Vágólapra másolva!
A Pittsburgh nyerte a Super Bowlt, a Miami és a Carolina sikerével új nevek kerültek az NBA és az NHL bajnokainak listájára, visszavonult Mario Lemieux, Steve Yzerman és Luc Robitaille, elhunyt a Boston edzőlegendája. Nézzük, mi történt 2006-ban a tengerentúlon!

Amíg az NBA-ben és az NHL-ben még javában gyűrték az alapszakaszt a csapatok, az NFL-ben már január 2-án kialakult a rájátszás párosítása, a címvédő New England Patriots a Jacksonville-lel került össze, a legtöbben viszont Indianapolis-Seattle finálét vártak.

Az alapszakasz legjobbja a Seattle futó játékosa (running back), Shaun Alexander lett, aki több csúcsot is megdöntött: 27 hatpontos (touchdown) góljával Priest Holmes 2003-as rekordját adta át a múltnak, ráadásul ő lett az első olyan játékos a liga történetében aki öt egymást követő évben legalább 15 TD-t ér el.

Az NBA-ben Kobe Bryant, a Lakers sztárja volt az új év első napjainak hőse, ugyanis a Philadelphia elleni meccsen a liga történetében legfiatalabb játékosként lépte át a 15 ezer pontos határt, ráadásul volt egy négymeccses sorozata, amikor mindannyiszor 45 pont fölött termelt, erre korábban csak Wilt Chamberlain volt képes. Az NBA egy másik emblamatikus figurája más okból adott témát a sajtónak, Tim Duncan ugyanis kijelentette, hogy nem kér a pekingi olimpiából.

Ketten is mérfölkőhöz érkeztek, Kevin Garnett pályafutása 500. dupladupláját jegyezte a Chicago ellen, míg Larry Brown, a Knicks mestere negyedikként érte el az 1000 győzelmes álomhatárt. Január közepén eldőlt, hogy nem védi meg címét a New England az NFL-ben, a Hazafiakat a Denver Broncos búcsúztatta, majd csütörtököt mondott a Peyton Manning vezérelte Colts is. A clevelandi LeBron James a legfiatalabb kosaras lett, aki 5000 pontot hozott össze az NBA-ben, éppen azt a Kobe Bryantet fosztotta meg a rekordtól, aki 81 pontot szórt a Torontónak, ami minden idők második legjobb teljesítménye, csak Chamberlain 100 pontos meccse van előtte a rangsorban.

Számítani lehetett rá, mégis egy korszak szomorú végét jelentette az a nap, amikor Mario Lemieux bejelentette visszavonulását, a Pittsburgh Penguins sztárja (és egyben tulajdonosa) pályafutása során 915 NHL-mérkőzésén 690 gólt ütött, s 1033 asszisztot jegyzett, kétszer (1991, 1992) elhódította a Stanley-kupát, háromszor lett a liga legértékesebb játékosa (MVP), hatszor végzett a pontlista élén, kétszer pedig a rájátszás legértékesebb játékosának választották.

Februárban nem jelentett meglepetést, hogy a jelentős szavazótáborral rendelkező Jao Ming kapta a legtöbb voksot az All Star-gála kezdőcsapataiba kerülő játékosok közül, a kínai center mögött LeBron James végzett. Az Egyesült Államok legfontosabb sporteseményére Detroitban került sor, itt rendezték ugyanis a Super Bowlt, amelyen a Seattle és a Pittsburgh küzdött meg egymással.

A Steelers végül 21-10-re nyert, és ezzel az első csapat, amely utolsó, hatodik kiemeltként tudott győzni a Super Bowlon, Ben Roethlisberger minden idők legfiatalabb irányító-bajnoka lett, a finálé legjobbja címet Hines Ward érdemelte ki. Az NHL február nagy részében a téli olimpia miatt szünetelt, de azért akadt jelentős esemény, Martin Brodeur, a New Jersey Devils hálóőre például jubileumhoz érkezett, mert a harmadik kapus lett a liga történetében, aki 100 mérkőzésen nem kapott gólt.

A NBA 55. All Star-gálájának Houston adott otthon, a nyitóprogramnak számító másodévesek-újoncok derbit a rutinosabb alakulat nyerte 106-96-ra, a legjobbnak a 30 pontot szerző philadelphiai Andre Igoudalát választották. Ugyanő a zsákolóversenyben is sokra vitte, de a csupán 175 cm magas New York-i Nate Robinson még nála is szebb trükköket mutatott be, a hárompontosdobó-viadalban Dirk Nowitzki, a Dallas Mavericks német sztárja célzott a legpontosabban.

Az egykori, illetve mostani férfi, valamint jelenlegi női sztárok alkotta triók küzdelméből a San Antonio csapata - a Steve Kerr, Tony Parker, Kendra Wecker hármas - került ki győztesen, ebben a számban egyébként Magic Johnson is pályára lépett. A főmeccsen LeBron James győzelemre vezette a Keleti válogatottat, és ezzel a mezőny legjobbja lett, a 21 éves klasszis a legfiatalabb MVP a gálák történetében. Egy hónappal visszavonulása után műtétje miatt került címlapokra Mario Lemieux, a Pittsburgh legendájának szívritmuszavarát kellett beállítani.

Az NHL és az NBA legismertebb arcai közül ketten is újabb határokat léptek, Jaromir Jagr 1400. pontját szerezte a tengerentúli jégmezőkön, Kobe Bryant pedig a legfiatalabbként jutott túl a 16 ezer ponton, a Lakers ászának abban is nagy szerepe volt, hogy a Katrina hurrikán pusztítása óta New Orleansban először játszó Hornets ne ünnepeljen sikeres visszatérést. Jagr a folytatásban is sorra döntögette a rekordokat, az alapszakaszban szerzett 54 góljával és 123 pontjával átírta az Adam Greaves, illetve Jean Ratelle által felállított klubcsúcsot.

Az NBA közelmúltjának három meghatározó egyéniségét beválasztották a Hírességek Csarnokába, Charles Barkley, Dominique Wilkins és Joe Dumars is tagja lett a kivételes társaságnak. Kevésbé örömteli hír volt, amikor kiderült, hogy vérrög keletkezett Tomas Vokoun, a Nashville Predators kapusának szervezetében, szerencsére pár napos kórházi kezelés után javult a hálóőr állapota, de majdnem fél évet így is ki kellett hagynia.

Közeledett az alapszakasz vége a NBA-ben, és sokan azt a Detroitot tartották a rájátszás esélyesének, amely klubcsúcsot hozott össze az idénybeli 64 győzelemmel, érdekesség, hogy a Keleti főcsoport középső divíziójából - amelyben a Pistons végzett az élen - mind az öt csapat érdekelt volt a playoffban. Április 18-a két okból is fontos dátum volt, Sidney Crosby, a Pittsburgh 18 éves csatára három gólpasszt adott az Islanders ellen, és ezzel a liga legfiatalabb játékosa lett, aki 100 pontot szerzett egy idényben, míg egy nagy klasszis ekkor játszotta utolsó találkozóját, Luc Robitaille-t győzelemmel búcsúztatta a Los Angeles Kings, a balszélső 19 szezon alatt 1431 mérkőzésen 1394 pontot (668 gól, 726 assziszt) szorgoskodott össze.

Forrás: EPA

Luc Robitaille (jobbra) 19 NHL-szezon után tette le a hokiütőt

Az alapszakaszban nyugaton a Detroit (a Red Wingsé lett a legjobb mutatóval záró csapatnak járó Elnök-kupa is), keleten az Ottawa végzett az élen, a címvédő Tampa Bay éppen csak becsúszott a rájátszásba nyolcadikként, a pont- és a gólkirály is a San Joséból került ki, előbbi Joe Thornton, utóbbi Jonathan Cheechoo személyében. Az NBA-ben Bryant először lett az idény legjobb dobója, a San Antonio is új klubcsúcsot állított fel 62 diadallal, a rájátszásról lemaradó Seattle ásza, Ray Allen pedig 269 sikeres triplájával szintén beírta magát a liga történelemkönyvébe.

A playoff aztán ismét bizonyította, hogy ilyenkor minden fejreállhat, az NHL-ben például rögtön az első körben kizúgott a Detroit, amelyet a nyolcadikként rangsorolt Edmonton ejtett ki, sőt, nyugaton az első négy kiemelt egyaránt a rövidebbet húzta. Nem volt esélye a címvédésre a Tampa Baynek, később a keleti első Ottawa is elvérzett, a nagydöntőben végül az Edmonton és a Carolina viaskodott, és a Hurricanes 4-3-mal szerezte meg a Stanley-kupát, a rájátszás legjobbja a gárda újonc kapusa, Cam Ward lett.

A döntő után kiosztották az idény legjobbjainak járó díjakat, a legértékesebb játékos Joe Thornton lett, az év újonca pedig az az Alekszandr Ovecskin, aki mindössze a második játékos az NHL történetében, aki első szezonjában legalább 50 gólt és a 100 pontot termelt.

Az NBA-ben az első szenzációt az okozta, hogy a Phoenix 1-3-ről felállva jutott tovább a Lakers ellen, közben a rájátszás árnyékában az is kiderült, hogy a New Orleanst erősítő Chris Paul lett az év újonca, Steve Nash az alapszakasz legjobbja, a detroiti Ben Wallace pedig az év védőjátékosa. A Dallas elütötte a továbbjutástól a címvédő San Antoniót a nyugati elődöntőben, a Detroitot a Miami tüntette el, így két elsőbálozó vívta a finálét a Mavericks és a Heat személyében. A texasiak két hazai sikerrel 2-0-s vezetésre tettek szert, de a sorozat legjobbjának választott Dwyane Wade vezérletével a floridaiak talpra álltak, és 4-2-re fordítottak.

Forrás: EPA

Dwyane Wade és Shaquille O'Neal ünnepli a bajnoki címet

A baseball ligában Barry Bonds megelőzte Babe Ruth-t a hazafutások (homerun) tekintetében, így 715 sikeres kísérlettel már egyedül állt az örökranglista második helyén. Nyáron ismét egy kultikus figurával lett szegényebb az NHL, a 41 éves Steve Yzerman 22 idény és három Stanley-kupa-győzelem után úgy döntött, vége, nem húzza fel többé a Detroit mezét.

A Super Bowl-győztes Pittsburgh Steelers irányítója, Ben Roethlisberger iszonyatosan összetörte magát, amikor motorbalesetet szenvedett, az arcát hétórás műtéttel hozták rendbe, majd később vakbélműtét miatt kellett kés alá feküdnie. Shawn Kemp sem érdemei miatt került címlapra, a hatszoros All Star-válogatott, 2003-ban visszavonult kosaras harmadik alkalommal keveredett kábítószeres ügybe. Botrányokból nem volt hiány az uborkaszezonban, Jevgenyij Malkin, a szupertehetséges orosz hokis például megszökött a Metallurg Magnyitogorszk finnországi edzőtáborából, mert ajánlatot kapott a Pittsburgh-től, Lonny Baxter, a Charlotte egykori kosarasa pedig a Fehér Ház közelében lövöldözött, amiért két hónap börtönbüntetésre ítélték.

Szeptember elején véget ért a WNBA-idény, a Detroit fennállása második sikerének örülhetett, Iványi Dalma révén magyar játékosa is volt a ligának, de a San Antonio Silver Stars nem számított meghatároző erőnek. Az NHL-ben is javában folyt a felkészülés, Vas János, a Dallas Stars csatára gólokkal és gólpasszokkal hívta fel magára a figyelmet egy fiatalok számára kiírt tornán, végül mégis a magyar hokis nélkül rajtolt az idény októberben.

Toni Kukoc, a horvátok legendája, akit háromszor választottak meg Európa legjobbjává, és 1988-ban Jugoszláviával, míg 1992-ben Horvátországgal nyert olimpiai ezüstérmet, valamint 13 NBA-idény alatt három bajnoki aranygyűrű került a birtokába a Chicagóval, inkább a golfozás mellett tette le a garast, így szögre akasztotta a kosarascipőt. Az NFL egyik legjobb elkapójának számító dallasi Terrell Owens nem csak pályafutásának, hanem életének is véget akart vetni, szerencsére a mentők időben kiérkeztek, így nem lett komolyabb baja a nagy mennyiségű fájdalomcsillapítót beszedő amerikaifocistának.

Az NBA négy csapata eközben európai portyára indult, a San Antonio, a Phoenix, a Philadelphia és a Los Angeles Clippers hat helyszínen mutatta meg magát, és egy vereség bizony becsúszott, a Sixers Barcelonában kapott ki.

Október hatodika Magyarországon nemzeti gyásznap, Brendan Shanahan viszont szívesen emlékezik vissza erre a dátumra, mert a Washington ellen megszerezte pályafutása 600. NHL-gólját, tizenötödikként a liga történetében. Alig több mint egy héttel később Mats Sundin érkezett mérföldkőhöz, a Toronto svéd centere a Calgary ellen ötszázadszor volt eredményes a tengerentúli gladiátorok között.

Jevgenyij Malkin ettől még messze van, de a nagy vihart kavart szökése után remekül mutatkozott be, első meccsén egyből gólt lőtt, aztán annyira lendületbe jött, hogy a következő öt találkozón is eredményes volt, ilyen debütálásra utoljára 1917-ben volt példa. A Buffalo beállította a Toronto 1993-94-es idényben felállított rekordját, a Sabres az idény első tíz meccsén nem talált legyőzőre, de nem tudott egyedüli csúcstartó lenni, mert a tizenegyedik meccsen az Atlanta megállította.

Joe Sakic, a Colorado sztárja illusztris társasághoz csatlakozott, amikor tizenegyedikként tagja lett az 1500 pontosak táborának. Október végén nagy ünnep volt St. Louisban, a Cardinals ugyanis fennállása során tizedszer nyerte meg a profi baseball-ligát, miután a nagydöntőben 4-2-re legyőzte a Detroit Tigerst. Aztán öröm után gyász, Red Auerbach az NBA edzőlegendája 89 évesen eltávozott az élők sorából, hogy mekkora egyéniség volt, azt bizonyítja, hogy trénerként, majd általános igazgatóként összesen 16-szor vezette győzelemre a Boston Celtics csapatát. Az NBA-idény új labdával és történelmi vereséggel kezdődött, az aktuális bajnok még sosem kapott akkora verést a rajton, mint a Miami, amely a Chicago ellen zakózott 42 ponttal.

Kobe Bryant ősszel is jól termelt, hiszen a 17 ezres határt is átlépte, a Dallas pedig óriási sorozatot produkált, az első négy meccs pocsék teljesítményét követően tucatnyi győzelem után fogadhatta az ellenfelek gratulációját a Mavericks. Jaromir Jagr révén egy újabb Rangers-sztár lőtte meg 600. gólját, majd egy másik kiváló légiós érkezett jelentős jubileumhoz, a finn Teemu Selänne lett az ötszázasok újdonsült klubtagja. Véget ért egy hosszú kapcsolat az NBA-ben, Allen Iversont ugyanis 11 év után menesztette a Philadelphia, amelyet 2001-ben a bajnoki döntőig vezetett, új klubja a Denver lett, ahol jó párost alkothat majd egy másik dobógéppel, Carmelo Anthonyval.

Forrás: EPA

Anthony és Iverson közösen sokat tehetnek a Denver sikereiért

A Nuggets ásza az év végén más miatt került reflektorfénybe, ugyanis főszereplője volt annak a bunyónak, ami a New York elleni meccs hajrájában tört ki, a lökdösődés mellett pofonok is elcsattantak, az egyiket éppen Anthony osztotta ki Mardy Collisnak. Nem maradtak el a büntetések sem, Anthony 15 meccses eltiltást kapott, mellette még hat játékost küldtek pihenőre, a két csapatnak pedig 500-500 ezer dollárt kellett befizetnie.

Jerry Sloan neve régóta jól cseng a palánkok világában, a Utah mestere a Dallas elleni sikerrel beírta magát a sportág történelemkönyvébe, ez volt ugyanis 1000. győzelme edzőként, korábban erre csak négy mester volt képes. A Phoenix megirigyelte a Dallas menetelését, és a kezdeti bukdácsolás után beindult, zsinórban tizenöt győzelemmel új klubrekordot állított fel, ilyet még a Charles Barkley nevével fémjelzett korábbi brigád sem tudott.

Szólni kell még az NFL-ben történtekről, ahol a San Diego running backje, LaDainian Tomlinson átadta a múltnak Shaun Alexander rekordját az egy idényben szerzett touchdownok tekintetében, és a szezonban szerzett pontok örökranglistája is az ő nevével kezdődik. Brett Favre, a Green Bay irányítója is csúcstartó lett, immáron az ő nevéhez fűződik a legtöbb sikeres átadás, Dan Marinót, a Miami legendáját taszította le a kategória éléről. És az izgalmak csak fokozódni fognak az NFL-ben, mert közeledik a rájátszás, amelynek már biztos tagja a Baltimore, az Indianapolis, a San Diego, a Dallas, a Chicago, és a New Orleans, a Super Bowlnak majd Miami ad otthont február 4-én.