Nem biztonságosak a futballvébé stadionjai

Vágólapra másolva!
A német fogyasztóvédők szerint egyik 2006-os világbajnoki helyszín sem felel meg a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) szigorú biztonsági előírásainak.
Vágólapra másolva!

A vb helyszínei

A legrosszabb minősítést a berlini, a lipcsei, a gelsenkircheni és a kaiserslauterni stadion kapta. Ezeket az arénákat életveszélyesnek minősítette a fogyasztóvédők tanulmánya. Berlinben, Gelsenkirchenben és Lipcsében katasztrófa esetén a lelátóról nem lehet a menekülőkapukon keresztül a pályára jutni. Előbbi két helyszínen egy árok választja el a nézőket a pályától, Lipcsében pedig 3 méteres magasságban található az első sor a nézőtéren.

A fogyasztóvédők szerint ezekben a stadionokban, a legkisebb riadalom is halálos áldozatokat követelne. Kaiserslauternben a tetőszerkezet gyúlékony anyagból készült, ezenkívül a stadionban tűz esetén nem megoldott a tűzoltók szabad közlekedése.

A többi helyszínnel kapcsolatban enyhébb kifogások merültek fel. Hamburgban, Dortmundban és Stuttgartban az előírtnál kevesebb vészkijáratot kifogásolták a fogyasztóvédők, a frankfurti arénában a túl meredek és keskeny lépcsőket ítélték túl veszélyesnek. Hannoverben, Nürnbergben, Kölnben és Münchenben tűz esetén a tűzoltók részére kijelölt útvonalak nem feleltek meg az előírásoknak.

A német vb-arénák fel-, illetve átépítése 1,4 milliárd euróba (kb. 352,8 milliárd forint) került. "A fogyasztóvédők remekül értenek a krémek, napolajak és porszívók minőségének megítéléséhez, maradjanak a jövőben is a szakterületükön" - jelentette ki Franz Beckenbauer, a világbajnokság szervezőbizottságának elnöke.

"Őszintén szólva kezd elegem lenni a sok okoskodóból. Ha a pályázat alatt ennyien akadályozták volna a munkánkat, mint az utóbbi időben, akkor nem szereztük volna meg a rendezési jogot. Nem is értem, mi volt a tanulmány célja. Azt leszámítva, hogy pár ismeretlen ember az érdeklődés középpontjába kerülhetett. Nem fenyeget semmilyen stadionkatasztrófa, mindenki teljes biztonságban nézheti végig a meccseket."

A fogyasztóvédőket váratlanul érte Beckenbauer kirohanása. Közleményükben elismerik, hogy minimális a valószínűsége annak, hogy tömeges pánik törne ki a lelátón a meccsek alatt, de álláspontjuk szerint erre a lehetőségre is fel kell készülni.

"A második világháború óta több mint 60 stadionkatasztrófában 1500-an vesztették életüket. Nem szeretnénk, ha a világbajnokságon tovább emelkedne a meccsek alatt elhunytak száma" - olvasható a fogyasztóvédők állásfoglalásában.

A fogyasztóvédők tanulmányával a jövő héten foglalkozik a német parlament sportbizottsága.

A szervezőbizottság közleményben reagált a fogyasztóvédők megállapításaira. A testület kiemeli: a vizsgálat a pánikhelyzetet helyezte középpontba, ami nem tekinthető alapállapotnak egy futballmérkőzésen.

"A német biztonsági előírások a legszigorúbbak közé tartoznak a világon, a stadionok ezek szellemében épültek" - olvasható a közleményben. "Húsz évvel ezelőtt valóban az volt az általános nézet, hogy a szurkolóknak menekülési lehetőséget kell biztosítani a játéktér irányába, az utóbbi években azonban már általánosan elfogadott, hogy az a biztonságosabb, ha katasztrófa esetén a nézők minél előbb elhagyják a stadiont és az utcára menekülnek. Az új arénák többszintesek, melyekben tovább tart lejutni a pályára, mint a legközelebbi kijáraton elhagyni a szektort. A lépcsőkkel kapcsolatos észrevételeket elfogadjuk, a szükséges módosításokat végrehajtjuk. A müncheni Allianz Arénát a német tűzoltóság tűzvédelmi szempontból 2005-ben Németország egyik legbiztonságosabb övezetévé nyilvánította, számunkra ez az állásfoglalás hitelesebb, mint a fogyasztóvédők megállapítása."