Vágólapra másolva!
Kétszáz receptet ad közre, a halfogyasztás "kulisszatitkaiba" enged betekintést a Magyar halgasztronómia című kötet, amelyet szerdán mutattak be Budapesten.
Forrás: ORIGO
Halászlé


A kedvezőtlen tendencia visszafordítása érdekében hirdette meg a Magyar Országos Halszövetség 2002-re a Hal évét, amelynek keretében összesen 70 halfőző versenyt, illetve halételbemutatót szerveztek, szerveznek.

A kötet szerzője, Cey-Bert Róbert Gyula - aki 1980-1991. között a távol-keleti Gastronomy Research International igazgatója volt, jelenleg pedig a Kodolányi János Főiskola gasztronómia és szálloda tanszékén oktat - úgy látja, a magyar halgasztronómiába a kishalak felhasználásával lehetne változatosságot vinni.

Véleménye szerint a távol-keleti konyháktól tanulhatunk a legtöbbet, receptjeiket a magyar tradíciókkal ötvözve sokkal nagyobb nemzetközi sikereket lehetne elérni.

A süllőről20020416asullorol.htmlA menyhalról20020306amenyhalrol.html

Az úgynevezett zsíros húsú halak - kecsege, busa, makréla, szardínia, lazac - étrendbe állítása nem csak a változatosság miatt, hanem egészségünk megőrzése szempontjából is kívánatos lenne, hiszen fogyasztásukkal a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos betegségek megelőzésében is eredményeket lehetne felmutatni - magyarázta.

A szerző néhány apró, de annál fontosabb kulisszatitokra is felhívta a figyelmet, például a különböző fűszernövények - a kakukkfű, a tárkony, a bazsalikom, a gyömbér, a sáfrány vagy a lestyán - használatára, hozzátéve, a hal akár csak egy perccel való túlfőzése is "végzetes" lehet az étel aromáját illetően.

A kötetben külön fejezet foglalkozik a halszimbolika kérdéskörével, a magyarországi halfogyasztás múltjával és jelenével.