Társoldalunk:

Trinidad és Tobago

2006.02.07. 16:36

A Soca Warriors első világbajnoki szereplésére készülhet, ami jelentős részben a gárda holland mesterének, Leo Beenhakkernek köszönhető. A szakvezető korábban olyan együtteseknél dolgozott, mint az Ajax Amsterdam és a Real Madrid, most pedig bizonyította, hogy szövetségi kapitányként is kiváló teljesítményre képes.

Dwight Yorke-ék az előselejtezőben a Dominikai Köztársaságot kapták ellenfélül, amelynek legyőzése nem okozott különösebb gondot, összesítésben 6-0-val lépett tovább az együttes. Érdekes módon góljaikat idegenben Santo Domingóban és otthon Marbellában is egytől egyig a második félidőben szerezték. A következő szakaszban Mexikóval kerültek egy csoportba a karibiak, és bár a térség egyik nagyágyúját nem voltak képes megszorítani (így is megilleti némi elismerés a Soca Warriorst, egészen pontosan Stern Johnt, aki gólt tudott szerezni a rendkívül erős zöld-fehérek ellen), a második, még zónadöntőbe jutást érő helyre azért befutott a gárda.

Ott aztán meglehetősen hullámzó teljesítményt nyújtott Beenhakker csapata, amely első három mérkőzésén mindössze egy pontra volt jó. Az első győzelem Panama ellen született meg, de az otthoni 2-0 után azonban jött a Mexikó és az Egyesült Államok elleni megmérettetés, ahol a gárda nem tudott különösebb ellenállást kifejteni. Így létfontosságúvá vált a Guatemala elleni találkozó, és bár Port of Spainben egészen a 85. percig az ellenfél állt nyerésre, Stern John góljaival a hazaiak javára fordította a mérkőzést.

Az angol másodosztályú Coventry Cityben légióskodó csatár szereplése a selejtezősorozat egészét tekintve is figyelemre méltó, hiszen nem kevesebb, mint 12 találatot ért el. A pótselejtezőt érő negyedik helyet a trinidadiak végül az utolsó fordulóban csípték el, Guatemalát megelőzve - a létfontosságú három pontot a Mexikó elleni hazai 2-1-es siker hozta meg (más kérdés, hogy azon a találkozón az ellenfél játékosai nem szakadtak meg a győzelemért).

Az interkontinentális pótselejtezőn Bahreinnel kellett megmérkőznie az időközben Russell Latapyval megerősített Beenhakker-tizenegynek, és a papírforma mindkét mérkőzésen borult. Az első meglepetést az okozta, hogy az arab gárda idegenben bátor játékkal rukkolt ki, és a 72. percben Husszein Salman révén megszerezte a vezetést.

Az állást öt perccel később Chris Birchall egy szemet gyönyörködtető találattal egyenlítette ki (a középpályás arról is nevezetes, hogy 60 év óta ő Trinidad és Tobago első fehér bőrű válogatottja). Bahreinben tehát a vendégeknek kellett támadólag fellépniük, ami a második félidőben meghozta a sikert, Yorke szögletét Dennis Lawrence stukkolta a hálóba, az egygólos siker pedig németországi repülőjegyeket ért a karibi ország válogatottja számára.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK