Elképesztő fordítás a hajrában: A Los Angeles Rams nyerte a Super Bowlt

Super Bowl LVI - Los Angeles Rams v Cincinnati Bengals GettyImageRank2 nfl super bowl Horizontal SPORT AMERICAN FOOTBALL
INGLEWOOD, CALIFORNIA - FEBRUARY 13: Matthew Stafford #9 of the Los Angeles Rams looks to throw the ball in the fourth quarter of the game against the Cincinnati Bengals during Super Bowl LVI at SoFi Stadium on February 13, 2022 in Inglewood, California. Andy Lyons/Getty Images/AFP (Photo by ANDY LYONS / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Míg egy évvel ezelőtt Tom Brady és Patrick Mahomes révén minden idők legjobb Super Bowljára készültünk, addig idén a Los Angeles Rams és a Cincinnati Bengals esetében ezúttal jóval visszafogottabban állhattunk az év egyik legkiemelkedőbb sporteseménye elé. A két csapat mégis kitett magáért az NFL nagydöntőjében, amelynek 56. kiadásában csupán második alkalommal fordult elő, hogy hazai pályán szereplő csapat emelhette a magasba a Vince Lombardi-trófeát.

Az NFL történetében csupán a második olyan nagydöntő volt ez a mostani, amelyikben két 1/1-es irányító nézett egymással farkasszemet. A Los Angeles Ramst Matthew Stafford, a Cincinnati Bengalst Joe Burrow vezette csatába a Super Bowl LVI-ben.

A hipermodern SoFi Stadium adott otthont az NFL nagydöntőjének Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Gregory Shamus

Szintén csak a második olyan alkalom lehetett volna a mindent eldöntő meccsek történetében ez a mostani, amikor a győztes csapat hazai pályán emelhette volna fel a magasba a Vince Lombardi-trófeát. Ebből a szempontból Tom Brady és a Tampa Bay Buccaneers 2020-as sikere után a Ramsen volt a sor, hogy az inkább űrhajóra, mint egyszerű stadionra emlékeztető, 5 milliárd dollárból felhúzott, tavaly átadott SoFi Stadionban megörvendeztesse szurkolóit.

Azonban ehhez meg kellett tenniük az utolsó lépést, méghozzá azzal a Bengalsszal szemben, amelyik eddig egyszer sem tudta megnyerni az NFL-t. Dwayne Johnson emlékezetes felkonferálása után a hazaiak vezethették az első támadást, de elsőre ugyanúgy nem tudtak mit kezdeni a labdával, ahogyan riválisuk.

Staffordék másodikra már átjutottak az ellenfél térfelére, amiben a szezon eddigi részében rekordot rekordra halmozó Cooper Kupp szép elkapásának is nagy szerepe volt.

A vezetést mégsem az ő, hanem Odell Beckham Jr. touchdownjával szerezték meg. (7-0)

A Rams másik sztárelkapója Stafford 17 yardos passzát húzta le szépen a levegőből.

Nem sokkal az első negyed vége előtt a Bengals is megszerezte első pontjait. Alig másfél perc alatt jutottak el a célterület közelébe, köszönhetően Burrow korábbi egyetemi csapattársának, Ja'Marr Chase elképesztő elkapásának is. A fiatal játékos 46 yardos átadást szedett le egy kézzel óriási bravúrral.

A TD nem jött össze, de Evan McPherson 29 yardról berúgott mezőnygóljával 7-3-ra feljöttek.

A második játékrészt megint a Rams kezdte jobban. Stafford első tíz passzából kilenc jó volt, ami 127 yardot és 2 touchdownt hozott a konyhára csapatának. A 34 éves irányító rendre jól találta meg Beckhamet és Kuppot a labdával, ami meghozta az eredményét.

Cooper Kupp 11 yardos elkapott touchdownjával tovább növelte előnyét a hazai csapat.

A biztos vezetés tudatában jutalomrúgás helyett rámentek a kétpontos kísérletre, azonban nem jártak sikerrel, de így is 13-3-ra megléptek.

Ezután Burrow-n volt a teher, hogy egy sikeres támadással visszazárkózzanak az addig igencsak jól záró védekezés minden erőfeszítése ellenére is. Tee Higgins elkapása után egy rövid futás következett, majd ismét a passzjátéké volt a főszerep. A vendégek irányítója szépen variálta a figurákat, aminek meg is lett az eredménye.

Váratlant húzott a Bengals azzal, hogy Burrow passza után Mixon nem futott, hanem Higginshez passzolt, így trükkös játékkal szerezték meg első TD-jüket. (13-10)

Komoly aggodalomra adhatott okot a Rams szurkolói számára, amikor négy perccel az első félidő vége előtt Beckham egy elkapás után a térdéhez kapott, és elhagyni kényszerült a pályát. Stafford első komoly hibáját is elkövette, amikor a célterületre bedobott passza pontatlannak bizonyult, ami után Jessie Bates III megszerezte a labdát.

A Bengalsnak kereken két perce maradt, hogy a szünet előtt kezdjen valamit a labdával, de annyira nem jártak sikerrel, hogy a Rams 30 másodpercre még vissza is kapta tőlük a játékszert.

A Rams végül 13-10-es előny birtokában mehetett az öltözőbe.

A szünetben a hiphop legendás alakjai, Eminem, Snoop Dogg, Dr. Dre, Kendrick Lamar, 50 Cent és Mary J. Blige nagyszabású show-műsorral szórakoztatták a nagyérdeműt.

Könnyen lehet, hogy ez volt minden idők egyik legjobb Halftime Show-ja Forrás: AFP/Frederic J. Brown

A második félidőt a Bengals kezdhette, és az ohióiak nem is húzták sokáig az időt, hogy a Halftime Show-hoz méltó játékkal jöjjenek elő.

Burrow fantasztikus, 75 yardos touchdown-passzal szolgálta ki Higginst, amivel a Bengals 17-13-ra átvette a vezetést.

A hazaiak számára rémálomszerűen folytatódott a finálé, Stafford passza kipattant az elkapója kezéből, így Chidobe Awuzie megszerezte a labdát.

A hatalmas önbizalommal játszó Bengals a negyedik kísérletnek is nekiment, Burrow meg is futotta azt a pár hiányzó yardot, így csapata tovább tudott haladni előrefelé.

Az irányítót ugyan később sackelték, de McPherson 38 yardról berúgott mezőnygóljával mégis újabb pontokat tudtak szerezni. (13-20)

A Ramsnek össze kellett szednie magát, hogy ne kerüljenek még nagyobb hátrányba. Ezt aránylag sikeresen meg is tették. Stafford közepes passzokkal irányított, majd egy trükkös játék és két passz után neki kellett volna elkapnia, de túl magas lett a passz.

Nem volt könnyű dolguk az irányítóknak az őket sackelni igyekvő sztárvédőkkel szemben Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Gregory Shamus

Matt Gay révén egy mezőnygól mégis összejött nekik is, amivel a Rams 20-16-ra visszajött.

Beckham után Staffordot is ápolni kellett, az irányítónak a lábát kötözte be a csapat orvosa. Miközben a pálya szélén ezek az események zajlottak, addig a pályán Von Miller parádés sacket mutatott be Burrow-n, nehéz helyzetbe hozva a vendégeket, akiknek el is kellett rúgniuk a labdát a veszélyzónából.

Az utolsó negyedre fordulva az eredmény egy kicsit "befagyott", a meccs ezen szakaszában a védelmek dominálták az eseményeket. A megsérülő Beckham hiányában Stafford továbbra sem talált biztos célpontokat, így tíz perccel a vége előtt visszakerült a labda a Bengalshoz.

A vendégek nem tudták eldönteni a meccset, de az időt nagyon jól fogyasztották. A Rams hat perccel a vége előtt kapta vissza a labdát. Stafford egy bravúros támadássorozatba is kezdett, és szépen haladt előre csapatával. Bő másfél perc volt hátra, amikor Kupp ugyan elkapta Stafford 4 yardos TD-passzát, de a touchdownt egy szabálytalanság miatt érvénytelenítették.

A következő playben a Bengals védői szabálytalankodtak, így Staffordnak egy yardról kellett bejuttatnia a célterületre a labdát.

Ez sikerült is, Kupp elkapott touchdownjával másfél perccel a vége előtt a Rams 23-20-ra megfordította a meccset és megnyerte a Super Bowlt.

A Los Angeles Rams nyerte a Super Bowlt Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Gregory Shamus

A Rams ezzel 2000 után a második alkalommal hódította el a Vince Lombardi-trófeát, amit vasárnapi riválisának továbbra sem sikerült egyszer sem a magasba emelnie.

A mindössze 36 éves Sean McVay vezette franchise az előző szezon után elcserélte a Detroittal a csapat irányítóját, a Jared Goff helyére érkező Stafford pedig pályafutása 13. szezonjában végre felért a csúcsra.

Amerikai futball, NFL, Super Bowl LVI
Los Angeles Rams - Cincinnati Bengals 23-20 (7-3, 6-7, 3-10, 7-0)