Vágólapra másolva!
Lionel Messi hatalmas botrányt okozott, miután sérülés miatt nem lépett pályára egy hongkongi edzőmeccsen az Inter Miami ázsiai turnéján. A világbajnok argentin sztárfocistáról és a klubjáról meghökkentő összeesküvés-elméleteket kezdtek gyártani, miközben a nyolcszoros aranylabdás klasszist soha többé nem engednék be az országba.

"Egyesek szerint a futball élet-halál kérdés. Ezzel nem értek egyet. Annál sokkal, de sokkal fontosabb" – ezt Bill Shankly, a Liverpool legendás edzője mondta. Vélhetően Kínában most sokan egyetértenek vele, miután óriási botrány tört ki azután, hogy az Inter Miami nyolcszoros aranylabdás klasszisa nem lépett pályára Hongkongban a helyi válogatott ellen rendezett meccsen. Az újabb botrányt megelőzve az ázsiai országban váratlanul lemondták a világbajnok argentin fociválogatott márciusra tervezett két kínai meccsét.

Lionel Messi
Messiásként várták az argentin sztár érkezését Hongkongban
Fotó: AFP

Közügy lett a futball Hongkongban

Az egész cirkusz egy „megaesemény” ötletével kezdődött, amelyen korunk egyik legnagyobb futballsztárja, Lionel Messi kapta volna a főszerepet. A hongkongi kormány természetesen örömmel támogatta az elképzelést, annak reményében, hogy a hírverő meccs majd ellensúlyozza az országban történő olyan jogsértő tevékenységeket, mint például, hogy a Kína-kritikusok börtönbe kerülnek. 

Az egyik legrégebbi brit divatmagazin, a Tatler ázsiai kiadása azzal az ötlettel állt elő, hogy meghívják Hongkongba az észak-amerikai labdarúgó-bajnokság (MLS) rajtja előtt turnézó Inter Miami futballcsapatát, hogy játsszon egy bemutató meccset a helyi válogatott ellen, amelynek gyakorlatilag annyi lett volna a szerepe, mint a világhírű amerikai kosárlabdacsapat, a Harlem Globetrotters állandó ellenfelének, a Washington Generalsnak.

David Beckham
David Beckham nem úszta meg a füttykoncertet
Fotó: AFP

A David Beckham által tulajdonolt Inter Miami tavaly nyáron egy csapásra vált a világ egyik legnépszerűbb klubjává, miután leigazolta az argentin válogatottat világbajnoki címre vezető Lionel Messit. Ugyan a 36 éves klasszis után még három korábbi Barcelona-játékos, Jordi Alba, Sergio Busquets és Luis Suárez érkezett az Inter Miamihoz, de a csapat első számú sztárja, egyértelműen Messi, aki mindent elért már a labdarúgásban, emellett milliók rajonganak érte – elég csak az Instagram-oldalára vetni egy pillantást, ahol félmilliárd követője van. Éppen emiatt Messi személye kulcsfontosságú szerepet játszott abban, hogy létrejött a hongkongi esemény, amelyen szerződésbe foglalták az amerikai csapattal, hogy legalább 45 percet kell játszania.

Lionel Messi
Egy Messi mezeket árusító hongkongi sportbolt
Fotó: AFP

Messi-mánia és hatalmas csalódás

Hongkongban nagyon készültek Messi érkezésére, – a nyolcszoros aranylabdás szerepelt az összes meccset reklámozó videóban és képen – már csak azért is, mert a koronavírus járvány után a globális turisztikai forgalom nem állt helyre. A South China Morning Post információi szerint az ország már azt is nagy csapásként élte meg, hogy a brit Coldplay és a tizennégyszeres Grammy-díjas amerikai énekesnő – a friss Super Bowl-győztes Travis Kelce barátnője – Taylor Swift sem lépett fel Hongkongban, mivel a szervezők mindkét esetben Szingapúrba, Japánba és a Fülöp-szigetekre szervezték a turnét. 

Lionel Messi
Minden Messiről szólt Hongkongban
Fotó: AFP

Hongkongnak tehát nagy szüksége lett volna egy világsztárra, aki fellendíti a turizmust, és a társadalmi zavargások közepette újra felhelyezi a nagyjából hétmillió lakosú országot a nemzetközi térképre. Ez a hős lett volna Messi. A dolgok azonban nem a tervek szerint alakultak. 

A szurkolók azonnal ellepték az Inter Miami szállodáját, amint a floridai csapat repülőgépe leszállt Hongkongban. Jól mutatja, mekkora lázban égett az ország, hogy már a mérkőzés előtti este telt ház volt a stadionban a csapat nyílt edzésén. 

Azonban a találkozón – amelyet 4-1-re nyert meg a Miami – Busquets és Alba csak csereként száll be az utolsó félórára, viszont 

Lionel Messi és Luis Suárez egyáltalán nem játszott a vendégcsapatban, ez pedig alaposan felbosszantotta a hongkongiakat, akik decemberben kevesebb mint egy óra alatt elkapkodták a 40 ezer belépőt – néhányan közülük 630 hongkongi dollárt (30 ezer forint) is kifizettek, hogy láthassák az argentin világsztárt.

A csalódott szurkolók egyöntetűen a pénzük visszatérítésért követelték, amiért Messi végig a kispadon ücsörgött, míg sok káromkodó drukker már a lefújás előtt elhagyta a stadiont. Ám a szurkolók haragját nem úszta meg David Beckham sem, a lelátón ülő drukkerek kifütyülték az angol legendát, amikor megjelent beszédet mondani a találkozó után.

"Úgy érezzük, kicsit becsaptak minket, mert a legtöbben azért fizettünk, hogy lássuk Messit. Egyértelműen arról volt szó, hogy játszani fog”  – mondta csalódottan az egyik szurkoló a CNN-nek.

Lionel Messi
Messi végig a kispadon ült Hongkongban, ami kiváltotta a szurkolók haragját
Fotó: AFP

A China Daily szerint teljesen normális a kialakult népharag, mivel „ez is megmutatta, hogy a törvény és a rend uralkodik Hongkongban. Ha az incidens egy nyugati demokráciában történt volna, akkor az óriási zavargásokkal és a közintézmények tömeges lerombolásával járt volna”. 

Inter Miami
Egy hongkongi szurkoló épp kinyilvánítja nemtetszését Messi hiánya miatt
Fotó: AFP

A pillanatok alatt hatalmasra duzzadt botrány odáig fajult, hogy a hongkongi kormány perrel fenyegette meg az Inter Miamit, jóvátételt követelve az amerikai focicsapattól, de kilátásba helyezte azt is, hogy a meccset szervező cég, a Tatler Asia az előzetesen beígért 16 millió hongkongi dolláros (740 millió forint) támogatásnak csak a töredékét kapja meg. A Tatler végül lemondott az egész összegről és felajánlotta, hogy visszatéríti a jegyek árának felét is.

 

PR-katasztrófa miatt utálják Messit

Ennek ellenére az ügy nem csitult, a közvélemény továbbra is megbocsáthatatlanak tartja az esetet, mivel a szurkolók többsége úgy véli, a Messi-ügy nagyobb átverés volt, mint a kriptobotrány, ahol több száz millió dollárt loptak el.

A szurkolók többsége csak Messi miatt ment ki az Inter Miami meccsére
Fotó: AFP

Regina Ip, a hongkongi Törvényhozó Tanács egyik tagja, aki korábban nem sokszor szólalt meg sportügyekben, azt írta a közösségi oldalán: 

A hongkongiak utálják Messit, az Inter Miamit, amiért szándékosan elbánt velük. Messinek nem szabadna megengedni, hogy valaha is visszatérhessen Hongkongba. A hazugsága és képmutatása undorító”.

Kevin Yeung sportminiszter elmondta, hogy a kormány először a második félidő elején érdeklődött a szervezőknél Messi felől, amikor a hatóságok észrevették, hogy melegítés helyett továbbra is a kispadon van. Yeung elmondása szerint a szervezők ekkor közölték, hogy a 36 éves klasszis sérült, azt viszont, hogy nem fog pályára lépni, csak a mérkőzés vége előtt 10 perccel erősítették meg. Ezt követően a hongkongi hatóságok szerették volna, hogy Messi megjelenjen a pályán, és üdvözölje a szurkolókat, de ez sem történt meg.

Lionel Messi, Jordi Alba
Lionel Messi és Jordi Alba bemelegítés közben
Fotó: AFP

"Hongkong most utálja Lionel Messit. Egész idő alatt a kispadon ült rózsaszín mezben, mint valami boldogtalan flamingó. Ennyi erővel akár egy duzzogó kis balerinát is nézhettünk volna. Még ha ugyan az állítólagos combizomsérülése miatt nem is tudott játszani, vagy csak nem akarták megkockáztatni, hogy súlyosabb legyen a sérülés, belehaltak volna, ha az értékes primadonnájuk legalább integetett volna a tömegnek?” - fogalmazott meg éles kritikát a South China Morning Post.

Az Inter Miami közleményben kért elnézést a szurkolóktól Messi és Suárez távolmaradása miatt, a floridai klub pedig megerősítette, hogy a jövőben szívesen visszatér Hongkongba, hogy kárpótolja a csalódott szurkolókat.

"Megértjük, hogy csalódást okozott Lionel Messi és Luis Suárez hiánya, és sajnáljuk, hogy nem lehettek ott a pályán. Továbbá megértjük azt is, hogy a kései döntés frusztrációt váltott ki a hongkongi szurkolóink és az esemény szervezője, a Tatler Asia között. A legfontosabb mindig a játékosok egészségi állapota. Az esettel kapcsolatos negatív hírek arra késztettek bennünket, hogy ismertessük az ilyen típusú sportsérülések mivoltát. A játékosok időnként megsérülnek a futballban, de erről senki sem tehet. A sérülés sajnos ennek a gyönyörű játéknak a része, ami kegyetlen hatással volt most a hongkongi látogatásunkra is" – áll a klub közleményében.

A CIA áll Messi rejtélyes sérülése mögött

Az egész ügy aztán nemzetközi botránnyá fajult, mivel az ominózus meccs után három nappal az Inter Miami a japán bajnok Vissel Kobe otthonában lépett pályára, Messi pedig az utolsó félórára beállt csereként. Azt a meccset büntetőkkel a japán együttes nyerte. Mondani sem kell, a kínai-japán ellentét miatt így duplán fájhatott, hogy Messi kihagyta a hongkongi eseményt.

A nemzetközi kérdésekkel foglalkozó kínai napilap, a Global Times konkrét összeesküvés-elméleteket gyártott, miszerint Messi hongkongi távolmaradásának politikai okai vannak, ugyanis a nyugati média a világbajnok futballistát felhasználva próbálta megszégyeníteni a 263 szigetből álló ázsiai városállamot. Az egyik legrégebbi kínai újság, a Ta Kung Pao szintén külföldi összeesküvésről írt, mindezt azzal alátámasztva, hogy az Inter Miami egyik résztulajdonosának, Jorge Masnak az édesapja korábban az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnél (CIA) dolgozott és részt vett a disznó-öbölbeli invázióban is.

 

Nem sokat váratott magára Messi reakciója

Messi már rögtön a meccs után üzent a dühös szurkolóknak a sérülésével kapcsolatban, ám azt a posztot 3400 kilométerrel távolabbról, Szecsuán tartományból posztolták, ami sokakban kétségeket ébresztett afelől, hogy valóban az argentin szupersztár írta az üzenetet. Messi aztán vélhetően megunta a róla szóló pletykákat, ezért videóüzenetben reagált arra, hogy valójában miért nem lépett pályára Hongkongban.

"Olvastam és hallottam, mi történt a hongkongi mérkőzés után, ezért szeretném elmondani az igazságot, hogy senkinek ne kelljen hamis történeteket olvasnia. Hallottam, hogy állítólag politikai okokból nem akartam pályára lépni, de ezzel éppen úgy nem tudok mit kezdeni, ahogyan egyéb értesülésekkel sem. Ha ez lenne a helyzet, el sem utaztam volna Japánba vagy Kínába, ahol számtalanszor jártam korábban a Barcelonával és az argentin válogatottal is" - kezdte Messi, akinek csapata túrája alatt keletkezett gyulladás a combközelítő izmában, ami már a szaúd-arábiai mérkőzéseken is hátráltatta.

"A meccs előtti napon megpróbáltam edzeni a stadionba kilátogató szurkolók kedvéért. Amit tudtam, megtettem, a gyerekekkel közös bemutató edzésre is elmentem, de fájt a lábam, így nem tudtam a meccsen játszani. A következő napokban valamelyest javult a helyzet, ezért Japánban rövid időre már pályára léphettem, mert akkor már arra volt szükség, hogy fokozatosan visszanyerjem a formámat. Ezt persze elmondtam már korábban is, de fontosnak tartottam elismételni, mert túl sok minden hangzott már el azóta" - üzente a nyolcszoros aranylabdás klasszis, aki reményét fejezte ki, hogy hamarosan újra találkozhat a kínai szimpatizánsaival.

Messi reakcióját a legtöbben pozitívan fogadták, de még így is akadtak olyanok, akik szerint csak azért üzent, hogy ne veszítsen támogatókat Kínában.

 

Sok hűhó Messiért 

A szurkolók csalódottsága érthető, azonban túl nagy feneket kerítettek a Messire zúdult népharaggal és a politikai összeesküvés-elmélettel. Az egész nem volt több, mint egy PR-katasztrófa, ami viszont szolgáltatott egy nagy tanulsággal: könnyebb elhúzni a mézes madzagot és belengetni a világszenzációt, mint azt kivitelezni. Azonban ez az eset jó példa Simon Kuper és Stefan Szymanski Fociológia című könyvében leírtakra, miszerint Európán kívül a szurkolók nem futballklubokhoz, hanem játékosokhoz kötődnek. Példának okáért, ha Szoboszlai Dominik, vagy Mohamed Szalah nem lép pályára a Liverpoolban, akkor a szurkolók nem lesznek csalódottak, de legalábbis nem érzik átverve magukat, mert a csapat miatt mennek ki a meccsre.

Lionel Messi, Inter Miami CF v Real Salt Lake
Messi combsérülése már rendbe jött, győzelemmel kezdte az Inter Miami az MLS 2024-es szezonját
Fotó: AFP

Látványos csel miatt haragudtak meg Messire

Az észak-amerikai profi labdarúgóliga (MLS) 2024-es szezonja épp csak hogy elkezdődött csütörtökön, Messi újból rossz fát tett a tűzre. A Real Salt Lake ellen 2-0-ra megnyert szezonnyitón gólpasszt adó és fantasztikusan játszó klasszis a második félidőben egy varázslatos cselt mutatott be, amikor a labda alá pöccintve átemelte a labdát az ellenfelén, majd őt megkerülve végül lőni is tudott. Rengeteg szurkolót lenyűgözött az Inter Miami játékosának megmozdulása, ám sokakban ellenszenvet váltott ki, mivel a csel apró szépséghibája az volt, hogy 

Messi egy megsérült játékossal szemben követte el, aki fájdalmas arccal feküdt a földön már hosszú másodpercek óta. 

Az eset után Messi kapott hideget-meleget a közösségi médiában, egyesek szerint undorító és sportszerűtlen" volt, hogy végig vitte a támadást, miközben az ellenfele a földön feküdt, míg mások „földön túli, elképesztő" jelzőkkel illették. Érdekes, hogy a játékvezetőről kevesebb szó esett, pedig ő nem állította meg a játékot.