Élő közvetítés
Szerbia
ÉLŐ
Anglia
Vágólapra másolva!
A videóbíró által megállapított leshelyzetek alkalmazása a nyári labdarúgó Európa-bajnokságon a háttérbe szorulhat, ugyanis a technológiát feltaláló cég beperelte az UEFA-t, mert úgy gondolják, az európai szövetség ellopta az ötletüket.

Beperelik az UEFA-t a foci-Eb előtt

A hírek szerint a holland Ballinno nevezetű cég 10 nappal a foci-Eb nyitómérkőzése előtt bíróságra vonul, hogy bebizonyítsa, az UEFA jogosulatlanul használja az általa kifejlesztett rendszert, amely a leshelyzetek megállapítására vonatkozik a videóbíró segítségével. 

Amennyiben a cég sikerrel jár, akkor előfordulhat, hogy az Európa-bajnokságon nem alkalmazhatják az említett technológiát,

ami borzasztóan kínos lenne, mert az európai szövetség hatalmas összeget költött arra, hogy egy másik cégtől licencelje a rendszert.

A holland vállalat az UEFA mellett a németországi Kinexon labda-nyomkövetési szakértők ellen nyútott be szabadalombitorlási keresetet a technológia jogosulatlan használatáért. Azt állítják, 13 évvel ezelőtt kaptak szabadalmat arra az újításra, miszerint a labdába mozgásérzékelő chipet helyeznek el, amely leshelyzet esetén jelez a játékvezetőknek, így nincs szükség a játékosok helyezkedésének folyamatos figyelésére.

firo : 09.05.2024 Football , Football , Men UEFA Euro League Europa League Euro League Semi-final return match Bayer Leverkusen - AS Roma
Az UEFA-t beperelték a videóbírós lesek kapcsán alkalmazott technológia miatt
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / firo Sportphoto

A bírósági tárgyalásra kevesebb mint két héttel a Németország-Skócia nyitómeccs előtt kerül sor, holott az első kérelmet április 18-án nyújtották be, ám Florian Müller szabadalmi jogi szakértő szerint az időzítést egyértelműen úgy tervezték, hogy az UEFA-t nyomás alá helyezze a közelgő torna előtt.

Nem tudunk nyilatkozni a folyamatban lévő peres ügyekről. Az UEFA-t azonban nem aggasztja túlzottan Ballinno kérelme" -

közölte ez UEFA. A szervezetnél nem aggódnak a videóbírót érintő esetleges szankció miatt, mert az eredeti szabadalom egy olyan technológiát képvisel, amely a játékvezetőket figyelmezteti a lesekre, míg a VAR ettől eltérően működik és egyéb funkciói is vannak.

Kapcsolódó cikkek

 

 

 

Mindent egy helyen az Eb-ről