, lecsapott rá a Borussia Mönchengladbach, ahol 2009-ben bemutatkozott a pofik között. Bár Reus a 2008/2009-es szezonban 27 mérkőzésen 4 gólt szerzett, a szerződtetésével kapcsolatban a gladbachi együttesnél is 

voltak kétségek amiatt, hogy megéri-e 800 ezer eurót fizetni egy másodosztályú játékosért. A bizalom kifizetődött: 109 meccsen összesen 41 gól és 28 gólpasszt jegyzett.

A Borussia Mönchengladbach játékosaként az egyik legnagyobb német tehetségnek nőtte ki magát. Különösen jól sikerült számára a Bundesliga 2011/12-es idénye, ahol 18 góllal és 12 gólpasszal zárt, ami után megválasztották az év labdarúgójának Németországba, és bekerült a német válogatott Európa-bajnoki keretébe is.

Borussia Dortmund v FC Augsburg - Bundesliga, marco reus
Reus a Dortmund történetének második legeredményesebb focistája
Fotó: NurPhoto via AFP

Visszatérés Dortmundba, avagy a balszerencse áradása

A támadó 2012 nyarán visszatért nevelőegyesületéhez, a Dortmundhoz, amely Jürgen Klopp vezetésével akkoriban uralta a Bundesligát a Bayern Münchennel szemben. 

"Olyan csapatban szeretnék játszani, amelynek esélye van bajnoki címért harcolnia, és biztosítja a Bajnokok Ligája szereplést. Dortmundban látom ezt a lehetőséget" – mondta Reus 2012 januárjában, mielőtt visszatért volna a Dortmundhoz.

A 17 millió euróért visszavásárolt támadó a Werder Bremen ellen góllal mutatkozott be régi-új csapatában, ahol igazi klublegenda lett: 169 találattal jelenleg a második helyen áll a Dortmund valaha volt legjobb góllövőinek a rangsorában a 177 gólos Adi Preissler mögött.

Dortmund, 28.05.2017, firo, football, 1st Bundesliga, season 2016/2017, DFB Cup winner Borussia Dortmund, jubilation parade through the city of Dortmund,
A kétszeres kupagyőztes Reus a peches karrierjében eddig nem sokszor emelhetett magasba trófeát
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A trófeákat tekintve viszont a folytatás rendkívül balszerencsésen alakult a számára. A visszatérését megelőző két évben is bajnokságot nyert a BVB, de ezt követően zsinórban 11 éven át a Bayern zsebelte be a Salátástálat, idén pedig a veretlenségi rekordot döntő Bayer Leverkusen jutott fel a csúcsra, így a Dortmundnak és Reusnak csak a vesztes szerep jutott. Sorozatban három elveszített kupadöntő után – ebből kétszer a Bayern volt az ellenfél – 2017-ben szakadt meg a pechsorozat, amikor a BVB Ousmane Dembélé és Pierre-Emerick Aubameyang góljaival 2-1-re legyőzte a Eintracht Frankfurtot. 

Szinte hihetetlen, de az elmúlt évtized egyik legjobb német futballistája soha nem ünnepelhetett bajnoki címet,

 eddig csupán két Német Kupát (2017, 2021) és három Német Szuperkupát (2013, 2014, 2019) nyert a profi karrierje során. Az elmúlt 12 évben hétszer is a bajnoki ezüstéremmel kellett beérnie, ezek közül talán a legfájóbb a tavalyi szezonban drámai körülmények között elbukott bajnoki cím. A Dortmund 2022/23-as szezonja végső soron éppen olyan volt, mint Reus eddigi pályafutása: nem sokon múlt, hogy sokkal fényesebb legyen.

marco reus
Súlyos sérülés miatt Reus lemaradt a világbajnoki címről is
Fotó: AFP / AFP/AFP

A német legenda pechsorozata 

Marco Reus legnagyobb balszerencséje az volt, hogy sérülés miatt lemaradt a 2014-es brazíliai világbajnokságról, amelyen a német válogatott nélküle szerezte meg az aranyérmet. A pályafutása csúcsán járó játékos a német válogatott utolsó, vb előtti felkészülési meccsén a melegítés során szenvedett bokasérülést, ami aztán megfosztotta attól, hogy világbajnoknak mondhassa magát. Pedig ott lett volna a helye a csapatban. Megható volt, ahogy az Argentína elleni döntőben a győztes gólt szerző Mario Götze egy Reus-feliratú válogatott mezt szorongatott a kezében a pályán. Az egész világ ezt nézte, egyvalakit kivéve. 

"Nem láttam élőben Mariót a mezemmel, mert addigra már kikapcsoltam a tévét. Kikapcsoltam, és csak bámultam a sötét képernyőt reggelig. Nehéz szavakba önteni, mennyire csalódott voltam, hogy nem lehettem ott – emlékezett vissza a csalódott Reus, aki akkor a német válogatott egyik legnagyobb sztárja volt, és karrierje legjobb idényén volt túl, miután 44 meccsen 23 gólt lőtt.

FOOTBALL - UEFA EURO 2016 - QUALIFYING - GERMANY v SCOTLAND
Tíz éve az akkori német válogatott egyik legjobb játékosa volt a Dortmund sztárja
Fotó: DPPI via AFP

Nem ez volt viszont az egyetlen nagy torna, amiről hasonló okból lemaradt. Még mindig csúcsformában, a 2016-os Eb-t is sérülés miatt hagyta ki, majd 2022-ben a magyar válogatott elleni Nemzetek Ligája meccs előtt sérült meg a bokája, ami a katari világbajnokságtól is távol tartotta, pedig Hansi Flick kulcsszerepet szánt neki a tornán. Egyedül a 2018-as vb-n volt volt, gólt is szerzett, de a németek címvédőként leszerepeltek, már a csoportkörben kiestek. 

A klubhűség mintaképe

Bár a komoly trófeák hiányában lett volna rá oka, hogy a Dortmundnál nagyobb erőket képviselő csapathoz igazoljon, a mélypontok ellenére végig kitartott szeretett csapata mellett, sőt idő közben a manapság már egyre ritkábbnak számító klubhűség mintaképévé vált. Ugyan tavaly a Manchester United is szerződtette volna, Reus egy interjúban elmagyarázta, hogy miért nem igazolt soha külföldre. 

firo : April 16th, 2022, Fuvuball, 1st Bundesliga, season 2021/2022, BVB, Borussia Dortmund - VfL Wolfsburg
Erling Haalanddal sem tudott bajnoki címet nyerni a Dortmund
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

"Egy olyan játékosnak, mint nekem, aki mindig a címekért akar versenyezni, nyilvánvalóan fáj, hogy az elmúlt években legjobb játékosaink rendre elhagyták a klubot, mert sajnos nem hittek benne, hogy képesek lehetünk komoly sikereket elérni. Én soha nem éreztem, hogy ezt az utat kellene választanom. Mindig kész voltam megújulni, és is azt üzenve a szurkolóknak, hogy maradok. Itthon vagyok. Ide tartozom. Nehéz megmagyarázni ezt azoknak, akik nincsenek ebben benne. Hihetetlenül sokat jelent, hogy az egész pályafutásomat itt tölthettem. Egy ponton persze döntést kell hozni: kipróbálsz valami újat, vagy azt választod, hogy végig csinálod, amit elkezdtél. Dortmundban mindig otthon éreztem magam, még akkor is, ha a dolgok nem úgy alakultak, ahogy szerettem volna. 

Itt az emberek mindig tárt karokkal fogadnak, ezért soha nem akartam eligazolni. Amikor a lányom reggel óvodába megy, mindig azt mondja, hogy "Heja BVB!" - ez olyan érzést kelt bennem, hogy azt kívánom, bárcsak soha ne érne véget!

 – mondta a németek legendája.

firo : 04.05.2024, football, football, 1.Bundesliga, 1.Liga, season 2023/2024, BVB, Borussia Dortmund - FC Augsburg
Marco Reus igazi legenda a szülővárosában, Dortmundban
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Ronaldo vagy Messi csapattársa lehet Marco Reus

Reus dortmundi pályafutása azonban az idei szezon után véget ér, miután a nyáron 12 év után távozik. A bejelentés abból a szempontból nem volt meglepő, hogy a 34 éves játékos az utóbbi időben már nem számított alapembernek Dortmundban, ráadásul a szezon elején átadta a csapatkapitányi karszalagot Emre Cannak, ami szintén azt vetítette előre, hogy közeleg a búcsú ideje. A visszavonulást ugyan kizárta, de azt egyelőre nem tudni, hogy a Dortmund legendás 11-ese hol folytatja. 

-marco reus,
Akár Lionel Messi csapattársa is lehet a Dortmundtól nyáron távozó klublegenda
Fotó: AFP

A The Athletic információi szerint jó eséllyel az MLS-ben köthet ki, ugyanis már tárgyalásokat kezdett az észak-amerikai profi labdarúgó-bajnokságban szereplő St. Louis City SC együttesével, ahol korábbi dortmundi társa, a kapus Roman Bürki a csapatkapitány. A Sky Sports német kiadása viszont úgy értesült, hogy a nyolcszoros aranylabdás Lionel Messit is foglalkoztató Inter Miami és Cristiano Ronaldo csapata, a szaúdi al-Nasszr is érdeklődik Reus iránt, de Törökországból vannak ajánlatai. 

Egyetlen lépésre a pályafutása legnagyobb sikerétől

Az biztos, hogy sokan látnák szívesen csapatukban a rutinos támadóközéppályást, aki azonban még nem hozott döntést a jövőjéről, mivel pályafutása egyik legnagyobb meccsére, a Real Madrid elleni Bajnokok Ligája döntőjére készül.

marco reus
A Dortmund lgutóbb 2013-ban járt a BL-döntőben, akkor a Bayern München ellen elbukott
Fotó: AFP

Reus egyszer már karnyújtásnyira volt a BL-győzelemtől, de a 2012/13-as szezon fináléjában - akárcsak a Bundesligában - alul maradt a Bayern Münchennel szemben. Pedig a londoni Wembley stadionban rendezett döntőben akár főszereplővé is válhatott volna, mivel Marco Reus 11-est harcolt ki, amivel egyenlített a Dortmund, de végül Arjen Robben hajrában szerzett gólja szertefoszlatta a Ruhr-vidékiek arany-álmait. 

Bár a BVB meghatározó alakja az idei szezonban már kevesebb játéklehetőséghez jutott, csapatával újra bejutott a BL-döntőbe, amit ráadásul ismét Londonban rendeznek. Minden bizonnyal ez lesz a peches német labdarúgó utolsó nagy esélye rangos trófeát nyerni.

Őrület, irány a Wembley, hihetetlen! Több mint tíz év elteltével újra döntőt játszhatunk. Ezt most viszont meg kell nyernünk, eljött a mi időnk

 – mondta a németek legendája, aki nehezen tartotta vissza könnyeit a PSG-elleni továbbjutást követően.

Paris Saint-Germain v Borussia Dortmund: Semi-final Second Leg - UEFA Champions League 2023/24
Élete meccse előtt áll a BL-győzelemre hajtó Dortmund klasszisa
Fotó: NurPhoto via AFP

A Dortmundra nem vár könnyű feladat, ugyanis a Bayern Münchent drámai meccsen kiejtő BL-rekorder, Real Madrid lesz az ellenfele a június elsejei fináléban. Reus tehát az utolsó dortmundi meccsén érhet fel végre a csúcsra, ráadásul szeretett csapata színeiben. A búcsúmeccset pedig még különlegesebbé teheti, hogy éppen a döntő előtti napon tölti be a 35. életévét – vagyis aligha lehetne szebb születésnapi ajándék, mint megszerezni pályafutása legfontosabb trófeáját. Reus megpróbáltatásokkal és gyötrelmekkel teli pályafutása miatt talán mindenkinél jobban megérdemelné a BL-győzelmet – ami már csak egyetlen lépésre van tőle.

Kapcsolódó cikkek:

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet. 

 

Mindent egy helyen az Eb-ről