Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Egészséges grillezett ételek: ezeket a tippeket érdemes megfogadni

Vágólapra másolva!
Elkezdődött a kerti partik időszaka, beköszöntött a grillszezon: egy szabadtéri grillezés kiváló nyári program lehet baráti társasággal vagy családtagokkal közösen. Leggyakrabban a grillkolbász, virsli és steak jut az eszünkbe, ha grillezésről van szó, azonban ha a könnyedebb, egészségesebb falatokat részesítjük előnyben, dönthetünk olyan egészséges grillezett ételek, mint a különféle zöldségek, például a padlizsán, a cukkini és a kaliforniai paprika mellett is. Vegetáriánusok számára pedig jó opció lehet például a grillsajt.
Vágólapra másolva!

A faszenes vagy lávaköves grillsütőn nem csak ízletes, ám kalóriában is bővelkedő húsételek készülhetnek, hanem vitaminokban gazdag, egészséges grillezett ételek is. Az idényzöldségekből készült grillezett zöldségek például köretként, mártogatósként, salátákban vagy akár önmagukban is rendkívül ízletesek.

egészséges grillezett ételek
Grillsütőn vitaminokban gazdag, egészséges grillezett ételek is készíthetők, nemcsak kalóriában bővelkedő húsételek
Fotó: Shutterstock/New Africa

A zöldségek grillezése gyors és nagyon egyszerű, ha néhány egyszerű alapszabályt betartunk.

Egészséges grillezett ételek: cukkini, spárga, tofu 

Szinte mindegyik zöldség alkalmas grillezésre. De vannak közöttük olyanok, amelyek különösen jól, különösebb előkészületek nélkül grillezhetők (cukkini, paradicsom, spárga, kápia paprika, kaliforniai paprika, gomba, hagyma), és olyanok is, amelyeket érdemes grillezés előtt félig megfőzni (pasztinák, sárgarépa, krumpli, kukorica).

A zöldségeket csoportosan, önmagukban és nyárson is elkészíthetjük, ehhez elő kell készíteni őket.

A zöldségeket úgy érdemes felszeletelni, hogy minél nagyobb felületük érintkezzen a grillel (a kockázás tehát nem jó megoldás).

A zöldségek elkészítési ideje eltérő, ezért különösen zöldségnyárs készítésénél fontos, hogy azonos elkészülési idejű zöldségeket húzzunk a nyársra, így elkerülhető, hogy az egyik zöldség megégjen, a másik pedig nyers maradjon. A másik lehetőség, ha megpróbáljuk kiegyenlíteni a különbséget azzal, hogy előfőzzük a hosszabb sütési idejű zöldségeket, vagy nagyobb darabra szeleteljük a gyorsabban elkészülőket.

Így lesz ropogós a grillzöldség: tippek zöldségek grillezéséhez 

A zöldségeket alapvetően nem szükséges pácolni, mivel a grillezés során kellemes, pikáns ízt kapnak - különösen igaz ez a faszenes grillre -, ugyanakkor pácolhatjuk is őket. A legegyszerűbb pácot olívaolajból, valamint sóból és borsból készíthetjük, elég csak megforgatni benne a zöldségeket és már mehetnek is a grillre.

A húsokhoz hasonlóan, a zöldségekhez is jól illik a fokhagyma, valamint a zöldfűszerek is, mint például 

  • a kakukkfű, 
  • az oregánó, 
  • a bazsalikom, 
  • a rozmaring,
  • a zsálya. 

Ám a zöldfűszerek íze erőteljes, ezért bánjunk csínján velük.

grillezés
A zöldségeket csoportosan, önmagukban és nyárson is elkészíthetjük
Fotó: Shutterstock 

A zöldségek grillezésénél is fontos a megfelelő hőmérséklet, a kellően meleg grillen, gyorsan elkészülnek a zöldségek, anélkül, hogy túl sok nedvességet veszítenének. Akkor ideális a grill hőmérséklete, ha a faszén nem lángol, hanem izzik.

Egyszerű grillételek: így süssük a grillsajtot és a padlizsánt 

A nyári kerti partik menüsorából nem hiányozhatnak a legfinomabb zöldségek mellett a grillezett sajtok vagy a padlizsán sem. A húsokkal szemben a grillezett zöldségeknek, így a padlizsánnak és a sajtoknak megvan az az előnye, hogy percek alatt elkészülnek. Sőt, nem is szabad túl sokáig sütni őket, mert könnyen megégnek. 

A sajtok esetében a legszélesebb körben elérhető változat a halloumi, és erre a sajtféleségre gondolunk, amikor azt mondjuk, grillsajt. 

Kiválóan grillezhető, mert az olvadáspontja magas, ezért a formáját megtartva sül. Grillezés közben nem folyik szét, a belseje ugyanakkor puha marad, míg kívül kellemesen megpirul. Az egyik oldalát 2-3 percig süssük a forró serpenyőben vagy grillsütőben, majd fordítsuk meg, és a másik oldalát már csupán 1-2 percig süssük. A legfinomabb a grillezett sajt akkor, ha épp csak hagyjuk annyit hűlni, hogy már fogyasztható legyen. 

A padlizsán olyan zöldség, melyet mintha kifejezetten előételnek találtak volna ki – látványos lila héja megsötétül sütés közben, halvány, szivacsos szerkezetű húsa omlósan puhává lényegül, bármi is készüljön belőle.

A grillezéshez érdemes friss, hosszúkás padlizsánokból nekilátni, szinte biztos, hogy nem lesznek keserűek. Aki mégis biztosra menne, nyugodtan sózza be 15-20 percre. Az egyszerű citromos-fokhagymás pác azonban garantáltan eltávolít minden vélt vagy valós keserűséget a padlizsánokból.

Amíg a mártogató szósz hűl, forrósítsuk fel a grillt, szép egymás után tegyük rá a pácolt padlizsánszeleteket, majd azokat 6-8 perc alatt omlósra sütjük. Friss kenyérrel remek előétel, könnyű vacsora.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről