Hillary-Hitler miatt van botrány a német hokiválogatottnál

Ice Hockey World Championships: Germany vs. Russia ICE HOCKEY
Germany's goalkeeper Thomas Greiss during the match between Germany and Russia at the Ice Hockey World Championships at the Lanxess Arena in Cologne, Germany, 8 May 2017. Photo: Monika Skolimowska/dpa
Vágólapra másolva!
Az NHL-ben játszó német kapus, Thomas Greiss nem éppen jó hírű honlapokat kedvel. A jogvédő szervezetek felháborodtak, a szövetségi kapitány szerint viszont nem rá tartozik a dolog.

A Deutschalandfunk című német híroldal szúrta ki, hogy jelenleg is zajló jégkorongvilágbajnokságon az egyik hazai (Francia- és Németország közösen rendezi) válogatott, jelesül a német kapusa, Thomas Greiss nem éppen könnyen tolerálható politikai nézeteket népszerűsít.

Az még önmagában nem is lenne baj, hogy Greiss az Instagramon szélsőjobboldali politikai nézeteket valló oldalakat követ, és bejegyzéseiket, lájkolja, azonban ezek közül némelyik átlépi a jóízlés határait.

Például az, amelyen az előző elnökválasztást Donald Trumppal szemben elveszítő Hillary Clintont a náci háborús bűnös Adolf Hitlerhez hasonlítják. „Soha nem tartóztatták le, soha nem ítélték el. Ártatlan, akárcsak Hillary" – áll az egyik képen Hitler portréjának társaságában.

Ez azért elég erős Forrás: Deutschlandfunk

„Ez nem más, mint Hitler bűneinek a relativizálása – nyilatkozta a lapnak Miro Dittrich, a szélsőjobbos nézetek terjesztése ellen küzdő Amadeu-Antonio Foundation vezetője. – Hatmillió zsidó meggyilkolását hasonlítja a Clinton által elkövetni vélt bűnökhöz, illetve azt mondja, hogy nem is volt felelős értük."

Hasonló szellemű, de ennyire azért nem durva, az „A fegyverek nem ölnek embereket, a Clintonok igen" szövegű poszt, amit szintén kedvelt Greiss, amivel viszont kivívta klubja, a New York Islanders szurkolóinak haragját.

A harmadik problémás tetszésnyilvánítás egy olyan képre érkezett, melyen egy mitológiai képbe ágyazva Donald Trump tartja a magasba Hillary Clinton fejét.

Nem szerencsés választás Forrás: Deutschlandfunk

A német szövetség igyekszik bagatellizálni a botrányt. „El fogunk beszélgetni Thomas Greiss-szel ezekről a lájkokról. Ezek régi dolgok, amelyek a múltban történtek, és nincsenek hatással a szerepére a csapatban" – mondta szövetség szóvivője, Alexander Morel.

A válogatott szövetségi kapitányát, Marco Sturmot is megkérdezték az ügyről a pénteki, Dánia elleni mérkőzés előtt. Illetve próbálták megkérdezni: „Ne kérdezzenek erről az ügyről, nem érdekel. Ami a jégkorongon kívül történik, az a játékosok ügye, nincs rá hatásköröm" – mondta a kapitány.

Ezért vagy sem, de Greiss a dánok elleni, a továbbjutás kérdésében is rendkívül fontos meccsen csak csere lesz. „Szóltak az orvosok, hogy nincs száz százalékos állapotban, ez az oka a döntésemnek" – mondta erről Sturm.