Társoldalunk:

Kolarov góljával nyolc év után nyert újra vb-meccset Szerbia

2018.06.17. 15:56

Szerbia Alekszandar Kolarov második félidő elején szerzett szabadrúgás góljával 1-0-ra legyőzte Costa Ricát, amivel 2010 után szerzett újra három pontot világbajnokságon. A jól kezdődő mérkőzés csúnyán elzüllött a folytatásban, szerencsére Kolarov bevarázsolta a védjegyszerű szabadrúgást, és Szergej Milinkovics-Szavics egy-két megmozdulását is öröm volt nézni.

A torna legidősebb csapata a vébé egyik legtöbbre taksált, közhelyszerűen, sötét lónak tartott csapata elleni mérkőzésével kezdődött a vasárnapi program. Az előbbi, azaz a Costa Rica-i csapatot Budapesten is láthattuk, hiszen tavaly november megmérkőztek a magyar válogatottal, bár, ha őszinték akarunk lenni, akkor az az együttes csak nyomaiban hasonlított a Szerbia ellen pályára lépő csapatra.

Öt meccs óta veretlenek a vb-n a közép-amerikaiak:

A közép-amerikaiaknál akkor hiányoztak az igazi sztárok, ezúttal viszont a pályán voltak, a keretben pedig összesen 14-en kaptak helyet a négy évvel ezelőtti világbajnokságon negyeddöntőbe jutó csapatból.

A másik oldalon a szerbek csapata teli egykori vagy éppen friss szupertehetségekkel (Kolarov, Tosic, Tadic, Ljajic és persze Milinkovics-Szavics), akiktől ezúttal talán valóban nem légből kapott elvárás minimum a továbbjutás.

Jó tempóban kezdődött a mérkőzés, az egyik oldalon Mitrovics, a másikon előbb Urena, majd Acosta került helyzetbe - az első percek alapján joggal bízhattunk benne, hogy őszinte támadófocit fogunk látni, annak ellenére is, hogy a közép-amerikaiak 5-4-1-es formációban kezdtek.

A 12. percben meg is szerezhette volna a vezetést Costa Rica, ha González 4 méterről egyrészt nem fejel a kapu fölé, másrészt nem fejeli el a labdát a berobbanó Borges elől. Válaszul a másik oldalon Mitrovics lövését kellett fognia Keylor Navasnak.

Vladimir Sztojkovics kapuját itt csak a szerencse mentette meg a góltólForrás: AFP/Emmanuel Dunand

Húsz perc elteltével aztán kicsit lehiggadtak a csapatok, nem próbálták minden áron két passzal átjátszani a középpályát, úgy tűnt, mindkét gárda rájött, hogy egy túlságosan nyílt játékkal könnyen beleszaladhatnak a késbe.

A félidő közepén jellemzően Szerbia futballozott mezőnyfölényben, Ivanovics elfutásaiban és Mitrovics tizenhatoson belüli munkájában is benne volt a mezőny, majd Milinkovics-Szavics lövését védte Navas, de a szerbek legtöbbre (százmillió euróra) becsült sztárja lesen volt. A túloldalon Marcos Urena viszont nagyon magányos volt egyedül, ha labdát is kapott, vajmi kevés esélye volt a Kolarov irányította szerb védelemmel szemben.

Majd negyedóra készülődés után jött az újabb helyzet, amikor Kolarov oldalról belőtt szabadrúgását kellett kiütnie Navasnak. 

Keylor Navasnak már az első percben játékba kellett avatkozniaForrás: AFP/Fabrice Coffrini

A 39. percben végre a Costa Rica-iak is újból jelezték, hogy megérkeztek Szamarába, Urena lőtt húsz méterről, de a kapu fölé szállt a labda, majd Calvo vette célba a kaput tizenhétről, de rosszul találta el a labdát, ami így nem jelentett veszélyt Sztojkovics kapujára.

A 43. percig kellett várni a meccs legszebb jelenetére: Mitrovics beadását Milinkovics-Szavics húzta kapura a kapunak háttal állva, de Navas fogta a középre tartó próbálkozást, a partjelző pedig lest intett. Mint az ismétlésből látszott, tévesen, még "szerencse", hogy nem lett gól.

Írnánk még sok mindent, ha a szenegáli játékvezető le nem fújta volna a dinamikus első negyedóra után kellemetlenül ellaposodó első félidőt. A statisztika mutatja, hogy a fiúk a második 45 percre is tartalékoltak. 

Az 50. percben kapott álomszép passzt középen, kilépett a beragadó Gamboa mellett, de nem tudta eltenni a labdát a remekül kimozduló Keylor Navas mellett. Egyszerre volt kapusbravúr és rossz megoldás a szerb csatártól. Nyomtak a szerbek, és az 56. percben góllá is érett a fölény: a tizenhatos jobb sarkának közeléből Kolarov ballal tökéletesen tekerte a bal kapufa mellé a labdát. 

A közép-amerikaiak rögtön cseréltek, Venegas helyére Bolanos érkezett, majd az elfáradó Urena helyére jött az előző vb-n gólt és gólpasszt is jegyző Joel Campbell, és legalább egy fokozattal feljebb kapcsoltak. Campbell helyzetbe is került, de Milenkovics mellett nem tudott kapura lőni, csak egy szögletet harcolt ki, a beíveléseknél pedig szinte semmi esélyük sem volt a támadóiknak a jóval nagyobb és erősebb szerb védők ellen. 

Joel Campbell (12) nem nyerhette meg magányos harcát a szerb védőkkel szembenForrás: AFP/Fabrice Coffrini

A szerbek is érezték, hogy ez így nem lesz jó, és időről időre visszavették a játék irányítását, olyankor pedig kimondottan veszélyes helyzeteket is kidolgoztak. Így volt ez a hajrában is, amikor a 87. percben Mitrovicsnak csak annyi dolga lett volna, hogy a kapuba lője a labdát Milinkovics-Szavics első osztályú passza után. 

Az öt perc ráadás legizgalmasabb jelenete az volt, amikor Nemanja Matic összerúgta a port a Costa Rica-i kispadon ülőkkel, illetve amikor egy szabadrúgást követő szituáció zárásaként Bryan Ruiz tíz méterről rosszul eltalált labdáját a lesen álló Bolanos a kapu fölé bombázta. 

Miután nincs vb-meccs videózás nélkül, a szenegáli Diedhiou Melang játékvezető megnézte, hogy kiállítsa-e a hátralegyintő Prijovicsot, de aztán a szerb megúszta egy sárgával, ami a legkevésbé érdekelte azok után, hogy nyolc év után nyertek újra vb-meccset.