Megvan az első két magyar döntős az úszóvébén

Vágólapra másolva!
Cseh László és Kerékjártó Tamás is bejutott a döntőbe a 200 méteres vegyesúszásban, így ők lettek az első magyar finalisták a melbourne-i vizes vébén, Boulsevicz Beatrix ugyanakkor nem jutott a legjobb nyolc közé 200 méteres pillangóúszásban. Folytatódott a világcsúcseső, a nőknél 50 háton az amerikai Leila Vaziri, 200 gyorson a francia Laure Manaudou, a férfiaknál 200 pillangón Michael Phelps írta át a régi rekordot.
Vágólapra másolva!

Tomka Tivadar helyszíni tudósítása Melbourne-ből

Cseh László a 200 vegyes első elődöntőjében az amerikai Ryan Lochte-val vívott nagy csatát az első helyért, féltávnál szinte együtt haladtak, de a forduló jobban sikerült az amerikainak, aki a mellen előnyt szerzett, de a Kőbánya SC klasszisa gyorson alaposan feljött rá, és végül 1:58.66 perces idővel másodikként csapott a célba.

A második futamban Kerékjártó Tamás a Michael Phelps melletti pályán tempózott, a vébé legnagyobb sztárja végig a brazil Thiago Pereirával együtt haladt az élen, a Karika becenévre hallgató magyar úszó az utolsó 50 méteren biztosította be harmadik helyét, amivel összesítésben az ötödik legjobb idővel (1:59.51) került a fináléba, Cseh negyedikként kvalifikálta magát.

A vegyes zónában elsőként Cseh Lászlót faggattuk:
- A negyedik helyen jutott a döntőbe. Elégedett a teljesítményével?
- Nem igazán, bár lehet, hogy első ránézésre az időeredményem nem rossz, de meggyűlt a bajom a mellel.

- Láttam, hogy árgus szemmel nézte a többiek úszását, mi a véleménye az ellenfelekről?
- Igazából Phelps 200 méteres pillangója volt demoralizáló, mert akkora világcsúcsot úszott megint, hogy szinte hihetetlen. Ami a vegyes úszókat illeti, többen leszünk esélyesek a dobogóra.

- A döntőben mit várhatunk öntől?
- Egyelőre képtelen vagyok megmondani. Csak az lebeg a szemem előtt, hogy legjobbamat megússzam, ez helyezésben nem tudom, mit jelenthet.

Forrás: [origo]

Cseh László a negyedik helyen jutott a 200 vegyes döntőjébe

Cseh Laci nem lesz egyedül a fináléban, hiszen Kerékjártó Tamás is beverekedte magát a legjobbak közé, őt is sikerült megszólaltatni:
- A délelőtt azt ígérte, hogy délután igyekszik megdönteni az egyéni csúcsát, nos, 16 századmásodperccel sikerült.
-
Valóban, és rendkívül örülök is neki. Nagyon jó érzés volt a második futamban úszni, mert a mellettem lévő pályán Phelps tempózott, Amikor a mellúszásra fordultunk és láttam, hogy egy karcsapásra van tőlem, az megnyugtató érzés volt, sőt, talán még húzott is magával. Lehet ennek köszönhető az újabb csúcsom.

- Majd kicsattan az erőtől.
-
Pedig ez délutáni úszás már nagyon fájt. Főleg az utolsó 50 méter. Délelőtt még úgy jöttem be, hogy most jön egy selejtező, és lássuk, mit tudok, ám most meg kellett feszülnöm. Mindent kiadtam magamból.

- Semmilyen tartalék nem maradt a döntőre?
-
Reálisan nézem a dolgokat, és természetesen arra fogok törekedni, hogy ismét a legjobbamat nyújtsam, ám az ötödik helynél, aligha végezhetek előrébb. Hihetetlenül erős a mezőny, és bármi megtörténhet, bárkivel.

Forrás: [origo]

Kerékjártó Tamás nagyon elfáradt, de beverekedte magát a magyar idő szerint csütörtök délelőtti fináléba

Boulsevicz Beatrix, aki tavaly 200 pillangón negyedik volt a budapesti Európa-bajnokságon, gyorsan kezdett, 50-nél és 100-nál elsőként fordult, onnantól kezdve azonban látványosan lelassult. Végül hetedikként csapott a célba úgy, hogy az előfutamban úszott 2:10.87 perces idejétől is jócskán elmaradt, 2:12.07 alatt teljesítve a távot. Teljesítménye a 14. helyre volt elég. A döntőbe kerüléshez 2:09.21-nél kellett volna jobbat úszni.

Michael Phelps 1:52.09 perces hatalmas világcsúccsal nyerte a férfiak 200 méteres pillangóúszását. Az amerikai kiválóság saját, 1:53.80-as rekordját javította meg, amit 2006. augusztus 17-én ért el a kanadai Victoriában. Ugyancsak minden eddiginél jobb, 1:55.52 perces eredménnyel győzött a nők 200 méteres gyorsúszásában Laure Manaudou.

A francia klasszis Federica Pellegrini egynapos, az elődöntőben produkált 1:56.47-es idejét adta át máris a múltnak. Az olasz úszó harmadik lett. Világcsúccsal jutott a fináléba női 50 méter háton az amerikai Leila Vaziri. Az eddigi rekordot 2005. május 25-e (Berlin) óta a német Janine Pietsch tartotta 28.19 másodperccel, az új csúcsidő: 28.16 mp.

A férfiak 50 méteres mellúszószámában az ukrán Oleg Liszogor nyerte, 800 gyorson pedig a tunéziai Oszama Melluli végzett az első helyen. Liszogor remek versenyzéssel, három századmásodperccel előzte meg a 100 méteren győztes amerikai Brendan Hansent. A bronzérmet a dél-afrikai Cameron Van Der Burgh szerezte meg.

Gyorson a 400 méteren ezüstérmes afrikai úszó mögött a lengyel Przemyslaw Stanczyk lett a második, az ausztrál Craig Stevens pedig a harmadik. A címvédő, szintén hazai Grant Hackett meglepetésre csak a hetedik helyen ért célba.

A döntők eredményei:
férfiak:
50 m mell, világbajnok:
Oleg Liszogor (Ukrajna) 27.66 mp
2. Brendan Hansen (Egyesült Államok) 27.69
3. Cameron van der Burgh (Dél-Afrikai Köztársaság) 27.88

200 m pillangó, világbajnok:
Michael Phelps (Egyesült Államok) 1:52.09 p - világcsúcs (régi: 1:53.80 p, Phelps, 2006.08.17., Victoria)
2. Vu Peng (Kína) 1:55.13
3. Nyikolaj Szkvorcov (Oroszország) 1:55.22

800 gyors, világbajnok:
Oszama Melluli (Tunézia) 7:46.95 p
2. Przemyslaw Stanczyk (Lengyelország) 7:47.91
3. Craig Stevens (Ausztrália) 7:48.67

nők:
200 m gyors, világbajnok:
Laure Manaudou (Franciaország) 1:55.52 p - világcsúcs (régi: 1:56.47 p, Pellegrini, 2007.03.27., Melbourne)
2. Annika Lurz (Németország) 1:55.68
3. Federica Pellegrini (Olaszország) 1:56.97

[origo] / (MTI)