Sírjunk ezért az Argentínáért?

Horizontal
Argentina's (LtoR) forward Lionel Messi, defender Nicolas Otamendi, defender Marcos Rojo, midfielder Cristian Pavon, midfielder Maximiliano Meza and forward Sergio Aguero arrive in a golf cart at a training session at the team's base camp in Bronnitsy, on June 25, 2018, on the eve of the team's third game as part of the Russia 2018 World Cup Group D football match. / AFP PHOTO / JUAN MABROMATA
Vágólapra másolva!
Az argentin fociválogatott kedden sorsdöntő mérkőzésre készül Nigéria ellen. Ha nem nyernek Lionel Messiék, akkor hosszú lesz a vakáció, de a torna egyik esélyesének tartott csapat az első két mérkőzésen olyan tragikusan játszott, hogy még egy győzelem sem jelent számukra feltétlenül továbbjutást. De hogy sikerült ilyen helyzetbe kormányozniuk magukat?
Vágólapra másolva!

Két mérkőzés után a világbajnokság egyik esélyesének tartott Argentína 1 ponttal áll a D-csoport utolsó helyén, és előfordulhat, hogy szégyenszemre a nyolcaddöntőt sem éri meg a brutális támadósort és nem mellékesen Lionel Messit felvonultató társaság.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Franciaország 3 2 1 0 6-3 3 6
GY
GY
V
2.
Ausztrália 3 2 1 0 3-4 -1 6
V
GY
GY
3.
Tunézia 3 1 1 1 1-1 0 4
D
V
GY
4.
Dánia 3 0 2 1 1-3 -2 1
D
V
V

Kezdődött azzal, hogy keretet kellett hirdetni. Ez sosem könnyű egy szövetségi kapitánynak, akkor sem, ha lepkehálóval kell összefogdosni 23 valamire való játékost, de akkor sem, ha olyan szélesek a merítési lehetőségei, mint Jorge Sampaolinak. Akkor viszont pláne nem könnyű a helyzet, ha nem a szövetségi kapitány, hanem a csapat szupersztárja, megkérdőjelezhetetlen zsenije,

egyedüli tündöklő csillaga állítja össze a keretet vagy annak egy részét.

Legalábbis erre utalt a korábbi válogatott támadó Hernán Crespo, amikor kiderült, hogy az olasz Interrel remek idényt záró (29 gól, társgólkirályi cím, bajnoki negyedik hely) Mauro Icardi nem lesz ott Oroszországban.

mondta ki a frankót Crespo, aki szerint napjainkban nincs élesebb kés a fiókban, ha befejező csatárt keres az ember.

Mauro Icardi (balra) és Lionel Messi: az egyik ment, a másik maradt Forrás: AFP/Alejandro Pagni

Hasonló okok miatt nem játszhat - állítólag - Paulo Dybala, a Juventus játékmestere sem, aki az Izland elleni vergődést a kispadról nézte végig, míg a horvátok elleni megaláztatásból csak a 68. perctől vette ki a részét. Ha már a két mérkőzés: az első találkozón a vb-újonc Izlanddal játszott 1-1-en totálisan impotensnek bizonyult a csapat, amelyik 72-28-as labdabirtoklási, a 26-9-es kapura lövési (kaput talált: 7-3) mutató, és a brutális passzfölény (718-189) ellenére sem volt képes két vállra fektetni a skandinávokat.

Messi büntetőt hibázott, ami a személyes renoméját is igencsak lerontotta.

A csapat háza táján érthetően nem volt jó hangulat, azok után sem, hogy Nigéria megtette azt a szívességet, hogy legyőzte Izlandot. Az északiak győzelmével véget ért volna a dal, így még maradt azonban esély, amit a horvátok téptek ízekre, és nem lesz könnyű kedd estig összeilleszteni a darabokat. Nagyon hiányzott a torna előtt megsérülő kezdő kapus, Sergio Romero, a Sampaoli által erőltetett veterán Willi Caballero pedig egy óriási bakival ágyazott meg a horvát hengernek.

A Messi–Maradona viszályt a mérkőzés után bővebben is taglaltuk ebben a remek írásban, a válogatott–Sampaoli cicaharc azonban csak az elmúlt napokban csúcsosodott ki. A csapathoz közeli források egybehangzóan állítják, hogy a játékosok tulajdonképpen leváltották (ha már a szövetség nem tette meg) a Copa América-győztes kapitányt, és önhatalmúlag állítják össze a Nigéria elleni kezdő tizenegyet.

Jorge Sampaolinak (balra) és Lionel Messinek is a megvan a fejében a kezdő Forrás: Sputnik/Anton Denisov

A szurkolók még bíznak a csapatban, erről hétfőn a szálloda előtt tartott rögtönzött szurkolói ankéton tettek tanúságot, énekszó és dal köszöntötte a drukkerekhez kifáradó játékosokat. Lionel Messi nem volt közöttük, ő csak a mezét küldte ki a hotel elé - kis túlzással az eddigi két csoportmeccsen is ezt tette. Nigéria ellen azonban mind a saját, mind az argentin válogatott renoméját a helyére billentheti.