Vágólapra másolva!
A Minnesota állambeli Anouk megye igazságügyi orvosszakértői hivatalának szakvéleménye szerint öngyilkos lett a március 3-án meghalt legendás jégkorongozó, Mark Pavelich.

A jelentés szerint a 63 éves Pavelich halálát egyértelműen saját kezűleg előidézett fulladás okozta egy minnesotai szociális otthonban.

Pavelich 2019 augusztusa óta állandó megfigyelés alatt állt, miután rátámadt egy másik bentlakóra, aki állítása szerint meg akarta mérgezni a sörét. A bíró akkor könnyű testi sértésért ítélte el, az ítéletben hangsúlyozva, hogy mentálisan beteg és veszélyes, beszámíthatatlansága miatt a bíróságon sem kellett megjelennie. A pszichológiai szakvélemény szerint hallucinációkkal és paranoid képzelgésekkel súlyosbított idegrendszeri betegsége sorozatos fejsérüléseiből eredő agykárosodására vezethető vissza.

A horvát szülőktől származó Pavelich a Minnesota Iron Range csapatából került be abba az amatőr amerikai válogatottba, amelyik az 1980-as Lake Placid-i téli olimpia döntőjében óriási meglepetésre legyőzte a sokkal esélyesebb szovjet csapatot.

Mike Eruzione győztes gólja előtt éppen Pavelich adta a gólpasszt.

A legendás csapatról Csoda a jégen (Miracle on Ice) kiváló film is készült.

Az olimpiát követően Pavelich az NHL-be igazolt, ahol öt szezont játszott a New York Rangers csapatában, de megfordult a San José Sharks és a Minnesota North Stars együttesében is, 355 alapszakasz-mérkőzésen 137 gól és 192 gólpassz fűződik a nevéhez. 1983. február 23-án a Rangers játékosaként öt gólt szerzett a Hartford Whalers ellen 11-3-ra megnyert mérkőzésen.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116 123 ingyenes lelki elsősegély-számot, vagy keresse fel a suicidprevencio.hu weboldalt!