Élő közvetítés
Belgium
ÉLŐ
Szlovákia
Vágólapra másolva!
Négy olyan magyar focicsapatnál tűzték ki vasárnap a gyászlobogót, amely korábban nagyszerű eredményeket ért el a legfelső osztályban. A legnagyobb dráma a Dunaújvárossal történt. Az a csapat, amely 2000-ben megnyerte az NB I-es bajnokságot és amely a nemzetközi kupában – többek között – a holland Feyenoord ellen is játszott, ősztől a megye I-ben folytathatja. A Pécs, a Haladás és a Siófok története is borzalmasan alakult.

Rémálom Dunaújvárosban

Egészen döbbenetes volt ránézni az NB III Délnyugati csoportjának állására a vasárnapi 30., azaz az utolsó forduló előtt. Az utolsó négy helyezett csapatok egyaránt 25 ponttal várták az utolsó kört. Mivel ennek a négy csapatnak 6-6 győzelme volt, a gólkülönbség határozta meg a sorrendet. A forduló előtt a Mohács érezhette magát biztonságban, a PTE-Peac, a Fehérvár II. és a Dunaújváros reménytelen helyzetben állt a tabellán.

Hiába a fogadkozás, a Dunaújváros kiesett az NB III-ból
Fotó: Facebook

Ezzel együtt a PTE-Peac ellen még lett volna remény a bentmaradásra, de a pécsi együttes magabiztosan, 3-0-ra nyert idegenben, azaz Dunaújvárosban. 

Az egykor ünnepelt Újváros az ősztől tehát a megye I-ben folytathatja.

„Az volt a mi tragédiánk, hogy 2000-ben megnyertük a bajnokságot” – ez a mondat mára a legendák közé emelkedett Dunaújvárosban. Hogy ki mondta, az ma már feledés homályába vész, de nem is ez a lényeges. Tény, hogy az NB I-es bajnokság megnyerése után három évvel esett ki az elsőosztályból az a csapat, amelynek egykor a csodájára járt a magyar foci. De nem csak a foci. 

Dunaújváros akkoriban a magyar sport fellegvára volt.

A női kézilabdacsapat megnyerte a Bajnokcsapatok Európa Kupáját, magyar bajnoki címet szerzett a város férfi és női kézilabda, férfi röplabda és jégkorongcsapata is. 

VOETBAL-FEYENOORD-DUNAFERR
Egy ma már hihetetlen fotó: a Dunaferr (kék-fehér csíkos mezben) a holland Feyenoord ellen játszott az UEFA Kupában
Fotó: AFP 

2000 őszén a Bajnokok Ligája selejtezőjében a Dunaferr előbb kiütötte a horvát Hajduk Splitet, majd 4-3-as összesítéssel maradt alul a norvég Rosenborggal szemben. 

Az a meccs a BL főtáblára jutásért zajlott. Hihetetlen.

Miként az is, hogy mire 2003-ban a város akkori új stadionja elkészült, a csapat kiesett az NB I-ből. 2014 tavaszán a város csapata ismét feljutott az NB I-be, de ott már nem tudott megragadni, mert azonnal kizuhan. Mindez 2015 tavaszán történt, akkor, amikor négy NB I-es csapatot – a Nyíregyházát, a Pécset, a Győrt és a Kecskemétet – kizárták az NB I-ből. Döbbenetes, hogy ebből a négy kizárt együtesből a Győr és a Nyíregyháza most jutott fel az első osztályba, a Kecskemét 2 éve stabil tag ott, míg a Pécs most száll alá az NB III-ba.

40 éve Magyar Kupát nyertek, most az NB III-ban folytatják

A Siófok csapata egykoron szintén meghatározó tagja volt az NB I-es mezőnynek. Sokan emlékezhetnek még arra, hogy az NB I-es bajnoki küzdelmek minden nyáron úgy kezdődtek, hogy a Balaton-parti csapat az első hazai meccsén a Ferencvárost, a következőn pedig az Újpest együttesét fogadta. 

Ezzel az első két hazai találkozón garantált volt a táblás ház, 

ráadásul a szurkolók nagyon kellemesen érezték magukat, mert az esti meccs előtt várta őket a Balaton, a lángos, a hekk és a sör.

Most az a Siófok esik ki az NB II-ből, amely 40 évvel ezelőtt, 1984. június 9-én a Magyar Népköztársasági Kupát (MNK) másodosztályú csapatként nyerte meg a kor akkor magyar sikercsapata, a kétszeres bajnok Rába ETO ellen. 

A Siófok akkori MNK-győzelme óriási szenzáció volt. 

Most sokkal kisebb sokkot okoz a Bányász kiesése az NB II-ből.

Ám a számok és a tabella nem hazudik. A Siófok az utolsó előtti, azaz a 17. helyen végzett az NB II-es bajnokságban. A bajnokságot az NB II egyik „sztáredzőjével”, Dragan Vukmirral a kispadon kezdte meg a Siófok. Vukmir volt az az edző, akit annak idején a DVTK „elrabolt” Szegedről, de hiába, mert Vukmir Diósgyőrben is csődöt mondott. 

Dragan Vukmir
Dragan Vukmir megbukott Siófokon
Fotó: bfc-siofok.hu

Vukmirt idén áprilisban rúgta ki a Siófok, amely megmentőként azt a Jeney Gyulát hozta a kispadra, aki egy évvel ezelőtt az Ajkával bronzérmes lett, de aztán ebben a bajnokságban a kiesés szélére sodorta a bakonyi csapatot. Jeney sem tudott azonban csodát tenni, így a Siófok most vele esik ki az NB III-ba. 

Futballtragédia Pécsett

Vasárnap a 80. percig reménykedett a csodában a Pécs csapata, amely azonban végül kiesett az NB II-ből. Pécsett a futballhalál nem újszerű állapot, 

hiszen az Újmecsekalján fekvő stadionban egyszer már koporsóba helyezték a helyi futballt.

 Most ezt újra megtehetik, mert az NB III sok jóval nem kecsegteti Magyarország egyik legnagyobb városának focicsapatát.

A Pécs az egész bajnokságban nagyon gyengén focizott és az egész mezőnyben ők rúgták a legkevesebb gólt (20). Amikor idén Mátyus Jánost hívták oda megmentőnek, 

azért tették, mert Mátyus korábban már sikeresen tartott bent a kiesés ellen küzdő csapatokat.

Mátyus mellett szólt az is, hogy tavaly a Budafok csapatával a Magyar Kupa döntőjébe jutott, majd ezek után küldték el a budai együttestől. Egy rövid ideig tartó kisvárdai munka után jött tehát a Pécs, de ez mentőakció nem járt sikerrel. Tegyük azonban azt is hozzá, hogy egy év alatt Mátyus János a negyedik edzője volt a Pécsnek, amely elképesztő statisztika.

Most tehát az a Pécs tűnik el a süllyesztőben, amely egykoron a Manchester United, a Juventus, a Feyenoord, a Stuttgart vagy éppen a Newcastle United ellen játszott nemzetközi tétmérkőzéseket. A Newcastle United kiejtését ma már szinte el sem hiszik azok, akik nem éltek akkoriban. 

Hogy mi lesz a Péccsel, azt szinte lehetetlen megjósolni. 

A BVSC vasárnap megszerezte a bentmaradáshoz szükséges 1 pontot a Honvéd ellen (0-0), ezzel pedig a Szeged ellen 1-1-es döntetlent játszó Pécs sorsa megpecsételődött.

Gyász Szombathelyen

A Haladás csapata – papíron – nem esett ki az NB II-ből, de az MLSZ nem adott nekik a 2024-25-ös szezonra licenszet, ezért a szombathelyi csapat biztosan nem lesz tagja az NB II mezőnyének. Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy az NB III-as szereplést vállalják-e a Haladás vezetői. Erről ezen a héten döntenek.

Szombathelyi Haladás, NB II
A Szombathelyi Haladás jövőre nem szerepelhet az NB II-ben
Fotó: Haladás Szurkolói Kör/Facebook

Hogy az MLSZ mely csapatnak ad lehetőséget az NB II-es indulásra, azt ma még nem lehet tudni. A szövetség eddig a „mindent a győzteseknek” elvét követte, ez alapján nehezen képzelhető el, hogy a Pécs, amely az NB II „legjobb” kiesője volt, megmenekül. Az eddig követett elv alapján az NB III-ból kínálnak majd fel csapatoknak lehetőséget. A négy NB III-as csoport első helyezettjei egymás ellen játszanak osztályozót, így a négy csapatból kettő jut fel az NB II-be. 

A hírek szerint a Haladás kizárásának a Békéscsaba lehet a legnagyobb nyertese, mert a négy NB III-as bajnok közül a viharsarki csapat szerezte meg időrendben először a bajnoki aranyat. 

Ez azt jelenti, hogy a Békéscsaba akkor is NB II-es lehet, ha elbukja az osztályozót, mert ebben az esetben az MLSZ őket kéri fel az NB II-ben való részvételre.

Szombathelyi Haladás, szurkolók, NB II
A Szombathelyi Haladás szurkolói egyelőre nem tudják, hogy jövőre milyen meccseket láthatnak
Fotó: facebook.com/bkozephaladas

A szombathelyi csapat egész évben borzalmas nehézségekkel küszködött. 

A játékosok az elmaradt fizetések miatt háborogtak.

A nyilvánosság a sok cirkuszból alig-alig értesült valamiről, így a csapat egyik játékosa, Jancsó András a vasárnapi, Gyirmót elleni meccs előtt robbantott Facebook-bombát, amelyben leírta, milyen megpróbáltatásokon ment keresztül a vasi csapat. A Haladás utolsó NB II-es mérkőzése sem sikerült, mert 2-1-re kikaptak Gyirmóton.

 

Mindent egy helyen az Eb-ről