A franciák luxuskerete vb-aranyra pályázik Oroszországban

fbl Horizontal
A világon mindenki örülne egy Mbappé, Pogba, Griezmann hármasnak
Vágólapra másolva!
2016-ban nem sok hiányzott. A francia válogatott hazai pályán ülhetett volna fel Európa trónjára, de a döntő hosszabbításában a portugál válogatott megtréfálta őket. Deschamps minden bizonnyal csak a világbajnoki trófea hazaszállításával inthetné csendre kritikusait.
Vágólapra másolva!

Didier Deschamps éppen húsz évvel ezelőtt, a francia válogatott csapatkapitányaként emelhette a magasba a franciák idáig egyetlen világbajnoki trófeáját. Ahogy mondani szokás, a szakvezetés most sem vár tőle kevesebbet.

A francia válogatott az európai selejtezők B-csoportját megnyerve kvalifikált az oroszországi tornára, Svédországot és Hollandiát megelőzve. Ezzel így nem is lenne gond, de a svéd vereséget és a Luxemburg, valamint Fehéroroszország elleni pontvesztést sokan nem nézték jó szemmel.

A franciáknak és Deschamps-nak egészen elképesztő merítési lehetőség áll a rendelkezésére. A játékosok 2010-es botrányos világbajnoki viselkedése már a múlté, a hazai rendezésű Eb és a relatív jó eredmények újra összekovácsolták a közönséget és a csapatot.

Deschamps-nak ezúttal azt kell bizonyítania, hogy ki tudja hozni sztárjaiból a maximumot.

A világon mindenki örülne egy Mbappé, Pogba, Griezmann hármasnak Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Deschamps egyébként máris kért egy kis haladékot, a szerdai Európa Liga-döntőre tekintettel csak csütörtökön hirdet majd keretet. A lyoni fináléban a Marseille csapata az Atlético Madrid ellen szerepel majd, a kapitány pedig nem akarta megzavarni a két csapat felkészülését, hiszen a két keretből Steve Mandanda, Florian Thauvin, Dimitri Payet, Adil Rami, illetve Antoine Griezmann is joggal pályázhat ülőhelyre a franciák vb-járatán.

Kik közül választhat még?

A világ valaha volt öt legdrágább játékosa közül három francia. Paul Pogba a Manchester United, Kylian Mbappé a PSG és Ousmane Dembélé, a Barcelona játékosa is ott van a lista első részében, de hamarosan Antoine Griezmann is ott lehet a közelben, ha az Atlético Madrid eladja őt a Barcelonának.

A kapuban, a csapatkapitány Hugo Lloris helye megkérdőjelezhetetlen, miközben a védelemben Laurent Koscielny kidőlése után is olyan klasszisok vannak, mint Raphael Varane vagy Samuel Umtiti, és bevethető a PSG fiatalja, Presnel Kimpembe és Layvin Kurzawa is. És akkor még nem beszéltünk Aymeric Laporte-ról, akiért több mint 50 millió fontot fizetett a Manchester City és Pep Guardiola úgy, hogy még nincsen felnőtt meccse a francia válogatottban.

Raphael Varane helye tűnik a legbiztosabbnak a védelemben Forrás: AFP/Franck Fife

A középpályán ott van a Chelsea klasszisa, a Premier League korábbi legjobbja, a Leicester bajnoki címében elévülhetetlen érdemeket szerzett N'Golo Kanté, a Juventusban szereplő Blaise Matuidi, a PSG-s Adrien Rabiot, a Bayern Münchenbe idén berobbanó Corentin Tolisso és persze Paul Pogba, valamint a monacói Thomas Lemar, a müncheni Kingsley Coman és Dimitr Payet, de a lyoni Nabil Fekir bekerülése sem lenne hatalmas meglepetés.

A támadószekciót figyelve kell majd minden bizonnyal valamelyik ujjába harapnia Deschamps-nak, ugyanis Ousmane Dembélé, Olivier Giroud, Antoine Griezmann, Alexandre Lacazette, Kylian Mbappe és Anthony Martial közül valaki biztosan lemarad a tornáról.

Ha tippelnünk kellene, Lacazette és Martial közül az egyikük nem fog utazni.

A támadószekcióban lesz nagy tülekedés Forrás: DPPI/Stephane Allaman

Ami a csoportot illeti, Ausztrália, Dánia és Peru sem okozhat gondot a franciáknak, de az igazi torna és élet-halál harc csak később indul, amikor már szembe jöhet Argentína, Horvátország, Izland, Nigéria vagy egy körrel később Portugália vagy Spanyolország is.