Betiltott szerelmi tanítások Egyiptomban

Vágólapra másolva!
A cenzori testület betiltotta Ahmed al-Sahavi nemrégiben megjelent verseskötetét, mert az véleményük szerint obszcén, így a vallás tanaival nem összeegyeztethető. Az egyiptomi költő kijelentette, hogy ellenszegül a tiltásnak, és ha kell, utánnyomatja a kötetet, amely kiadása óta helyi viszonyok között meglehetősen magas, 27 ezres példányszámban kelt el.
Vágólapra másolva!

Az iszlám Al-Azhar Egyetem betiltatta Ahmed al-Sahavi egyiptomi költő nemrégiben megjelent verseskötetét, mert az véleményük szerint obszcén, így a vallás tanaival nem összeegyeztethető.

A kötet kálváriája még szeptemberben kezdődött, amikor az egyik mozlim törvényhozó tiltakozott a könyv szabad terjesztése ellen a parlamentben. A kiadó ideiglenes kivonta a forgalomból a művet, hogy annak tartalmát egy cenzori testület és az Al-Azhar Egyetem munkatársai egyaránt megvizsgálják. Egy nappal később - állítólag néhány befolyásos köztisztviselő közbenjárásának köszönhetően - a könyv újra megjelent a könyvesboltokban.

Al-Sahavi A nők szerelmének tízparancsolata című verseskötete többnyire nőknek szánt tanácsokat tartalmaz arra nézve, hogyan fejezzék ki szerelmüket és hogyan tartsák meg a szeretett férfit. A kötet a Koránból vett szövegrészek és a költő saját, helyenként szókimondó írásait ötvözi.

A vallásos kritikusok szerint ezek a vallási utalások nem illeszkednek a szövegkörnyezetbe, használatuk a férfi és nő intim viszonyának ábrázolásában nem ildomos, és indokolatlan.

Az egyetem munkatársainak néhány nappal ezelőtt kihirdetett rendelete értelmében a köteteket haladéktalanul ki kell vonni a forgalomból, mivel az "nyíltan obszcén és illetlen viselkedésre buzdít". "Arra biztatja a nőket, hogy vegyék le ruháikat szeretőjük előtt. A szerző pedig a Korán szavaival takarózva igyekszik alátámasztani nézeteit" - nyilatkozta a testület egy tagja, aki egyúttal azt is hozzátette, személyesen nem ismeri Ahmed al-Sahavi verseit, mivel azokat csak egyikük olvasta el, és az ő beszámolója alapján hozták meg a döntést.

A költő azonban nem ért egyet a testület határozatával, mivel úgy érzi, hogy a döntésnek semmi köze a vallási meggyőződéshez. Kijelentette, hogy ellenszegül a tiltásnak, és ha kell, utánnyomatja a kötetet, amely kiadása óta helyi viszonyok között meglehetősen magas, 27 ezres példányszámban kelt el.