Vágólapra másolva!

Megszűnik a pilismaróti búvárélet

A magyar búvárok számára sajnálatos módon egy újabb kulturált merülési lehetőség szűnt meg, idén már nem nyit ki a Pilismaróti-öböl néven ismert búvárbázis.

Tavaly lelkes búvárok indították el a Pilismarót közeli Duna-öbölben a búvárbázisukat. A parti kiszolgálóegység példaszerű volt, hiszen palack- és felszerelésbérlési lehetőség, töltés, mobil WC, kulturált környezet és kedves tulajdonos várta a búvárokat. A vízbe jutáshoz móló, a kijutáshoz uszonylétra állt a búvárok rendelkezésére, hazánkban egyedülálló módon.

A víz alatt - nem túl jó - 1-3 méter átlagos látótávolság, csónakroncs, vezetőkötél és trepni volt az oktatáshoz. A rákok, halak, rengeteg vízinövény közt találtak életteret, összességében tehát vállalható, egy-egy hétvégi csobbanásra ideális hely volt.

Sajnos a pletykákat a tulajdonos telefonon is megerősítette lapunk számára - belső és külső problémák miatt kénytelenek voltak bezárni a bázist. Hazai búvártársadalmunk újabb kulturált, Budapesthez közel eső merülési lehetőségtől esett el.

Maradnak hát a szokásos bányatavak mindenféle kiépítettség nélkül, azaz "mellékhelyiség" a bokrok közt, kalandos vízbe jutás az iszapba süppedve és borsos belépő a semmiért. Ez jut nekünk, magyar búvároknak - vagy pedig mind többen veszik Ausztria felé az irányt, hogy esetleg ritkábban, de sokkal jobb körülmények között merülhessenek.