Termeléscsökkenés, csoportos elbocsátások Ukrajnában is

Vágólapra másolva!
Az ukrán gazdaságban gyorsan jelentkezett a világgazdasági lassulás. Termeléscsökkenés, csoportos elbocsátások, a hrivnya árfolyamának erőteljes csökkenése, a bankszektorba vetett bizalom erodálódása - csak néhány szimptómája az ukrán gazdasági krízisnek. Az ukrán gazdaság extreme sebezhetőségének elsődleges okai a gazdaságot jellemző nagymértékű nyitottság, illetve a külső finanszírozási függőség - Ildar Gazizullin, a Nemzetközi Politikai Tanulmányok Intézete nevű kijevi kutatóintézet közgazdásza szerint.
Vágólapra másolva!

Az ukrán gazdaságban gyorsan jelentkezett a világgazdasági lassulás. Termeléscsökkenés, csoportos elbocsátások, a hrivnya árfolyamának erőteljes csökkenése, a bankszektorba vetett bizalom erodálódása - csak néhány szimptómája az ukrán gazdasági krízisnek. Az ukrán gazdaság extreme sebezhetőségének elsődleges okai a gazdaságot jellemző nagymértékű nyitottság, illetve a külső finanszírozási függőség.

A válság mélyülése miatt az ukrán export tovább szűkül valamint a külső pénzügyi források elapadhatnak. Ezen tényezők határozzák meg a 2009-es gazdasági környezetet, amelynek 5,2%-os csökkenését prognosztizáljuk.

Az infláció továbbra is magas marad Ukrajnában. 2008-ban várhatóan 22%-os, 2009-ben 16%-os pénzromlási ütemmel számolunk. Idén az élelmiszer árak drágulása határozta meg elsősorban az infláció alakulását, a jövő évben pedig a hatósági áremelések (gáz, elektromos energia, egyéb közszolgáltatások) gyorsítják azt.

Egyelőre nem, azonban néhány várhatóan elkezdődik januárban, amikor a bejelentést követő 2 hónapos periódus letelik. A vállalatok többsége komolyan érintett a külső kereslet csökkenése miatt, számos dolgozót küldtek el fizetés nélküli szabadságra.

Néhány cég (kereskedelmi, építőipari), valószínűleg csődbe jut a 2009-es év során. A nagyobb acélipari, gépgyártó vállalatok túlélhetik, több közülük azonban beolvadhat másokba, illetve akvizíciós célpontként felvásárlásra kerülnek.

Ukrajna felkészülése alapvetően lassú volt, de természetesen a likviditási nehézségek és a külső finanszírozás elakadása miatt a főbb beruházásokat 2010 utánra halasztják.

A helyzet nem átlátható és bonyolult - hasonlóan az elmúlt 4 év gyakorlatához. Néhány új tényező jelent meg idén úgymint az olajár zuhanása és az extrém likviditási és adósság problémák a Naftogas és általánosságban Ukrajna részéről. Ennek ellenére a problémák többsége megegyezik az elmúlt éviekkel. Ukrajna elmerült a politikai küzdelemben. 2009-ben rendezik az elnökválasztást és az előrehozott parlamenti választások megtartása is valószínű.

Most úgy tűnik, hogy jövőre várható az aláírás. Valószínű, hogy az ukrán kormány arra törekszik, hogy a tárgyalások még 2009-ben is follyanak. A gáz iránti kereslet alacsony az EU-ban és Ukrajnában egyaránt, köszönhetően a gazdasági visszaesésnek, illetve Ukrajna 30 milliárd köbméteres tartalékkal rendelkezik földalatti tározóiban.

Az ajánlott árat egyelőre nem hozták nyílvánosságra, azonban az Alekszej Miller által említett 400 USD-s ár természetesen nem reális a jelenlegi olaj arak mellett.