Tito elnök átutazott Bukaresten

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

(Magyar Nemzet)

Joszip Broz-Tito, a Jugoszláv Szövetségi Népköztársaság elnöke a szovjet kormány meghívására május 30-án Belgrádból feleségével együtt hivatalos látogatásra elutazott a Szovjetunióba.


Tito elnökkel és feleségével együtt a Szovjetunióba utazott Edvard Kardel, a szövetségi végrehajtó tanács elnökhelyettese, Kocsa Popovics külügyi államtitkár, Mijalko Todorovics, a szövetségi végrehajtó tanács tagja, Jakob Blazsevics, a Horváth Népköztársaság végrehajtó tanácsának elnöke, Jozse Vilfan, a köztársasági elnök főtitkára, Gyuro Sztankovics, a belügyi államtitkár helyettese, A. Vratusa, a szövetségi végrehajtó tanács tanácsának elnökhelyettesének kabinetfőnöke, Szloven Szmodlaka, a köztársasági elnök protokollfőnöke, Milos Sumonja altábornagy, a fegyveres erők főparancsnokának kabinetfőnöke, Milan Zsezselj, a köztársasági elnök fő szárnysegédje és Nikola Csobelics, a szövetségi gazdasági tervhivatal igazgatóhelyettese.
Tito elnökkel együtt utazott a Szovjetunióba Firjubin jugoszláviai szovjet nagykövet is.

Magyarország számára üzenet értékű az, hogy a moszkvai látogatásra induló jugoszláv elnök nem hazánkon, hanem Románián keresztül utazott a Szovjetunióba. Titó háromhetes látogatása alatt Budapestre érkezik Szuszlov KB-titkár, hogy a magyar politika helyzetről tájékozódjon. Moszkva ekkor már érzi, Rákosi nem tartható sokáig a magyar vezetés élén, hogy a rá nehezedő nyomás bavatkozást - személycserét - igényel. Tito pedig a szovjetek 1955-ös bocsánatkérése után sem hajlandó megbocsájtani Rákosinak azt, hogy a Rajk-per során Jugoszláviát befeketítette.

Bukarestből jelenti a Tanjug különtudósítója:

http://www.titoville.comA "kék vonat", amelyen a Tito elnök és kísérete hivatalos látogatásra a Szovjetunióba utazik, csütörtökön áthaladt Románia nagy részén és helyi idő szerint 19.40 órakor érkezett meg a jugoszláv és román zászlókkal feldíszített bukaresti pályaudvarra. A pályaudvar épületén elhelyezett hatalmas feliratok a jugoszláv-román barátságot éltették.
A bukaresti pályaudvaron több mint 500 román állami, párt- és katonai vezető, közéleti személyiség és szakszervezeti funkcionárius várta Tito elnököt és a jugoszláv küldöttség többi tagját.
Jelen volt többek között Chivu Stoica, a Román Népköztársaság Minisztertanácsának elnöke, Gheorghe Gheorghiu-Dej, a Román Munkáspárt első titkára és Mihail Sadoveanu, a román nagy nemzetgyűlés elnökségének elnökhelyettese.
Tito elnök és kísérete egyórás bukaresti tartózkodása után folytatta útját északi irányban, a Szovjetunió határa felé.
Tito elnök június 2-án délután érkezik meg Moszkvába.

A kultikus vonatok sorában szerepel a Kék Vonat is, a Tito-kultusz egyik legfontosabb jelképe. Nemcsak maga a szerelvény hirdette a hatalom kiváltságosságának tényét, de a neve is. Évtizedekig csak ezt az egyetlen vonatot illette ez a név, másik kék vonat nem létezett, mintha időszaki színvakság hullott volna az ország lakosságára. A kultusz leértékelődésének mértékére mutat ma az a történet, miszerint egyik vajdasági kisváros vasúti társasága kék motorosvonatokat üzemeltet, s a polgárok kivétel nélkül Kék Vonat-ként, az egykori paradigmatikus néven emlegetik őket. A történet iróniáját fokozzák a pletyka (e retorikai kategóriákon kívüli beszédműfaj) által közvetített kiegészítő információk, miszerint a vonatokat valakik a háborús zűrzavarban tulajdonították el valahonnan. Az egykori kultikus tárgy neve ma a lopott tárgy fogalmával azonos.(Bence Erika: A vonat jelentésköre a közép-kelet európai kultúrában)