Egymással meccselnek a jövő sztárjai az NFL-ben

Jared Goff
GLENDALE, AZ - DECEMBER 03: Quarterback Jared Goff #16 of the Los Angeles Rams walks off the field during the NFL game against the Arizona Cardinals at the University of Phoenix Stadium on December 3, 2017 in Glendale, Arizona. The Rams defeated the Cardinals 32-16. Christian Petersen/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Először néz egymással farkasszemet a 2016-os draft első és második helyén elkelt irányító, Jared Goff és Carson Wentz. A Los Angeles Rams-Philadelphia Eagles mérkőzésen hosszú rivalizálás kezdődhet el.

Az irányítók között egy-egy Peyton Manning, Tom Brady vagy Aaron Rodgers, Drew Brees rivalizálás klasszikusnak számított-számít az NFL-ben, és lehet, vasárnap hasonló párharc indul útjára. Először találkozik ugyanis éles mérkőzésen (Los Angeles Rams-Philadlephia Eagles, 22:45-től élőben a Sport2-n) egymással a 2016-os drafton elsőként és másodikként elkelt két quarterback, Jared Goff és Carson Wentz. Két totál eltérő életstílus (elég, ha csak annyit mondunk, az egyik szőke, a másik vörös), két totál eltérő egyetemi pedigré (Goff a California egyetemen sztár volt, Wentz a „radar alatt" játszott a North Dakota State-en), mostanra viszont összeértek. Mindkettőjükben ott van a jövőbeli (jelenbeli?) sztár ígérete, mindketten élcsapatot vezetnek (a Rams 9-3-as, az Eagles 10-2-es mérleggel áll) és mindketten kiválóan dobálnak.

Goff már az egyetemen is sztár volt Forrás: AFP/2017 Getty Images/Christian Petersen

Wentz passzai 60,7, Goff pedig 62,2 százalékát juttatja célba, előbbi 3005, utóbbi 3184 yardnál tart, mindketten 6 interceptiont dobtak, talán a touchdownok terén figyelhetjük meg a legnagyobb különbséget, hiszen Goff 20, Wentz pedig már 29 TD-t készített elő.

Az viszont már közös rekordjuk, hogy az első és második helyen elkelt QB-párosok közül két év leforgása alatt az ő párosuk aratta a legtöbb győzelmet.

Már most 19 sikernél járnak, az eddigi csúcsot Jameis Winston és Marcus Mariota tartotta 17-tel 2015-2016-ból. Az is biztosnak tűnik – már ha nem sérülnek meg szinte azonnal –, hogy két év alatt a legtöbb touchdown (itt a Winston, Mariota kettős a rekorder 54-gyel, Goffék 49-nél tartanak) és a legtöbb passzolt yard (szintén a Winston, Mariota duó vezet 7516-tal, hőseink 6189-nél tartanak) csúcsa is az övék lesz.

Wentz és Goff a rekordok nyomában Forrás: AFP/2017 Getty Images/Jonathan Ferrey

Említettük, hogy a játékstílusuk eltérő, erre néhány bizonyíték. Goff az egész NFL-ben a legtöbb időt (snapenként 2,50 másodpercet) tölti el a zsebben, ráadásul mind a 20 TD-passzát a zsebből dobta. A nehéz helyzetekből remekül szabaduló Wentz kreatívabb és mozgékonyabb, 85 alkalommal vállalt fel kontaktot (Goff csak 36-szor), 27-szer sackelték, riválisát pedig csak húsz alkalommal.

Amiben viszont nagyon hasonlóak, az a harmadik kísérleteknél és a vörös zónában nyújtott teljesítményük. Goff harmadikra passzai 64 százalékát juttatja célba, 7 TD és 2 interception kiosztása mellett, Wentz 66,4 százaléknál, 12 TD-nél és ugyancsak 2 interceptionnél tart.

Húsz yardon, a vörös zónán belül pedig szinte halálosak.

Wentz 20, Goff 16 touchdownt készített elő, úgy, hogy egyikük sem dobott interceptiont és mindössze két sacket gyűjtöttek be (mindkettőt Goff). Ha valami döbbenetes, az a 36/0-s touchdown/interception mutató a red zone-ban.

Los Angeles Rams-Philadlephia Eagles vasárnap este 22:45-től a Sport 2-n Forrás: AFP/2017 Getty Images/Jonathan Ferrey

És mielőtt azt hinnénk, ilyen számokat csak tutista játékkal lehet elérni, emlékezzünk meg arról is, hogy mindketten eléggé agresszívek. Wentz a 20 yard feletti passzjátékok (57 alkalom) és a passzkíséretek átlagos hossza (9,86 yard/kísérlet) terén is harmadik az NFL-ben, Goff az előbbi mutatóban a hatodik (49 alkalom), utóbbiban pedig a 12. (8,24 yard/kísérlet). Úgyhogy nincs más hátra, mint felkészülni a tűzijátékra.