Átalakul a Nationalelf a bronzmérkőzésre

Vágólapra másolva!
A világbajnokság kisdöntőjét sokan felesleges találkozónak tartják, mondván, két csalódott, az elődöntőben vereséget szenvedett válogatott csap össze. Ennek ellenére a bronzmérkőzések általában látványos kilencven percet hoznak, amire a német-portugálon is minden esély megvan.
Vágólapra másolva!

A házigazdák ugyan hosszabbításban elbukták az olaszok elleni elődöntőt, de a Nationalelf körüli eufória alig hagyott alább, és a drukkerek ugyanúgy éltetik a csapat mesterét, Jürgen Klisnmannt - aki egyelőre nem döntötte el, hogy a vébé után marad-e a válogatottnál. A bronzérmet azonban elmondása szerint mindenképpen szeretné megszerezni, ám célfutball erőltetésének némiképp ellentmond, hogy jelentősen átalakítja az eddig szinte állandó kezdő tizenegyet.

A hivatalos indoklások szerint Per Mertesacker, Arne Friedrich és Michael Ballack is sérülés miatt hiányzik, de nem tartjuk kizártnak, hogy ha a németeknek a döntőben kellene játszaniuk, akkor mindannyian ott lennének a csapatban. Így viszont pár olyan focista is lehetőséget kaphat, aki eddig egyáltalán nem játszott, vagy csak perceket kapott. A jobbhátvéd posztjára várhatóan Bernd Schneider húzódik vissza, akinek a helyét a középpályán Gerald Asamoah foglalhatja el, a védelem tengelyében Mertesacker pozíciójában Robert Huth futballozik majd, és a középpályára Thomas Hitzlsperger is bekerül. A kapuban nem Jens Lehmann, hanem Oliver Kahn áll majd, ezt a cserét maga Lehmann javasolta Klinsmann számára, gesztust gyakorolva kollégája felé.

A portugál gárda összeállítása várhatóan kevésbé változik, Luiz Felipe Scolari mester csak kényszerű okokból változtat: a középhátvéd, Ricardo Carvalho a franciák ellen megkapta második sárga lapját, így eltiltását tölti, a jobbhátvéd Miguelnek pedig a térde sérült meg. Ez azt jelenti, hogy a hátsó alakzat jobb oldalán Paulo Ferreira játszik majd, középen pedig Ricardo Costa szerepelhet - az FC Porto futballistája eddig csak három alkalommal játszott a nemzeti tizenegyben. A középpálya és az egyszemélyes "csatársor" azonban várhatóan nem változik, vagyis a jelek szerint Scolari továbbra is ragaszkodik Pauletához, aki helyett sokak szerint Nuno Gomest kellene szerepeltetni - legalább most, a bronzmeccsen.

A találkozót Stuttgartban rendezik, ami azért érdekes, mert 21 évvel ezelőtt a portugálok vb-selejtezőn nyerni tudtak az NSZK ellen az akkori Neckar, most Gottlieb Daimler stadionban - ez volt a német válogatott történetének első hazai veresége kvalifikációs találkozón. A világbajnoki bronzéremnek azonban van egy átka, ami miatt veszélyes lehet megnyerni a találkozót: az 1982-es vb óta mindig európai csapat lett harmadik (ez most is így lesz), és egyszer sem tudott kijutni a két évvel későbbi Európa-bajnokságra.

A várható kezdőcsapatok
Németország: Kahn - B. Schneider, C. Metzelder, Huth, Lahm - Asamoah, Frings, Borowski, Hitzlsperger - Podolski, Klose.
Portugália: Ricardo - Paulo Ferreira, Fernando Meira, Rodrigo Costa, Nuno Valente - Figo, Costinha, Deco, Maniche, Cristiano Ronaldo - Pauleta.