A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
HUNMagyarország
14:00VízilabdaHollandia-Magyarország
HUNEszter Muhari
14:10VívásSe-Ra Song-Eszter Muhari
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
A labdarúgó magyar másodosztályban ragadt Vasas szakmai stábjából távozott Ferenczi István, aki a menesztését követően keményen bírált többeket, köztük a vezetőedzőt, Gera Zoltánt is.

Az NB II harmadik helyén végző, így a feljutásról lemaradó Vasas június 17-én kezdi a munkát a következő szezonra, de a játékosok már ezen a héten is kapnak különböző feladatokat és futóprogramot, amelyeket el kell végezniük – nyilatkozta a múlt héten Gera Zoltán a vasasfc.hu-nak, és a vezetőedző hozzátette azt is, miért távozik Ferenczi István a csapat szakmai stábjából.

Gera Zoltán
Gera Zoltán irányításával nem sikerült feljutnia a Vasasnak, a szezon után Ferenczi István távozott a csapattól
Fotó: vasasfc.hu

„A fizikális felkészítés kulcsfontosságú egy csapat életében, a mi játékunkban, az általam elképzelt stílusban pedig hatványozottan, intenzíven akarunk játszani. Számomra roppant fontos a játék dinamikája, az új idényben pedig ezen a szinten is szeretnénk emelni. Ezeknek a céloknak a megvalósításához viszont úgy határoztam, hogy új erőnléti edzővel vágunk neki. A döntés kizárólag szakmai, Ferenczi István sokat tett a klubért, amit ezúton is köszönünk" – mondta Gera, aki hozzátette, Ferenczi helyét Havrán József veszi át.

Ferenczi István felháborodott Gera Zoltánék döntése miatt

A 9-szeres magyar válogatott focista, Ferenczi István a játékospályafutása során három különböző időszakban is futballozott a Vasasnál, ahol a visszavonulása után is dolgozott előbb pályaedzőként, majd mostanáig erőnléti edzőként. A 46 éves szakember a menesztését követően adott interjút, amelyben nem leplezte megdöbbenését.

Furcsa és egyben felháborító a szakmaiságra hivatkozni, sőt Gera Zoltán és segítője, Csizmadia Csaba nem mondhatják, hogy jól vagy rosszul végeztem a munkám, mert nem is nagyon ismernek. 

Az edzőváltásnál, vagyis február végén kezdődtek a problémák. Onnantól kezdve éreztem a mellőzést, éreztem, hogy semmilyen szerepem nincs a játékosok felkészítésében. Olykor megkérdeztek ugyan a heti felkészítés menetéről, de igazából nem érdekelte őket a véleményem – nyilatkozta Ferenczi István a Sportalnak. – A mért adatok egyértelműen mutatták, hogy a játékosok fizikai szintje drasztikusan visszaesett. Ez nemcsak a számokban, hanem az eredményességben is érzékelhető volt. Jeleztem a problémát Nagy Miklós sportigazgatónak, de a vezetőedzőnek is szóltam, utóbbit azonban nem érdekelték az adatok. Annak ellenére sem, hogy Nagy Miklós egyeztetett Gera Zoltánnal. A korábbi vezetőedzőnél, Desits Szilárdnál végzett edzésmunkát harminc-negyven százalékkal lerövidítette az új edzőpáros, és áprilisra odáig süllyedtünk, hogy a Tiszakécske elleni mérkőzésen három játékos is görcsöt kapott a pályán. Elképesztő.”

Ferenczi István, Vasas
Ferenczi István már nem a Vasas erőnléti edzője
Fotó: Hirling Bálint - Origo

„A tavaszi szezon második felében sok játékos jelezte, kevesli az edzésmunkát, de 

az edzőpárosnak szintén nem tűnt fel, hogy többen maguktól, mindennemű szakmai tapasztalat nélkül próbáltak meg konditeremben visszaszerezni valamit a fizikai állóképességükből. 

Sok szurkoló szidta a játékosokat a teljesítményükért, pedig ez egy befogadó közösség, mindent az előírásnak rendeltek alá, mert úgy gondolták, az edzőpáros érti, mit miért csináltatnak vagy nem csináltatnak velük – folytatta Ferenczi István. – Az idény után a záróbanketten a tulajdonosi kör jelezte, nem tetszik a folyamat, ami a csapatnál történt a tavasszal, ezért másnap Gera Zoltán, Csizmadia Csaba, Nagy Miklós sportigazgató, a tulajdonosi kör és én megbeszélésre voltunk hivatalosak. Valójában ez egy szembesítés volt az edzőpáros állításai és az általam bemutatott dokumentumokban szereplő számok, adatok, mérési eredmények között. Kellemetlen megbeszélés volt, de remélhetőleg kellemetlen helyzetbe is hoztam a két edzőt, mert mindenben igazam volt.”

Mint kiderült, Ferenczi István szerződése az idény végén lejárt, de a feljutás meghosszabbította volna azt. Ám az NB II-ben maradással inkább nem hosszabbított vele a Vasas.

„Vártam, hogy feljussunk az élvonalba, mert akkor automatikusan meghosszabbodott volna a szerződésem, és akkor nagyobb háttértámogatással állhattam volna oda a szembesítésre. Így viszont én ittam meg a levét, amit nem tartok igazságosnak. Ráadásul 

a szembesítés másnapján Gera Zoltán odaállt a tulajdonosi kör elé, hogy aludt egyet a történtekre, és semmiképpen sem hajlandó velem tovább dolgozni, majd közölte, válasszanak, ő és Csizmadia Csaba, vagy én maradok a klubnál. 

Mivel szerződésem nem volt, gazdasági megfontolásból az edzőpáros maradt, vagyis szó sincs semmiféle szakmai döntésről. Jó lenne, ha a két edző tökös gyerek lenne végre, és úgy is dolgozna, ahogyan kommunikál. Valójában nem érdekel, ki az edző, csak a munka, munka, munka. Ebben hiszek. Meg a Vasasban hiszek, és ha ártanak ennek a klubnak, képes vagyok bárkivel szembeszállni. Mostantól nem is szeretnék többet foglalkozni ezzel a két emberrel, és a kialakult helyzettel, de ha továbbra is az igazság elferdítésével próbálkoznak, biztosan nyilvánosságra hozom a dokumentumokat, amelyek az igazamat támasztják alá” – zárta mondandóját Ferenczi István.

Kapcsolódó cikkek

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!